Την δική του πεποίθηση εξέφρασε μιλώντας νωρίτερα σήμερα το πρωί σε τηλεοπτική εκπομπή, σχετικά με την γρίπη, τις λοιμώξεις αλλά και τον αριθμό των κλινών ΜΕΘ Παίδων, ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Νίκος Τζανάκης.
«Τα παιδιά ευτυχώς σπάνια χρειάζονται κλίνες ΜΕΘ» είπε αρχικά, αποδίδοντας μάλλον στην σύμπτωση της έξαρσης των εποχικών ιώσεων και του κορωνοϊού τις αυξημένες ανάγκες, λόγω των οποίων παιδιά από επαρχία μεταφέρονται στην Αττική για να νοσηλευθούν σε κλίνη ΜΕΘ.
Ο Νίκος Τζανάκης έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, λέγοντας ότι το σύστημα πρέπει να προετοιμαστεί για άλλες 2-3 δύσκολες εβδομάδες, καθώς θα κορυφωθεί έξαρση στα κρούσματα.
«Έως τώρα, είχαμε μια ήπια περίοδο, λόγω και των κλειστών σχολείων. Έχουμε 100.000 με 120.000 ιώσεις την ημέρα από ασθενείς με γρίπη. Μιλάμε για περίπου 350.000 κρούσματα ιώσεων στην Ελλάδα προς το τέλος του μήνα, που μαζί με τα κρούσματα κορωνοϊού, θα έχουμε λίγο λιγότερο από μισό εκατομμύριο κρούσματα την εβδομάδα στην Ελλάδα» επεσήμανε.
Στην συνέχεια αναφέρθηκε στην μεγάλη έξαρση των ιώσεων, τονίζοντας ότι «είμαστε από 3 χρόνια που δεν έχει εκπαιδευθεί το αναπνευστικό μας απέναντι σε αυτά τα παθογόνα. Παιδιά που σήμερα είναι 5 ετών, γεννήθηκαν και μεγάλωσαν μέσα στην πανδημία και δεν είχαν εκτεθεί ποτέ σε αυτά τα παθογόνα. Μια ίωση στρώνει τον δρόμο για την επόμενη και έτσι θα πρέπει να είναι όλοι πολύ προσεκτικοί».
Ο Νίκος Τζανάκης υπογράμμισε πως δεν συμφωνεί με την επιστροφή της μάσκας στα σχολεία. «Τα παιδιά καλό θα είναι να προσέχουν και να απολυμαίνονται τα θρανία τους και όλοι οι παιδότοποι», είπε ο κ. Τζανάκης, τονίζοντας ότι «τόσο η γρίπη όσο και ο συγκυτιακός ιός (σημ: RSV), μεταδίδονται πολύ ευκολότερα από τις επιφάνειες από ότι ο κορονοϊός. Μπορούμε να ξεπεράσουμε την κρίση χωρίς αστυνομικά μέτρα. Θα πρέπει όμως να μας γίνει συνείδηση ότι μπορούμε να χρησιμοποιούμε την μάσκα συνειδητά, όπου θεωρούμε ότι υπάρχει λόγος προστασίας» κατέληξε.