Μνημείο υποκρισίας η ανακοίνωση του γραφείου του πρωθυπουργού, σύμφωνα με την οποία ο βουλευτής Γρεβενών Ανδρέας Πάτσης με απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη τέθηκε εκτός της Κ.Ο. επειδή, μετά τις εξηγήσεις που έδωσε, κρίθηκε ότι οι επαγγελματικές του δραστηριότητες δεν συνάδουν με τις αρχές και τις αξίες της Ν.Δ.
Και είναι μνημείο υποκρισίας γιατί ήταν γνωστές σε όλους οι δραστηριότητές του αυτές τουλάχιστον από τον Φεβρουάριο του 2020, όταν η «δημοκρατία» αποκάλυψε πως ήταν και παρέμενε και ως βουλευτής επικεφαλής δικηγορικού ομίλου «είσπραξης ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων».
Ο ίδιος εξάλλου «καρφώνει» την κυβέρνηση σε απάντησή του σε οπαδό της Ν.Δ. στο facebook, που τον κατηγορεί ότι ενήργησε παράτυπα εκθέτοντας την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό: «Παράτυπα; Σε ποιο θέμα ακριβώς; Και τι δεν ήταν γνωστό στην κυβέρνηση από τις όποιες δραστηριότητές μου;»
Ο πρωθυπουργός αναγκάστηκε εκ των πραγμάτων χθες να τον αποπέμψει μετά τις τελευταίες αποκαλύψεις για τις business με τα «κόκκινα» δάνεια που εξαγόρασε η εταιρία του (πρωταγωνιστικό ρόλο στις αποκαλύψεις αυτές έπαιξε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παύλος Πολάκης). Χθες, ο γραμματέας της Κ.Ο. της Ν.Δ. Ιωάννης Μπούγας τον κάλεσε σε απολογία, οι εξηγήσεις του δεν κρίθηκαν επαρκείς, με αποτέλεσμα την αποπομπή του.
Σύμφωνα με τις καταγγελίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, ο Πάτσης αγόρασε το 2011 μέσω της εταιρίας του δάνεια από την Τράπεζα Πειραιώς για 4.300.000 ευρώ, αξίας 62.771.892 ευρώ. Παράλληλα αποκαλύφθηκε ότι έχει πάρει με απευθείας ανάθεση 1.000.000 ευρώ από τα ΕΛ.ΤΑ.
Ο ίδιος, που έχει στενή σχέση με τον υπουργό Στέλιο Πέτσα -είναι μάλιστα και κουμπάροι- με δήλωσή του κάνει γνωστό ότι δεν πρόκειται να παραδώσει την έδρα του και ότι θα παραμείνει ανεξάρτητος. Η στάση του αυτή δείχνει τη δυσαρέσκειά του για την εξέλιξη, αλλά ενδεχομένως να είναι και ένα προειδοποιητικό μήνυμα προς το Μέγαρο Μαξίμου.
Συγκεκριμένα έγραψε μεταξύ άλλων: «Αγαπητοί Γρεβενιώτες και Γρεβενιώτισσες, παραμένω βουλευτής σας, ανεξάρτητος. Μέχρι τελευταίας στιγμής θα είμαι ο Ανδρέας που ξέρετε».
Επίσης, πριν από τη διαγραφή έβαλε στο στόχαστρο τον Παύλο Πολάκη με στόχο να αναγκάσει την κυβέρνηση να τον στηρίξει, υποστηρίζοντας ότι «ο κ. Πολάκης έχει επιδοθεί σε ένα κρεσέντο ύβρεων και συκοφαντιών εις βάρος μου», προαναγγέλλοντας μάλιστα προσφυγή στη Δικαιοσύνη εναντίον του πρώην υπουργού και βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Πάτσης ισχυρίστηκε -χωρίς όμως να πείσει ούτε το ίδιο του το κόμμα, το οποίο τον διέγραψε- ότι το 2010 ίδρυσε την εταιρία ΠΛΑΤΩΝ Α.Ε. Σκοπός της ήταν να αγοράσει από την τράπεζα αποσβεσθέντα καταναλωτικά δάνεια ετών 1998-2004, για τα οποία η τράπεζα είχε προβεί σε όλες νόμιμες ενέργειες και δεν είχε καταστεί δυνατή η είσπραξή τους. Σκοπός ήταν να επιχειρήσει η εταιρία τηλεφωνικά να ρυθμιστούν δάνεια όσων το επιθυμούσαν με πολύ μεγάλη έκπτωση επί της οφειλής και να λάβουν στη συνέχεια εξοφλητική απόδειξη από την τράπεζα. Για την αγορά του δανείου η εταιρία κατέβαλλε στην τράπεζα το ποσό των 4.300.000 από δάνειο το οποίο είχε λάβει.
