Η ειρηνευτική λύση Kissinger για την Ουκρανία φέρει τον μανδύα της λογικής αλλά είναι εξωπραγματική και κλονίζει την Ρωσία

Αν και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και έμπειρος διπλωμάτης των ΗΠΑ Henry Kissinger ισχυρίζεται ότι δεν επιθυμεί τη διάλυση της Ρωσίας ως πυρηνικής δύναμης… ωστόσο θέλει την ήττα της Ρωσίας υπό τον Putin δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για μια βαθιά πολιτική κρίση που αναπόφευκτα θα οδηγούσε στην αποσταθεροποίηση της Ρωσίας, την πολιτική και οικονομική της αποδυνάμωση και την αντικατάσταση του Ρώσου προέδρου.
Remaining Time-0:00FullscreenMute
Μια αρχική ανάγνωση… φαίνεται ότι ο Henry Kissinger επιδιώκει να σταματήσει τον πόλεμο στην Ουκρανία, να ξεκινήσει ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις και να διατηρήσει το ρωσικό κράτος και τον ρόλο της Ρωσίας στην ευρωπαϊκή πολιτική και όλα αυτά φαντάζουν εύλογος συμβιβασμός και είναι αντίθετα με τις ριζοσπαστικές απόψεις των Αμερικανών αξιωματούχων.
Στο περιοδικό The Spectator, ο Henry Kissinger επεσήμανε τη σημασία μιας γρήγορης ειρηνικής λύσης στη σύγκρουση στην Ουκρανία, προειδοποιώντας ότι η επιθυμία να καταστήσει τη Ρωσία, ως πυρηνική δύναμη, εντελώς ανίσχυρη ή ακόμη και να τη σπάσει σε πολλά κράτη, θα μπορούσε να προκαλέσει χάος στον κόσμο.

Όχι σε διάλυση της Ρωσίας

«Η διάλυση της Ρωσίας ή η καταστροφή της ικανότητάς της για στρατηγική πολιτική θα μπορούσε να μετατρέψει την επικράτειά της που περιλαμβάνει 11 ζώνες ώρας σε αμφισβητούμενο κενό», ανέφερε ο Henry Kissinger.
«Όλοι αυτοί οι κίνδυνοι θα επιδεινωθούν από την παρουσία χιλιάδων πυρηνικών όπλων που καθιστούν τη Ρωσία μία από τις δύο μεγαλύτερες πυρηνικές δυνάμεις του κόσμου», τόνισε ο Henry Kissinger.

Μια προσεκτική ανάγνωση δείχνει ότι ο πρώην Αμερικανός διπλωμάτης έγραψε το άρθρο σύμφωνα με τη νέα Στρατηγική Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ.
Η νέα Στρατηγική, των ΗΠΑ δεν είναι εναντίον του ρωσικού λαού, αλλά είναι εναντίον των ηγετών της Ρωσίας.
Με αυτόν τον τρόπο, ίσως υπάρχει μια εσφαλμένη αντίληψη ότι ο Henry Kissinger έχει διαφορετική θέση από την Ουάσιγκτον απέναντι στη Ρωσία.
Η επίσημη πολιτική έναντι της Ρωσίας έχει ήδη καθοριστεί στην πρόσφατα εγκριθείσα Στρατηγική Εθνικής Ασφάλειας, ένα στρατιωτικό-πολιτικό σύστημα που κατευθύνει την εξωτερική και αμυντική πολιτική των ΗΠΑ.

Στη νέα Στρατηγική Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, η Ρωσία χαρακτηρίζεται ως αντίπαλος και εχθρός των ΗΠΑ, ενώ ο Putin αναφέρεται επανειλημμένα σε εξαιρετικά αρνητικό πλαίσιο ως πρόσωπο με το οποίο η Ουάσιγκτον δεν θέλει πλέον να συνομιλεί. Επομένως, το να περιμένει κανείς από τον Henry Kissinger να έχει διαφορετική στάση απέναντι στη Ρωσία από αυτή που καθιερώθηκε στην νέα Στρατηγική Εθνικής Ασφάλειας είναι ουτοπία….

