Η γαλλική εφημερίδα Le Monde σε εκτενές δημοσίευμα που αναφέρεται στην ανεπάρκεια της κυβέρνησης Μητσοτάκη για το έγκλημα των Τεμπών κάνει λόγο για ολέθρια διαχείριση της τραγωδίας.
Το δημοσίευμα αναφέρεται και στην οργή του κόσμου, και τις μεγάλες πορείες που πραγματοποιήθηκαν σήμερα.
«Η οργή εξαπλώνεται στην Ελλάδα. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι βγήκαν και πάλι στους δρόμους την Τετάρτη 8 Μαρτίου.
Στην Αθήνα, τουλάχιστον 40.000 άνθρωποι διαδήλωσαν το μεσημέρι, σύμφωνα με εκπρόσωπο της αστυνομίας, ενώ στη Θεσσαλονίκη, τη δεύτερη πόλη της χώρας, ήταν 15.000.
Ορισμένοι ζητούν τώρα την παραίτηση της κυβέρνησης μετά το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη που που στοίχισε τη ζωή σε 57 ανθρώπους», γράφει το γαλλικό μέσο.
Το δημοσίευμα σημειώνει ακόμη: «Η χώρα βρίσκεται επίσης σχεδόν σε αδιέξοδο: καμία θαλάσσια σύνδεση δεν παρέχεται μεταξύ της ηπειρωτικής χώρας και των νησιών και τα τρένα παραμένουν στον σταθμό για όγδοη συνεχόμενη ημέρα.
Οι εργαζόμενοι στις δημόσιες υπηρεσίες απείχαν από την εργασία τους για 24 ώρες μετά από κάλεσμα της κλαδικής συνομοσπονδίας, όπως και οι δάσκαλοι της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, οι γιατροί και οι οδηγοί λεωφορείων και μετρό, ενώ μαθητές συμμετείχαν σε πορείες».
Η Monde αναφέρει πως πολλοί Έλληνες εκφράζουν την πικρία τους για αυτό που θεωρούν ως παρακμή των δημόσιων υπηρεσιών μετά τα σχέδια λιτότητας που επέβαλαν οι πιστωτές της Ελλάδας για να βγάλουν τη χώρα από το τέλμα. «Η διαχείριση του ατυχήματος από τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, θεωρήθηκε ολέθρια από τους διαδηλωτές που ζήτησαν την παραίτηση της κυβέρνησής του», σημειώνει η Monde.
«Δεν είναι ατύχημα, είναι πολιτική»
Διαδηλωτές φώναξαν συνθήματα ενώ κρατούσαν ένα πλακάτ που έγραφε «Ήταν δολοφονία» και ένα πορτρέτο του πρώην υπουργού Μεταφορών Κώστα Καραμανλή, κατά τη διάρκεια διαδήλωσης.
«Αυτή η κυβέρνηση πρέπει να φύγει» , λέει η Νίκη Σιούτα, 54χρονη πολιτικός μηχανικός, που συνάντησε το Γαλλικό Πρακτορείο σε μία από τις διαδηλώσεις στην πρωτεύουσα. «Βρίσκομαι εδώ για να αποτίσω φόρο τιμής στους νεκρούς αλλά και για να εκφράσω την οργή μου και την αγανάκτησή μου», πρόσθεσε, ενώ το ερειπωμένο κρατικό σιδηροδρομικό δίκτυο και οι ελλείψεις στην ασφάλεια του συστήματος δείχνουν να εξηγήσουν αυτό το δράμα που συγκλονίζει όλη τη χώρα.
«Δεν είναι ατύχημα, είναι πολιτική», διακήρυττε επίσης ένα φυλλάδιο της Ένωσης Μαθητών Αθήνας. «Είναι αυτή η ίδια κυβέρνηση που δεν δίνει χρήματα για την παιδεία και για τα νοσοκομεία» , είπε επίσης αγανακτισμένος ο Θανάσης Οικονόμου, συνδικαλιστικός εκπρόσωπος του ΚΤΕΛ Αθηνών.
«Χωρίς να ενεργοποιηθεί συναγερμός, δύο τρένα, ένα επιβατικό και ένα εμπορικό, ταξίδεψαν για αρκετά χιλιόμετρα στην ίδια γραμμή πριν συγκρουστούν μετωπικά στις 28 Φεβρουαρίου στα Τέμπη, κοντά στην πόλη της Λάρισας, 350 χιλιόμετρα βόρεια της πρωτεύουσας. Μετά από αυτό που οι αρχές αποκάλεσαν «εθνική τραγωδία», οι Έλληνες θέτουν τους ηγέτες τους προ των ευθυνών τους».
Οι γονείς κατέρρευσαν, η χώρα συγκλονίστηκε
Στην Αθήνα, όπου έχουν ήδη πραγματοποιηθεί αρκετές συγκεντρώσεις, ορισμένες από τις οποίες σημαδεύτηκαν από βίαια επεισόδια, μετά το σιδηροδρομικό δυστύχημα, μπορούσε κανείς να διαβάσει σε πανό: «Τηλεφώνησε μου όταν φτάσεις».
Το σύνθημα αυτό, που παραπέμπει στο μήνυμα που συνήθως στέλνουν οι Έλληνες γονείς στα παιδιά τους, έχει εξαπλωθεί σε συγκεντρώσεις και σχολικές αυλές.
Πολλά θύματα ήταν νέοι και φοιτητές. Τις τελευταίες ημέρες, οι εικόνες των καταρρακωμένων γονέων που θάβουν το παιδί τους, οι οποίες συχνά μεταδίδονται ζωντανά από τα τηλεοπτικά κανάλια, συνέβαλαν στο να συγκλονιστεί λίγο περισσότερο η χώρα.
Ο επικεφαλής της κυβέρνησης, ο οποίος θα προκηρύξει γενικές εκλογές την άνοιξη, διαβεβαίωνε λίγες ώρες μετά την καταστροφή ότι επρόκειτο για «ένα τραγικό ανθρώπινο λάθος».
Ωστόσο, τα συνδικάτα των σιδηροδρομικών υπενθύμισαν με οργή ότι είχαν κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για τις σοβαρές τεχνικές βλάβες στη γραμμή αυτή πολύ πριν από την τραγωδία, χωρίς να εισακουστούν.
Ενώ υποσχέθηκε αποζημίωση στις οικογένειες των θυμάτων, ο υπουργός Μεταφορών, Γιώργος Γεραπετρίτης, παραδέχτηκε ότι το ατύχημα θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί εάν είχε ολοκληρωθεί η εγκατάσταση του «συστήματος τηλεδιοίκησης».
Ο σταθμάρχης της Λάρισας, ο οποίος παραδέχθηκε την ευθύνη για το ατύχημα, προφυλακίστηκε. Σύμφωνα με τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να κινηθούν διαδικασίες και κατά άλλων στελεχών του σιδηροδρομικού δικτύου.
Μετανιωμένος, ο πρωθυπουργός ζήτησε την Κυριακή, συγχώρεση στις οικογένειες των θυμάτων, ένα mea culpa που θεωρείται ότι ήρθε πολύ αργά για πολλούς», σχολιάζει Monde.