Του Νίκου Τζιανίδη
Ο Ζοζέφ Φουσέ, πολιτικός – υπουργός του Ναπολέοντα – όταν εκτελέστηκε ο δούκας Αντουάν ντε Μπουρμπόν του Ενχιέν σαν συνωμότης, δήλωσε με θάρρος: «C’est pire qu’un crime, c’est une faute», που θα πει σε απλά ελληνικά: «Ήταν χειρότερο από έγκλημα, ήταν ένα λάθος!»
Το Σάββατο, κλείνουν τέσσερα χρόνια από το Ολοκαύτωμα στο Μάτι και η ετήσια επιδρομή των καταστροφικών πυρκαγιών δεν μας λησμόνησε κι εφέτος… Και ο κρατικός μηχανισμός και τότε και τώρα (και πάντα θα) ευθύνεται για συρροή από εγκλήματα και λάθη τεράστια: εγκλήματα κατ΄ εξακολούθηση όχι μόνο «εμπρηστών», αλλά και «αρμοδίων», και λάθη ατέλειωτα και αδιαφορία και πλαδαρότητα των δημοσίων υπηρεσιών που η βαρύτατη αμέλεια τους, ισοδυναμεί με δόλο.
Κατά τον Ηράκλειτο το «πυρ είναι αείζωον» (αθάνατο, άσβηστο) και βλέποντας κι ακούγοντας τους πολιτικούς να κομπάζουν, με τα παπούτσια σκονισμένα από τη στάχτη, τα κοστούμια σιδερωμένα από την υστεροβουλία και το νου καμένο από την αμετροέπεια, συμφωνείς: «Και η ανοησία είναι αείζωος…»!
Τι είπε ο πρωθυπουργός της χώρας, που κάθε χρόνο καίγεται; Διαβάστε: «Καλύτερος ο συντονισμός σε σχέση με το παρελθόν…». Και επεκτάθηκε και σε λεπτομέρειες: «Κατ’ αρχάς είχαμε μια πάρα πολύ δύσκολη φωτιά στην Πεντέλη και θέλω να ξεκινήσω ευχαριστώντας όλους όσοι με αυτοθυσία έδωσαν τη μάχη στο πεδίο. Πρώτα και πάνω από όλα τους πυροσβέστες μας, τους εθελοντές μας, τους αστυνομικούς μας, τους πολίτες πολλοί εκ των οποίων αψήφησαν τις εντολές για εκκένωση για να προστατεύσουν τις περιουσίες τους»!
Τι είπε; Ευχαρίστησε τους πολίτες που «αψήφησαν τις εντολές για να προστατεύσουν τις περιουσίες τους». Δηλαδή; Για ερμηνεύστε το. Ευτυχώς που ήταν κι αυτοί, γιατί εμείς… Ή κάτι τέτοιο; «Ευχαριστώ που αψήφησαν τις εντολές…». Η «Εντολή Μητσοτάκη» πια εδώ παίρνει πια άλλη διάσταση: «Μην δίνετε σημασία στις εντολές, κάν’τε ό,τι σας φωτίσει ο Θεός;»… Μάλλον τελικά οι εντολές δίνονται για να παραβιάζονται. Είναι ανθρώπινο, αλλά και καθήκον. Πόσω μάλλον όταν ο άρχων της χώρας σου, αυτός πρώτος παραβιάζει τις εντολές του…
Και συνεχίζουμε. Διαβάζουμε τίτλο μιας από τις «εφημερίδες της κυβερνήσεως»: «Μεγάλη ικανοποίηση στο Μέγαρο Μαξίμου για την προετοιμασία της αντιπυρικής περιόδου». Δηλαδή: Η άσκηση Πεντέλη – Ντράφι – Καλλιτεχνούπολη – Μέγαρα πήγε άριστα! Πόσος φαρισαϊσμός πια;
Και ο αρμόδιος υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης ήταν εξαιρετικά κατατοπιστικός: «Ο συντονισμός, η συνεργασία και η έγκαιρη επέμβαση, είναι η καρδιά της νέας στρατηγικής της κυβέρνησης στη διαχείριση των φυσικών καταστροφών…». Όλα πήγαν υπέροχα, λοιπόν, κι εφέτος κι ακόμα πιο άριστα θα πάνε στο μέλλον. Μόνο που ξέχασαν, ο πρωθυπουργός, ο υπουργός, οι «εφημερίδες της κυβερνήσεως», εκείνον τον δυστυχή γέροντα που έβαλε τέλος στη ζωή του, βλέποντας το σπίτι του να καίγεται για πολλοστή φορά από την… άμεση παρέμβαση των αρμοδίων.
Ο Ηράκλειτος έχει πει κι άλλα για φωτιές: «… πάντα πυρ επελθόν καταλήψεται», δηλαδή: «η φωτιά θα έρθει και όλα θα τα αδράξει». Κι οι πολιτικοί μας, τέσσερα χρόνια μετά την απώλεια 102 ανθρώπων, άξιοι συνεχιστές της αρχαίας ελληνικής φιλοσοφίας, προσαρμοσμένη πια στη νεοελληνική φιλ-αυτία εκτοξεύουν σοφά λόγια προς (κατά τη γνώμη τους) ανόητους πολίτες… Μόνο που καμώνονται πως δεν ακούνε τον αυτονόητο αντίλογο: Κάηκε ξανά η χώρα και ένας άνθρωπος αυτοκτόνησε! Ήταν χειρότερο από έγκλημα, ήταν ένα λάθος!