Απολογισμός για τα ελληνοτουρκικά

“Όχι 12, δεν θα επιτρέψουμε να επεκταθούν τα χωρικά ύδατα ούτε για ένα μίλι στο Αιγαίο. Η απόφαση που έλαβε η Εθνοσυνέλευσή μας το 1995 για αυτό το θέμα είναι σαφής και εξακολουθεί να ισχύει.” Αυτό είπε σήμερα το πρωί κάνοντας απολογισμό για το απερχόμενο έτος ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά. Αφορμή για τις δηλώσεις αυτές τα ελληνικά δημοσιεύματα για την πιθανότητα επέκτασης των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στα νότια της Κρήτης. Ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας ουσιαστικά σε όλη την αναφορά του επανέλαβε όσα ακούμε το τελευταίο έτος. Την ανταλλαγή επιστολών στον ΟΗΕ από Τουρκία και Ελλάδα και το κατηγορώ της Άγκυρας προς την Ελλάδα που “προκαλεί” στο Αιγαίο και τον πρωθυπουργό Μητσοτάκη που “ξεκίνησε καμπάνια κατά της Τουρκίας”. Έτσι, πρόσθεσε ο ίδιος, αναστείλαμε τον διάλογο με την Αθήνα.

Ο Τσαβούσογλού στον απολογισμό του έκανε αναφορά και στη χθεσινή τριμερή συνάντηση των Υπουργών Αμύνης Τουρκίας, Ρωσίας και Συρίας. Πρόσθεσε μάλιστα ότι θα μιλήσει και ο ίδιος με τον Ρώσο ομόλογό του Λαβρόφ, σημειώνοντας πως τώρα στόχος είναι η σταθερότητα στη Συρία. Έτσι μας έδωσε το στίγμα της εξωτερικής πολιτικής που θα ακολουθηθεί προεκλογικά.

Αδιέξοδα και αλλαγή πλεύσης

Οι εκλογές στην Τουρκία θα διεξαχθούν εντός εξαμήνου, πιθανότατα τον Μάιο όπως τονίζουν πολλοί αναλυτές. Η αλλαγή πλεύσης όμως στην εξωτερική πολιτική και όχι μόνο εν όψει εκλογών αφορά το αδιέξοδο στο οποίο περιήλθε η κατάσταση στην Συρία, τις σχέσεις με την Αίγυπτο που δεν παίρνουν την τροπή που θα επιθυμούσε ο Ερντογάν παρά τις γέφυρες που προσπαθεί να χτίσει και το μεγάλο παζάρι με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Ένα παζάρι που δεν αφορά μόνο την αγορά των Φ16 και την αναβάθμιση αυτών που διαθέτει ήδη η Τουρκία. Οι Αμερικανοί απαιτούν συνέπεια και δεν διατάζουν να τιμωρούν με τον νόμο ΚΑΑΤΣΑ όσους επιχειρούν να ξεμυτίσουν από το μαντρί του ΝΑΤΟ. Παράλληλα επιθυμούν μια Τουρκία πιστό μέλος της Ατλαντικής Συμμαχίας.

Στο φόντο πάντα θα παραμένουν τα θέματα με το Ισραήλ που είναι διαχρονικά καθοριστικά, αλλά και αυτά της δικαιοσύνης, όπως η φυλάκιση του Οσμάν Καβαλά και πολύ περισσότερο η υπόθεση της καταδίκης του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης Ιμάμογλου. Χθες σε χρόνο ρεκόρ το δικαστήριο εξέδωσε την αιτιολογημένη απόφαση, όπως απαίτησε ο εισαγγελέας για την επίσπευση της διαδικασίας.

ΠΗΓΗdw.com

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Αποκάλυψη: Το βαθύ (παρα)κράτος του Μητσοτάκη μέσα στην επιτροπή Τσίπρα – Ποιος από τους «41» μιλούσε ως… «βαθύ λαρύγγι» σε σκοτεινά κέντρα;

Ανήκει στους 41 της «επιστημονικής επιτροπής» του Αλέξη Τσίπρα, αλλά φέρεται να είχε ανοικτή γραμμή με το πιο σκοτεινό κομμάτι του κρατικού μηχανισμού επί ΝΔ. Πόσα γνώριζε ο πρώην πρωθυπουργός;

Βόμβα από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία και ανακοίνωση φωτιά – Εξαρθρώθηκε κύκλωμα απάτης με αγροτικές επιδοτήσεις – ζημία 19,6 εκατ. ευρώ στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό

37 συλλήψεις σε Αθήνα, Κρήτη, Μακεδονία – Πολυετές δίκτυο εξαπάτησης του ΟΠΕΚΕΠΕ με πλαστές δηλώσεις αγροτεμαχίων

Σάλος: Κόβεται ο Κανάκης στον ΑΝΤ1; Όργιο φημών για παρέμβαση Μητσοτάκη στον Κυριακού

Πρεμιέρα για τους Ράδιο Αρβύλα με το τραγούδι «Γλέντι» και στίχους αιχμής για την κυβέρνηση. Η φράση «πέρασε μια εξαετία που μοιάζει με επταετία» προκάλεσε σάλο και φήμες για παρέμβαση του Μαξίμου στον ΑΝΤ1