Τα κεφάλαια που έχουν εισρεύσει στη χώρα από το Ταμείο Ανάκαμψης σε συνδυασμό με τη βελτίωση του οικονομικού κλίματος, δρουν καταλυτικά για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, η οποία αναμένεται να καταγράψει φέτος σημαντικά υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Αυτό διαπιστώνει σε τελευταία της έκθεση η UBS, στην οποία αναλύει τις εκτιμήσεις της για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας το τρέχον έτος.
Ειδικότερα, για την Ελλάδα επισημαίνει ότι το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά -0,5% σε τριμηνιαία βάση το τρίτο τρίμηνο του 2022. Ωστόσο, τονίζει, τα στοιχεία για το τέταρτο τρίμηνο μέχρι στιγμής δείχνουν βελτίωση της επιχειρηματικής (βιομηχανίας και υπηρεσιών) και της καταναλωτικής εμπιστοσύνης των καταναλωτών. Κατά την άποψη της UBS το οικονομικό κλίμα αναμένεται να ωφεληθεί και από τη μείωση του πληθωρισμού στο 7,2% στο τέλος του 2022 από 12% που ήταν τον Σεπτέμβριο.
«Αναμένουμε ότι η ανάπτυξη του ΑΕΠ θα επιβραδυνθεί στο 2,5% το 2023» τονίζουν χαρακτηριστικά οι αναλυτές της ελβετικής τράπεζας.
«Καταλύτης» το Ταμείο Ανάκαμψης
Στην έκθεση τονίζεται ότι η Ελλάδα έλαβε την επόμενη δόση RRF, ανεβάζοντας το συνολικό ποσό στα 11 δισ. ευρώ (περίπου 5% του ΑΕΠ) από 30,5 δισ. ευρώ, κάτι που σύμφωνα με την UBS αποτελεί βασικό μοχλό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.
Ο πρωτογενής προϋπολογισμός έφτασε τα -6,7 δισ. ευρώ το 2022, ή 1,8 δισ. ευρώ (0,8 π.μ.) καλύτερα από τον στόχο. Δεδομένης της πτώσης στις τιμές της ενέργειας και ένα καλύτερο σημείο εκκίνησης οι συντάκτες της έκθεσης εκτιμούν ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα θα μπορούσε επίσης να αποδώσει καλύτερα από το αναμενόμενο και το 2023 (στόχος πρωτογενούς πλεονάσματος +0,7% του ΑΕΠ).
Τονίζεται επίσης ότι η Ελλάδα εξέδωσε ομόλογα αξίας 3,5 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο (50% του ετήσιου προγράμματος), μία έκδοση η οποία υπερκαλύφθηκε κατά 6 φορές, υπογραμμίζοντας έτσι τις ισχυρές προοπτικές που έχει η οικονομία.
Τέλος, η UBS αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός της Ελλάδας έχει αφήσει να εννοηθεί ότι οι εκλογές στη χώρα θα μπορούσαν να διεξαχθούν νωρίτερα: «η παλαιότερη ημερομηνία είναι ο Απρίλιος του 2023» γράφει χαρακτηριστικά.
Αποφεύγει την ύφεση η ευρωζώνη
Ειδικότερα για την ευρωζώνη, εκτιμά ότι η αύξηση του ΑΕΠ θα διαμορφωθεί στο οριακό0,2% για το 2023, 0,8% για το 2024, και 1,1% για το 2025. Τονίζει δε, ότι υπάρχει αυξανόμενες ενδείξεις ότι η Ευρωζώνη μπορεί να αποφύγει την ύφεση τον χειμώνα 2022/23 και οι κίνδυνοι που σχετίζονται με τον χειμώνα 2023/24 εμφανίζονται επίσης λιγότερο έντονοι από ό,τι πριν από λίγους μήνες.
Οι τιμές έχουν πέσει, με θετικές επιπτώσεις για τα νοικοκυριά, τις επιχειρήσεις και την κρατικές δαπάνες για την ενεργειακή υποστήριξη.
Οι συστάσεις προς την ΕΚΤ
Μέσα στο πλαίσιο αυτό η UBS καλεί την ΕΚΤ να αυξήσει τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης στις δύο επόμενες συνεδρίασες στις 2 Φεβρουαρίου και 16 Μαρτίου, με το τελικό επιτόκιο να διαμορφώνεται στο 3,0%.