Ύποπτα και επικίνδυνα για τη Δικαιοσύνη και την κοινωνία είναι όσα διαδραματίζονται παρασκηνιακά σε σχέση με τη δικαστική έρευνα για το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη, προκειμένου να αποδοθούν ποινικές ευθύνες. Όπως έγινε γνωστό, σήμερα στη 13:30 συνεδριάζει η Ολομέλεια Εφετών Λάρισας προκειμένου η έρευνα να ανατεθεί σε Εφέτη.
Πληροφορίες της «δημοκρατίας» αναφέρουν πως για το έργο αυτό… αυτοπροτάθηκε μία εφέτης, η οποία είναι παράλληλα γενική γραμματέας της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων. Ωστόσο, δεν έχει συνδικαλιστική δράση μόνο τα τελευταία χρόνια. Για την ακρίβεια, συμμετείχε στη συνδικαλιστική ομάδα του πρώην δικαστικού και σημερινού βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας και β’ αντιπροέδρου της Βουλής Μπάμπη Αθανασίου, ο οποίος διατέλεσε επί σειρά ετών αρχικά γενικός γραμματέας και στη συνέχεια πρόεδρος της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων.
Μάλιστα, οι πληροφορίες της «δημοκρατίας» αναφέρουν ότι η εφέτης που υπηρετεί στη Λάρισα και ο κ. Αθανασίου διατηρούν και σήμερα άριστες φιλικές σχέσεις.
Η συνολική εικόνα, έτσι όπως διαμορφώνεται, φαντάζει πραγματικά ανησυχητική. Άρχισε να χτίζεται με την επιστολή του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ισίδωρο Ντογιάκο, στην οποία κατά λέξη τού ζητούσε, παραβιάζοντας το Σύνταγμα και την αρχή της διάκρισης των εξουσιών, την ανάθεση της διερεύνησης του πολύνεκρου δυστυχήματος «στο υψηλότερο δυνατό ανακριτικό επίπεδο».
Αλυσίδα συμπτώσεων
Εν συνεχεία το θέμα… προωθήθηκε στην Ολομέλεια Εφετών Λάρισας. Δεν είναι εξωφρενικά περίεργο όλα τα παραπάνω γεγονότα, να αποτελούν απλώς μία αλυσίδα συμπτώσεων;
Φυσικά, σε πολλές περιπτώσεις κρίνεται αναγκαίο και εξυπηρετεί μια δικαστική έρευνα η ανάθεσή της σε εφέτη. Ωστόσο δεν είναι λίγες οι φορές που η ανάθεση αυτή έγινε τελικά τροχοπέδη για την ίδια την έρευνα. Ισως, μάλιστα, να χρησιμοποιήθηκε η ανάθεση σε ανώτερο επίπεδο με ακριβώς αυτή τη στόχευση.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το σκάνδαλο Siemens, το οποίο ανατέθηκε τον Σεπτέμβριο του 2009 στην τότε πρόεδρο Εφετών και αφαιρέθηκε από τον τότε 4ο ανακριτή Νίκο Ζαγοριανό. Η εφέτης που ανέλαβε την ανάκριση καθυστέρησε… μόλις έξι χρόνια να ολοκληρώσει την έρευνά της. Κι αυτή η χρονική καθυστέρηση έπαιξε οπωσδήποτε τον ρόλο της στις παραγραφές αδικημάτων, όταν η υπόθεση έφτασε την περασμένη χρονιά στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών. Μήπως κάποιοι οραματίζονται ακριβώς την ίδια εξέλιξη; Μήπως, δηλαδή, η ανάθεση σε εφέτη γίνεται με την ίδια στόχευση;
Αξίζει να επισημάνουμε πως η ανακρίτρια που έχει αναλάβει την υπόθεση στο Πρωτοδικείο Λάρισας μοιάζει να κινείται με εξαιρετικά μεγάλη ταχύτητα. Συγκεντρώνει συνεχώς στοιχεία που ρίχνουν φως στην υπόθεση του δυστυχήματος στα Τέμπη και βρίσκεται ήδη στη διαδικασία αντιπαραβολής των καταθέσεων που έχουν ληφθεί έως τώρα.
Είχε ήδη συνάντηση με τους δικαστικούς πραγματογνώμονες και έλαβε τα πορίσματά τους, έχει καλέσει τους εμπλεκομένους για συμπληρωματικές καταθέσεις, ενώ άσκησε και νέες διώξεις σε τρία πρόσωπα: στον επιθεωρητή του ΟΣΕ, που έβαλε σε νυχτερινή βάρδια τον προφυλακισμένο σταθμάρχη, αλλά και στους δύο σταθμάρχες που φέρεται ότι έφυγαν νωρίτερα από τη βάρδια τους.
Αναρωτιέται κανείς εάν ο τρόπος και η ταχύτητα με την οποία κινείται η πρωτοδίκης έχει ενοχλήσει.