Η ειρήνη καμουφλάζ για πολιτική κρίση στην Ρωσία

Η ειρήνη που υποστηρίζει ο Henry Kissinger στο άρθρο του δεν είναι τίποτα άλλο από μια πρόσκληση για πολιτική κρίση και εσωτερική αποσταθεροποίηση της Ρωσίας, ειδικά καθώς υποστηρίζει μια ειρηνευτική διαδικασία που συνδέεται με την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ.
«Η εναλλακτική της ουδετερότητας δεν έχει πλέον νόημα», έγραψε στο περιοδικό Spectator.
Ο Henry Kissinger είπε ότι είχε προτείνει κατάπαυση του πυρός τον Μάιο με την Ρωσία να αποσυρόταν στα εδάφη πριν την στρατιωτική επιχείρηση της 24ης Φεβρουαρίου.
Πρόσθεσε ότι η Κριμαία θα αποτελούσε αντικείμενο «διαπραγμάτευσης».
Ο 99χρονος διπλωμάτης Henry Kissinger πρότεινε ότι εάν αποδειχθεί αδύνατο να επιστρέψουμε στο status quo που δημιουργήθηκε το 2014, τα διεθνώς εποπτευόμενα δημοψηφίσματα στην πρώην ουκρανική επικράτεια που τώρα ελέγχεται από τη Ρωσία θα μπορούσαν να είναι μια επιλογή.

Ωστόσο, η πρότασή του παραβλέπει εντελώς τον λόγο για τον οποίο η Ρωσία ξεκίνησε από την αρχή τη στρατιωτική της επιχείρηση – την επιμονή της Ουκρανίας να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και τις απαράδεκτες πρακτικές απέναντι στη ρωσική μειονότητα στην Ουκρανία -.

Η επιστροφή της Ρωσίας στις γραμμές πριν από τη στρατιωτική επιχείρηση θα αναιρούσε όλη την πρόοδο που σημειώθηκε και θα οδηγούσε αναπόφευκτα σε πολιτικές συνέπειες στην Ρωσία, ο Putin θα δεχόταν ευθεία αμφισβήτηση … θα ξεσπούσε μεγάλη πολιτική κρίση στην Ρωσία…
Εάν η Ρωσία συμφωνούσε να συνάψει ειρήνη με τους όρους που πρότεινε ο Henry Kissinger, η Ρωσία θα έχανε όλα τα κέρδη που είχε αποκτήσει στην Ουκρανία.

Κατά την ανάλυση του άρθρου του Henry Kissinger, θα πρέπει να θυμόμαστε ότι ανήκει στην άρχουσα τάξη της Δύσης, μια τάξη που αρνείται να συνεργαστεί με τη Ρωσία.
Η Ρωσία ωστόσο έχει στραφεί προς την Ασία θέτοντας νέες πολιτικές και οικονομικές προτεραιότητες.
Ένα από τα σημαντικότερα αποτελέσματα του πολέμου στην Ουκρανία, που μακροπρόθεσμα θα είναι σίγουρα δυσμενής εξέλιξη για τη Δύση, είναι η τελική στροφή της Ρωσίας προς την Κίνα και άλλες ασιατικές χώρες η στροφή των Ρώσων προς την Κίνα και Ασία θα είναι μακροπρόθεσμο πλήγμα για την Δύση.

Η Δύση δεν έχει δώσει στη Ρωσία άλλη επιλογή από το να στραφεί προς την Κίνα, και οι υποτιθέμενες ισορροπημένες ειρηνευτικές λύσεις του Henry Kissinger στην πράξη δεν θα μπορούσαν να εφαρμοστούν….

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Βίντεο-σοκ με τον Αλέξη Τσίπρα δικαιώνει τον Στέφανο Κασσελάκη για το Μάτι (vid)

Από την Πεν Νταλαούρα στο twitterΑκούστε την ευκολία με...

Ιλιγγο προκαλούν τα χρήματα που βγάζει η εταιρεία του Νίκου Ευαγγελάτου

Ο κύκλος εργασιών της εταιρείας Newsit Εταιρεία ΕΠΕ του...

Έκρυψαν το 8,3% του κόμματος Κασσελάκη σε δημοσκόπηση

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι. Βρισκόμαστε...