Ο Σταύρος Θεοδωράκης αποτελεί ένα είδος ανεμοδείκτη. Κάθε φορά που εμφανίζεται στις οθόνες μας σημαίνει ότι ο καιρός φέρνει «συστημικές» μπόρες, άρα απαιτούνται όσο το δυνατόν περισσότερες ομπρέλες και πλυντήρια. Η εμπειρία έχει δείξει ότι αυτός είναι ο ρόλος του πρώην πολιτικού.
Διαβάστε το ρεπορτάζ του Βασίλη Γαλούπη που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα “δημοκρατία”:
Σπεύδει όταν το σύστημα έχει άμεση ανάγκη βοήθειας. Το έπραξε το 2014, το έκανε όταν ο Μητσοτάκης όδευε προς την πρωθυπουργία, πιάνει στασίδι και τώρα. Το ξέπλυμα των πολιτικών, ιδίως προεκλογικά, είναι ένα είδος γραφικής τελετουργίας. Όμως αυτό που θα επιχειρηθεί αύριο, Τρίτη, στην εκπομπή για τον Μητσοτάκη φαίνεται ήδη καταδικασμένο να αποτύχει.
Ο κόσμος έχει πια πειστεί ότι ο Μητσοτάκης είναι μόνο λόγια και καθόλου πράξεις. Δεν υπάρχει τίποτα που να συμβολίζει την «κακιά τη χώρα» περισσότερο από τον ίδιο. Το «βαθύ κομματικό κράτος» συντονίζεται από τον ίδιο και τη φαμίλια του. Και η σχιζοφρενική επικοινωνιακή σύλληψη των τελευταίων ημερών, το να βγαίνει να καταγγέλλει ο Μητσοτάκης τον ίδιο τον… πρωθυπουργό για κομματοκρατία, διογκώνει τον θυμό.
Με το νεοφιλελεύθερο μόρφωμα του καιροσκοπικού Ποταμιού ο Θεοδωράκης μάζεψε ψήφους που ξεστράτισαν το 2014 από τη Ν.Δ., προκειμένου να στηρίξει αρχικά τα μνημονιακά μπλοκ και στη συνέχεια να παραδώσει τα κουκιά ασφαλή και μετρημένα ένα προς ένα πίσω στον Μητσοτάκη το 2019.
Τώρα, όμως, το μόνο που θα καταφέρει η αυριανή σκηνοθετημένη παράσταση του πρωθυπουργού είναι να αποστραγγίσει τα όποια ψήγματα ψυχραιμίας απομένουν στην κοινωνία.
Στο σημείο στο οποίο βρισκόμαστε όλοι έχουν καταλάβει τι διαφήμιζε και τι πραγματικά έκανε ο πρωθυπουργός τέσσερα χρόνια τώρα. Οπως και όλοι έχουν αντιληφθεί τον ρόλο του Θεοδωράκη από τα Μνημόνια και μετά. Αλλά μπορεί ο κόσμος να εμπιστευτεί όσα θα ακούσει στην εκπομπή του Θεοδωράκη για τον Κυριάκο;
Ολο το «σύστημα», όπως εκφράζεται επικοινωνιακά από το 2010, μοιάζει να έχει αναλάβει αποστολή να «διασώσει» τον Μητσοτάκη. Σήμερα, όμως, δεν είναι εύκολο να επιβληθούν ο φόβος και οι εκβιασμοί στην κοινή γνώμη, όπως τότε. Η αντίδραση της νεολαίας με τις μαζικές διαδηλώσεις διαρκείας μετά τα Τέμπη αποδεικνύει ότι οι εποχές έχουν αλλάξει. Ο κόσμος έχει αντιληφθεί ότι σε κάθε «συστημική» κρίση ακολουθείται το ίδιο μοτίβο πλυντηρίου, διαστρέβλωσης και διάχυσης ευθυνών.
Ο Σταύρος Θεοδωράκης επέλεξε να «ξεπουλήσει» τη δημοσιογραφική του ταυτότητα, όταν ξαφνικά το 2014 αποφάσισε από ρεπόρτερ να γίνει μέρος του μνημονιακού παιχνιδιού. Μετά την κατάρρευση του Ποταμιού, η επιστροφή του στα τηλεοπτικά δρώμενα δεν επεφύλασσε εκπλήξεις.
Στην πιο δύσκολη στιγμή του Μητσοτάκη στην πρωθυπουργία, ο Θεοδωράκης επέτρεψε στον εαυτό του να εκτεθεί στην κοινή γνώμη. Παρουσίασε ένα τρέιλερ, εν όψει της αυριανής εκπομπής, που ξεσήκωσε θύελλα διαμαρτυριών. Επιλέγει με τα πλάνα του να παραπλανήσει.
Να εμφανίσει, σε ένα ψεύτικο σκηνικό στο Μαξίμου, έναν πρωθυπουργό που είναι στα τηλέφωνα, βουτηγμένος στην αγωνία. Στην πραγματικότητα, το μόνο που έκανε η Ν.Δ. εκείνη τη νύχτα ήταν στις 1.38 μετά τα μεσάνυχτα να βγάλει ανακοίνωση κατά του… Πολάκη.
