Για προκλητική ενέργεια που θα εκληφθεί ως εχθρική κίνηση κάνει λόγο το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών αναφερόμενο στο σενάριο που θέλει την Ελλάδα να είναι έτοιμη να στείλει το πυραυλικό σύστημα αεράμυνας S-300 στην Ουκρανία, εάν οι ΗΠΑ αποφασίσουν να το αντικαταστήσουν με το σύστημα Patriot.
«Οι προθέσεις της Ελλάδας να μεταφέρει τα πυραυλικά συστήματα των S – 300 στην Ουκρανία είναι προκλητικές.
Όλος ο στρατιωτικός εξοπλισμός που αποστέλλεται στο Κίεβο, θα καταστραφεί από τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις» υποστηρίζει η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας, Maria Zakharova, αναφέροντας πως «η ελληνική ηγεσία έχει αρχίσει ολοένα και περισσότερο να δηλώνει την ετοιμότητά της να μεταφέρει αντιαεροπορικά συστήματα πυραύλων S-300 από την Κρήτη στην Ουκρανία, υπό την προϋπόθεση ότι θα λάβει επιπλέον αριθμό αμερικανικών συστημάτων αεράμυνας Patriot προς αντικατάσταση».
Τεράστια πρόκληση, εχθρική κίνηση
«Θεωρούμε τα προκλητικά σχέδια για την προμήθεια του καθεστώτος του Κιέβου με S-300 και άλλα συστήματα αεράμυνας ρωσικού/σοβιετικού τύπου ως ανοιχτά εχθρικά προς τη Ρωσία» υποστήριξε η Zakharova, υποστηρίζοντας πως οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις θα καταστρέψουν τον ελληνικό εξοπλισμό στην εμπόλεμη ζώνη της Ουκρανίας.
«Πριν να είναι πολύ αργά, μπορείτε να εγκαταλείψετε αυτά τα επικίνδυνα σχέδια.
Για άλλη μια φορά προειδοποιούμε την ελληνική ηγεσία να δείξει υπευθυνότητα» είπε η Zakharova, η οποία έβαλε και κατά των ΗΠΑ, κατηγορώντας τους για «επικίνδυνη και κοντόφθαλμη» πολιτική που θέτει τη Μόσχα και την Ουάσινγκτον στα πρόθυρα άμεσης σύγκρουσης.
Παρέμβαση και από Muradov
Σημειώνεται πως και ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην Κριμαία Georgy Muradov είχε προειδοποιήσει την Ελλάδα να μην μεταφέρει S-300 στην Ουκρανία, υποστηρίζοντας πως η πρόθεση των ελληνικών αρχών να μεταφέρουν τα πυραυλικά συστήματα εδάφους-αέρος S-300 στην Ουκρανία είναι επικίνδυνη για τα εθνικά συμφέροντα της Ελλάδας.
Σε δηλώσεις του στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti, ο Muradov κάλεσε την Ελλάδα να μην προχωρήσει σε αυτή την ενέργεια.
«Μια τέτοια κίνηση της Αθήνας δεν θα ήταν μόνο μια παράλογη επίδειξη εχθρότητας προς τη Ρωσία, αλλά και ένα επικίνδυνο βήμα προς τα δικά της εθνικά συμφέροντα, όπως η ελληνική κοινή γνώμη τονίζει ήδη ηχηρά» ανέφερε ο Muradov, επισημαίνοντας ότι «η μεταφορά αυτών των συστημάτων στο Κίεβο αναμφίβολα θα υπονόμευε ριζικά την ελληνική αμυντική δυνατότητα»
Το σενάριο των S – 300
Το σενάριο της αποστολής των πυραυλικών συστημάτων S – 300 από την Ελλάδα στην Ουκρανία είχε αφήσει ανοιχτό – σύμφωνα με ρωσικά ΜΜΕ – ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ν. Παναγιωτόπουλος.
Σύμφωνα με ρωσικά ΜΜΕ, ο κ.Παναγιωτόπουλος φέρεται να είχε υποστηρίξει πως είναι έτοιμος να παραδώσει στην Ουκρανία τα πυραυλικά συστήματα S-300 που βρίσκονται στην Κρήτη, εάν οι ΗΠΑ στείλουν σε αντάλλαγμα συστήματα πυραυλικής άμυνας Patriot.
Ο κ. Παναγιωτόπουλος παραδέχτηκε ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να στείλει το σύστημα S-300 από την Κρήτη στην Ουκρανία μ’ αντάλλαγμα Patriot, κάνοντας λόγο όχι για αγορά, αλλά για εγκατάσταση, που σημαίνει ότι το πυραυλικό σύστημα θα βρίσκεται υπό τον έλεγχο των Αμερικανών.
Αυτή η παραδοχή έγινε κατά τη διάρκεια της χριστουγεννιάτικης συγκέντρωσης στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, και εκεί του ετέθη το ερώτημα για τον ρόλο των S-300 στην Κρήτη και στην ελληνική αντιαεροπορική άμυνα, επισημαίνει το ρωσικό πρακτορείο Τass.
«Εάν οι ΗΠΑ αναπτύξουν σύστημα Patriot στο νησί, τότε αφού ενσωματωθεί στο εθνικό σύστημα αεράμυνας, οι S-300 μπορούν ν’ αφαιρεθούν», απάντησε ο υπουργός.
Εξασθενεί η ελληνική αεράμυνα
«Η ίδια διαδικασία ισχύει και για οποιοδήποτε άλλο ρωσικό σύστημα αεράμυνας που θα ήθελαν (οι ΗΠΑ) να στείλουν στην Ουκρανία», πρόσθεσε.
Κατά συνέπεια, η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να παραδώσει στο Κίεβο όχι μόνο τους S-300, αλλά και τα συστήματα Tor-M1 και Osa-AKM.
Η μεταφορά όπλων ρωσικής κατασκευής στην Ουκρανία υπό την πίεση των Ηνωμένων Πολιτειών, συνεχίζει το ρωσικό δημοσίευμα, θα σημαίνει ότι η ελληνική αεράμυνα θα στερηθεί από δυνατότητες που η τουρκική πλευρά δεν γνωρίζει και δεν μπορεί ν’ αντιμετωπίσει, αλλά, πιθανώς, για την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, να προέχουν οι καλές σχέσεις με τις ΗΠΑ.
«Για παράδειγμα, με την αντικατάσταση των S – 300 από τους Patriot, θα μειωθεί το βεληνεκές επίγειας αεράμυνας από τα 150 στα 75 χιλιόμετρα» τονίζεται.