Ευάγγελος Μυτιληναίος: «Διαβλέπω εθνική συσπείρωση. Δεν υπάρχουν παραταξιακές διαφορές σε αυτό που αντιμετωπίζουμε» (vid)

Είμαστε ακόμα σε αχαρτογράφητα νερά”, τόνισε ο πρόεδρος και διευθύνων Σύμβουλος, MYTILINEOS, Ευ. Μυτιληναίος κατά την ομιλία του στο συνέδριο του “Κύκλου Ιδεών” του Ευάγγελου Βενιζέλου, για την Ελλάδα μετά την πανδημία και πρόσθεσε: Η Ελλάδα είναι από τους κερδισμένους, καθώς αναγνωρίστηκε ότι επλήγη περισσότερο και δυσανάλογα από την πανδημία. Πρέπει να εστιάσουμε στο μηχανισμό ανάκαμψης. Οι Βρυξέλλες δεν έχουν καταλήξει σε βασικά σημεία αυτού του μηχανισμού, αλλά πιέζουν τις χώρες να υποβάλλον σχέδια. Η Ελλάδα δεν πρέπει να περιμένει να οριστικοποιήσουν οι Βρυξέλλες τα guidelines, εμείς πρέπει να συντάξουμε το δικό μας Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και να το υλοποιήσουμε.”

Καταλήγοντας ο κ. Μυτιληναίος επεσήμανε την ανάγκη για εθνική συσπείρωση. “Η χώρα διέρχεται τριπλή κρίση, στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, υγειονομική κρίση και οικονομική ως παρεπόμενο της πανδημίας. Πριν ένα χρόνο κανένας δεν μπορούσε να προβλέψει ότι μπορούσαν να συμβούν αυτά τα τρία μαζί. Διαβλέπω ωστόσο μια εθνική συσπείρωση. Δεν υπάρχουν παραταξιακές διαφορές σε αυτό που αντιμετωπίζουμε, δεν φταίει κάποιος για την κρίση στα ελληνοτουρκικά ή την πανδημία. Είναι, λοιπόν, μοναδική η ευκαιρία συσπείρωσης. Η κυβέρνηση δεν έχει να κατηγορήσει για κάτι την αντιπολίτευση όπως κι η αντιπολίτευση να κατηγορήσει την κυβέρνηση. Και αυτή η σύμπνοια και ομόνοια πρέπει να μετουσιωθεί σε εθνική στάση”, τόνισε.

Ολόκληρη η τοποθέτηση του:

Α’ μέρος τοποθέτησης

Ευχαριστώ για την πρόσκληση μετά τον Απρίλιο. Θα μας μείνει αξέχαστη η συνάντηση τον Απρίλιο και τις συνθήκες που είχε γίνει. 

Το παγκόσμιο περιβάλλον είναι που έχει σημασία. Και λαμβάνουμε υπόψιν το παγκόσμιο περιβάλλον, δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς λόγω της φύσης της δουλειάς. 

Υπάρχει αιφνιδιασμός για την οξύτητα και ταχύτητα της πανδημίας σε πολλές περιοχές (Αμερική, Ευρώπη), που έχει αφήσει τους αναλυτές και όσους κάνουν προβλέψεις με ένα ερωτηματικό αν θα έρθει η ανάκαμψη το 2021 ή αργότερα.

Μου άρεσε ο τίτλος του κύκλου, «η Ελλάδα μετά την πανδημία» με ερωτηματικό, διαφορετικά θα ήταν λίγο άστοχος, γιατί δεν είμαστε μετά την πανδημία.

Δεν είμαι λοιμοξιολόγος, αλλά είμαστε  ακόμα σε αχαρτογράφητα νερά.