Το κοινό δεν ξεγελιέται. Οι αντιδράσεις στο twitter είναι σφοδρές για την απόπειρα παραποίησης των γεγονότων. «Νέοι που ήταν στο τρένο κι έζησαν τον εφιάλτη στα Τέμπη απευθύνουν τα ερωτήματά τους στον πρωθυπουργό» διαφημίζει ο Θεοδωράκης, σαν να πρόκειται για κάποια δημοσιογραφική επιτυχία κι όχι για σέρβις.
Εύλογα αδερφός θύματος ξέσπασε: «Και τα ερωτήματα νέων, σαν τον αδερφό μου τον Βάιο, που ήταν στο τρένο και σκοτώθηκαν στον εφιάλτη στα Τέμπη, δεν μπορούν να τα θέσουν “ζωντανά”, αλλά τα έχουν καταθέσει σε μέρη όπως το 1ο Νεκροταφείο Καρδίτσας».
Από το τρέιλερ και μόνο φαίνεται πως η αυριανή εκπομπή δεν είναι τίποτα άλλο από μια άτσαλη προσπάθεια υπεράσπισης του πρωθυπουργού. Αυτό ήδη προκάλεσε δυσαρέσκεια, άρα η όποια εμπιστοσύνη για το τηλεοπτικό προϊόν έχει ήδη τσακιστεί προτού καν προλάβει να προβληθεί.
Σύμφωνα με όσα είδαν χθες το φως της δημοσιότητας, τα γυρίσματα για την εκπομπή είχαν γίνει αρχικά στη χαράδρα του Βίκου και με μπούσουλα, τότε, ότι οι εκλογές θα γίνουν στις 9 Απριλίου. Τα δεδομένα άλλαξαν με το δυστύχημα των Τεμπών, που σημαίνει ότι χρειάστηκαν εμβόλιμα φρέσκα πλάνα που θα… πιστοποιούν την αγωνία ενός ανθρώπινου και υπεύθυνου πρωθυπουργού.
Ο Μητσοτάκης βιάζεται να παρουσιάσει μια κανονικότητα. Εκδηλώνονται μια σπουδή και μια βιασύνη να παραμεριστούν οι «ενοχλητικοί» νεκροί και να απαντηθούν, με μισόλογα, κάποιες συμβατικές ερωτήσεις on camera, ώστε να κλείσει το θέμα. Η εμφάνισή του έχει σκοπό να επικεντρωθεί η κουβέντα στο μήνυμα που βολεύει τον πρωθυπουργό, πράγμα που από μόνο του αποτελεί συσκότιση.
Ο Θεοδωράκης είναι πρώην δημοσιογράφος, πρώην επιχειρηματίας στην εστίαση, πρώην πολιτικός και τώρα ξανά δημοσιογράφος. Αυτοπροωθεί την εκπομπή του ως αποκαλυπτική για το δυστύχημα των Τεμπών, αλλά η φήμη, η πολιτική πορεία του και οι πολλαπλοί ρόλοι του δεν βοηθούν τον κόσμο να δεχτεί την όποια δημοσιογραφική του αλήθεια. Αν η εκπομπή ήταν κάποιου άλλου, μπορεί όσοι την έβλεπαν να την αντιμετώπιζαν με περιέργεια.
Τώρα θα τη δουν με αμφισβήτηση για τη σκοπιμότητά της. Οι δημοσκοπικές «εισπράξεις» για τον πρωταγωνιστή πρωθυπουργό δεν αναμένονται παχυλές.
ΣΤΑΥΡΟΣ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ
Δημοσιογράφος, πρώην πολιτικός
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Γεννήθηκε το 1963 στα Χανιά. Αρχισε να δημοσιογραφεί το 1984 και έχει εργαστεί σε 902 Αριστερά, Σκάι, «Πρώτη», «Ελευθεροτυπία», «Το Βήμα», «Τα Νέα» κ.ά. Το 2000 ανέλαβε την παρουσίαση της εκπομπής «Πρωταγωνιστές» στη ΝΕΤ και από το 2005 η εκπομπή συνεχίστηκε στο Mega. Είναι ιδρυτικό μέλος του protagon.gr. Τον Φεβρουάριο του 2014 ανακοίνωσε ότι εγκαταλείπει τη δημοσιογραφία για να ιδρύσει το Ποτάμι. Στις ευρωεκλογές της ίδιας χρονιάς έλαβε ποσοστό 6,6%. Τον Ιανουάριο του 2015 πήρε 6,1% με 17 έδρες και στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 4%. Στο δημοψήφισμα τάχθηκε με το «Ναι». Στις ευρωεκλογές του 2019 έλαβε μόλις 1,5% και στις βουλευτικές της ίδιας χρονιάς δεν συμμετείχε.