Ποιοι θα είναι υποχρεωμένοι να μειώσουν την κατανάλωση ρεύματος
Στην Ελλάδα μπαίνει στη «μάχη» της εξοικονόμησης ενέργειας κατά 5% τις ώρες αιχμής το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με το βάρος της υποχρέωσης να μεταφέρεται κυρίως στη βιομηχανία, δηλαδή στη μέση και την υψηλή τάση.
Το μέτρο που είναι Ευρωπαϊκός Κανονισμός και απορρέει από τις έκτακτες συνθήκες που διαμορφώνουν η γεωπολιτική κρίση και το ενεργειακό κόστος αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή από την 1η Δεκεμβρίου και θα ολοκληρωθεί στις 31 Μαρτίου του 2023. Ουσιαστικά η βιομηχανία θα κληθεί να μειώσει την κατανάλωση ρεύματος υποχρεωτικά και όχι εθελοντικά!
Για τις βιομηχανίες ο στόχος της εξοικονόμησης ενέργειας είναι υποχρεωτικός έναντι αποζημίωσης, ενώ για τους καταναλωτές της χαμηλής τάσης (οικιακός τομέας, μικρές επιχειρήσεις) μπαίνει σε εθελοντική βάση μέσα από τους λογαριασμούς ρεύματος με κίνητρο το μπόνους για τις μειωμένες χρεώσεις. Η εξοικονόμηση ενέργειας στη χαμηλή τάση είναι αδύνατον να προσμετρηθεί στους εθνικούς στόχους, παρά το γεγονός ότι εκπροσωπεί το 65% της κατανάλωσης, αφού δεν είναι δυνατόν να καταμετρηθεί η ενέργεια λόγω της απουσίας έξυπνων μετρητών.
Επομένως, η εθελοντική προσφορά των νοικοκυριών γίνεται προσπάθεια να υποστηριχθεί και να διευρυνθεί με διαφημιστική καμπάνια που θα τρέξει τις επόμενες ημέρες η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), δίνοντας πολύτιμες χρηστικές συμβουλές για την κατανάλωση ενέργειας μέσα από την ορθολογικότερη χρήση των οικιακών ηλεκτρικών συσκευών.
Ο ΑΔΜΗΕ έχει προσδιορίσει τις ώρες αιχμής για τις περικοπές από τις 18.00 έως τις 21.00, με υποχρεωτική μείωση της κατανάλωσης. Σύμφωνα με το προσχέδιο της υπουργικής απόφασης (ενδέχεται να υπάρξουν διαφοροποιήσεις), οι δημοπρασίες με τις οποίες θα γίνονται οι περικοπές φορτίων θα είναι δύο τύπου:
Στην πρώτη κατηγορία ο ΑΔΜΗΕ θα διεξάγει τρεις δημοπρασίες (μία ανά ώρα αιχμής και ανά ημερολογιακή μέρα το τετράμηνο Δεκέμβριος – Ιανουάριος – Φεβρουάριος – Μάρτιος), όπου η υποχρεωτική μείωση της κατανάλωσης προβλέπεται ίση με 150 μεγαβατώρες, ήτοι 450 μεγαβατώρες ανά τρίωρο την ημέρα.
Στη δεύτερη κατηγορία ο ΑΔΜΗΕ θα διενεργεί επιπλέον 12 δημοπρασίες (μία ανά ώρα αιχμής και ημερολογιακή μέρα για κάθε μήνα του τετραμήνου), ίση με 250 μεγαβατώρες, ήτοι 750 μεγαβατώρες το τρίωρο. Οι δημοπρασίες αυτές προβλέπεται να κατανεμηθούν σε τέσσερις περιόδους, αρχής γενομένης από τον Δεκέμβριο έως και τα τέλη Μαρτίου.
Για κάθε ώρα αιχμής προβλέπεται ότι οι ποσότητες που συμμετέχουν στη δημοπρασία αυτή προσαυξάνονται ισόποσα σε όλες τις μηνιαίες περιόδους με τυχόν ποσότητα που δημοπρατήθηκε, αλλά δεν απονεμήθηκε σε πάροχο κατά την αρχική δημοπρασία για την αντίστοιχη ώρα αιχμής.