Οι παγκόσμιες αγορές και η παγκόσμια οικονομία έχουν αντιδράσει με πρωτοφανή ταχύτητα και καλά ανακλαστικά, ενήργησαν γρήγορα και αποφασιστικά

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να έχουμε άνοδο των χρηματιστηρίων που λειτουργούν ως προεξοφλητικοί μηχανισμοί, όχι πάντα, αλλά συνήθως και προεξοφλούν ότι θα έχουμε λύση στο πρόβλημα. Θα έδινα λιγότερη σημασία στις εξελίξεις ομολόγων και επιτοκίων στα κρατικά ομόλογα, επειδή δεν αντανακλούν την οικονομία, όσο οι μετοχές – όχι στην Ελλάδα.

Οι αντιδράσεις των αγορών ήταν γρήγορες και με αντανακλαστικά.

Εμείς τι εισπράττουμε ως χώρα; Έχουμε κατάρρευση του τουρισμού (ευρύτερα του συγκεκριμένου κλάδου που περιλαμβάνει για παράδειγμα και την εστίαση). 

Πώς μπορεί να αντιδράσουν χώρες; Δημοσιονομικά και νομισματικά. Η κυβέρνηση έχει κάνει ό,τι μπορεί να κάνει, στο πεδίο της ύφεσης ώστε να συγκρατηθεί – θυμίζω ότι είχα προβλέψει τον Απρίλιο 10% ύφεση, ίσως είναι λιγότερο τελικά λόγω δημοσιονομικών παρεμβάσεων.

Στο νομισματικό επίπεδο η Ελλάδα δεν μπορεί να κάνει κάτι, καθώς έχουμε ευρώ και δεν μπορούμε να τυπώσουμε χρήμα – ίσως και καλώς.

Τι μπορούμε να κάνουμε; Υπάρχει το Ταμείο Ανάκαμψης (Recovery and Resilience Facility – RRF). Η Ελλάδα είναι από τους κερδισμένους, καθώς αναγνωρίστηκε ότι επλήγη περισσότερο και δυσανάλογα από την πανδημία.

Πρέπει να εστιάσουμε στο μηχανισμό ανάκαμψης.

Οι Βρυξέλλες δεν έχουν καταλήξει σε βασικά σημεία αυτού του μηχανισμού, αλλά πιέζουν τις χώρες να υποβάλλον σχέδια.

Η Ελλάδα δεν πρέπει να περιμένει να οριστικοποιήσουν οι Βρυξέλλες τα guidelines, εμείς πρέπει να συντάξουμε το δικό μας Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και να το υλοποιήσουμε. 

Β’ μέρος τοποθέτησης

Η κρίση δίνει μοναδική ευκαιρία για μεταρρυθμίσεις – πάντα ισχύει αυτό, το ξέρετε κι εσείς από την πολιτική – που πρέπει η κυβέρνηση να αρπάξει από τα μαλλιά. Τώρα είναι η ευκαιρία.

Με καταλύτη την πανδημία, θα γίνει επιχειρηματικό ξεσκαρτάρισμα. 

Είμαστε σε μια μοναδική συγκυρία που μας ταλαιπωρεί αφάνταστα αλλά και δημιουργεί καλές προϋποθέσεις για την επόμενη μέρα. 

Η χώρα διέρχεται τριπλής κρίσης: Ελληνοτουρκικών, υγειονομική/πανδημίας, και οικονομική ως παρεπόμενο της πανδημίας. 

Πριν ένα χρόνο κανένας δεν μπορούσε να προβλέψει ότι μπορούσαν να συμβούν αυτά τα τρία μαζί.

Διαβλέπω ωστόσο μια εθνική συσπείρωση. Δεν υπάρχουν παραταξιακές διαφορές σε αυτό που αντιμετωπίζουμε, δεν φταίει κάποιος για την κρίση στα ελληνοτουρκικά ή την πανδημία.

Είναι, λοιπόν, μοναδική η ευκαιρία συσπείρωσης. 

Η κυβέρνηση δεν έχει να κατηγορήσει για κάτι την αντιπολίτευση όπως κι η αντιπολίτευση να κατηγορήσει την κυβέρνηση. 

Και αυτή η σύμπνοια και ομόνοια πρέπει να μετουσιωθεί σε εθνική στάση. 

Δείτε το ΒΙΝΤΕΟ

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