«Βρίσκομαι στο επίκεντρο των ερευνών επειδή ήμουν ο μόνος που για ένα χρονικό διάστημα 12 μηνών πληρωνόταν», σημειώνει ο πρώην επίτροπος Μετανάστευσης της ΕΕ, Δημήτρης Αβραμόπουλος, με αφορμή την επείγουσα έρευνα που ξεκίνησε η Κομισιόν για το «Qatar Gate».
«Τότε είχα δηλώσει στην Επιτροπή και το ποσόν. Και στις αρχές του 2022 παραιτήθηκα, έναν χρόνο πριν ξεσπάσει το σκάνδαλο. Ποτέ δεν είχαμε υποψιαστεί κάτι», συμπλήρωσε.
Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού Alpha, ο Δημήτρης Αβραμόπουλος σχολίασε επίσης τις δηλώσεις του επικεφαλής εκπροσώπου της Κομισιόν, Ερίκ Μαμέρ, τονίζοντας ότι «ο Μάμερ είπε ότι είχε πραγματοποιήσει εσωτερικούς ελέγχους σχετικά με τις συναντήσεις. Οι εννέα συναντήσεις δικές μου από τις 15 μέχρι τις 17 Νοεμβρίου 2021 ήταν για αυτό που περιέγραψε ο ίδιος σήμερα ως σύντομες, φιλικές συναντήσεις με τους παλιούς μου συναδέλφους στην Επιτροπή…».Αναφερόμενος στον Αντόνιο Παντσέρι ο κ. Αβραμόπουλος είπε: «Η θέση μου σε αυτή τη ΜΚΟ, ήμουν μέλος της τιμητικής επιτροπής. Δεν μπορούσα και δεν έπρεπε να κάνω λόμπι. Για να γίνω μέλος, μου δόθηκε η άδεια της Επιτροπής. Μόνο εκστρατεία υπεράσπισης και ευαισθητοποίησης για την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αν ο κ. Παντσέρι είχε φτιάξει και άλλες 10 ΜΚΟ από πίσω, δεν είχαν καμία σχέση με εμάς».
Δημήτρης Αβραμόπουλος: Το δημοσίευμα
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με δημοσίευμα του Politico, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ξεκίνησε επείγουσα έρευνα που αφορά στους δεσμούς αξιωματούχων της ΕΕ, ενώ στο στόχαστρο βρίσκεται και ο πρώην επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος, το όνομα του οποίου έχει εμπλακεί στην υπόθεση διαφθοράς σχετικά με την επιρροή του Κατάρ στις Βρυξέλλες. Συγκεκριμένα, η Κομισιόν ζητά από τον ίδιο τον κ. Αβραμόπουλο να εξηγήσει πώς συμμορφώθηκε με τους κανόνες lobbying.
Ο κ. Αβραμόπουλος υπήρξε επίτιμο μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΜΚΟ Fight Impunity, η οποία ιδρύθηκε από τον πρώην ευρωβουλευτή Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, ο οποίος κρατείται σήμερα στη φυλακή με προκαταρκτικές κατηγορίες για διαφθορά και ξέπλυμα χρήματος. Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος παραδέχθηκε ότι έλαβε πληρωμή 60.000 ευρώ από την Fight Impunity και έκτοτε παραιτήθηκε από το ρόλο του στο διοικητικό συμβούλιο της ΜΚΟ.
Σε e-mail που επικαλείται το Politico και το οποίο προφανώς εστάλη νωρίτερα την Τετάρτη στα «σημεία επαφής για τη διαφάνεια και τη δεοντολογία» σε κάθε γραφείο των Επιτρόπων, ένας αξιωματούχος της ΕΕ ρωτούσε αν μέλη του Σώματος των Επιτρόπων ή υπάλληλοι του Υπουργικού Συμβουλίου είχαν έρθει σε επαφή με τον κ. Αβραμόπουλο ή το Fight Impunity (το οποίο αναφέρεται ως AITJ, με βάση την πλήρη ονομασία Association Against Impunity and for Transitional Justice) πέρυσι. Στους παραλήπτες δόθηκε προθεσμία μόνο μέχρι το πρωί για να απαντήσουν.
«Είχε το μέλος ή το υπουργικό σας συμβούλιο οποιαδήποτε αλληλεπίδραση (αλληλογραφία, συναντήσεις, επαφές) με τον πρώην Επίτροπο Αβραμόπουλο κατά την περίοδο 3 Φεβρουαρίου 2021 και 1 Δεκεμβρίου 2021 υπό την ιδιότητά του ως επίτιμου μέλους του διοικητικού συμβουλίου της AITJ[;]», αναφέρεται στο e-mail. Ο αξιωματούχος υπέβαλε την ίδια ερώτηση σχετικά με οποιαδήποτε επικοινωνία με άλλους εκπροσώπους της οργάνωσης Fight Impunity ή με τον Αβραμόπουλο «υπό οποιαδήποτε άλλη ιδιότητα» κατά τη διάρκεια της περιόδου αυτής, «και αν ναι, να μας ενημερώσετε για το αντικείμενο αυτής της αλληλεπίδρασης».