Ο ΣΥΡΙΖΑ στην ανακοίνωσή του καταγγέλλει τον ίδιο τον πρωθυπουργό, υποστηρίζοντας ότι «γνώριζε ότι ο κ. Πάτσης είχε εισπρακτικές και πλούτιζε από “κόκκινα” δάνεια από τον Φεβρουάριο του 2020, όταν είχε αποκαλυφθεί πρώτη φορά από την εφημερίδα “δημοκρατία” και την εφημερίδα “Documento”».
Το ΠΑΣΟΚ αναφέρει ότι «μετά το σκάνδαλο των υποκλοπών, τη διάχυση των ευρωπαϊκών πόρων σε φίλους και συμφέροντα, τώρα κερδοσκοπούν σε βάρος χιλιάδων δανειοληπτών».
Το ΚΚΕ ανέφερε ότι «καμία διαγραφή δεν ακυρώνει τις ευθύνες της κυβέρνησης, γιατί αυτή η δραστηριότητα είναι προϊόν μιας εγκληματικής πολιτικής που έχει νομιμοποιήσει την κερδοσκοπία και τους πλειστηριασμούς».
Ο Γ. Βαρουφάκης δήλωσε ότι «στο ΜέΡΑ25 ήμασταν οι πρώτοι που, από τη στιγμή που ψηφίστηκε ο “Ηρακλής”, αυτή η ψευτοαγορά των “κόκκινων” δανείων, μιλούσαμε για “Μητσοτάκης Α.Ε.”».
Από το 2020 η «δημοκρατία» είχε αποκαλύψει την εισπρακτική
Ήταν η «κυριακάτικη δημοκρατία» η πρώτη που, ήδη από τον Φεβρουάριο του 2020, είχε αποκαλύψει τις «επιχειρηματικές δραστηριότητες» του Ανδρέα Πάτση στις πλάτες των υπερχρεωμένων Ελλήνων πολιτών.
Η «κυριακάτικη δημοκρατία» ρωτούσε τότε αν «ο κ. Πάτσης παραμένει, επτά μήνες μετά τις εκλογές, επικεφαλής ενός ομίλου που δραστηριοποιείται (και) ως εισπρακτική εταιρία;». Και συνέχιζε θέτοντας το ερώτημα «για λογαριασμό ποίων αναλαμβάνει σήμερα τη διεκδίκηση ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων;».
Ηταν η «κυριακάτικη δημοκρατία» που πρώτη είχε φέρει στο προσκήνιο και τις δραστηριότητες του κ. Πάτση με την αγορά δανείων από την Τράπεζα Πειραιώς, καθώς ήδη από τον Φεβρουάριο του 2020 αναφερόταν στην «εταιρία ειδικού σκοπού τιτλοποιήσεων απαιτήσεων υπό την επωνυμία ΠΛΑΤΩΝ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΚΟΠΟΥ ΤΙΤΛΟΠΟΙΗΣΕΩΝ ΑΠΑΙΤΗΣΕΩΝ και με διακριτικό τίτλο ΠΛΑΤΩΝ ΤΙΤΛΟΠΟΙΗΣΕΙΣ Α.Ε. – PLATON SECURITISATIONS S.A.».
Σημείωσε δε ότι η συγκεκριμένη εταιρία συστάθηκε στα γραφεία της δικηγορικής εταιρίας ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΤΣΗΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ από τους Ανδρέα Πάτση (δικηγόρο) και Ακη Κουντούρη (ιδιωτικό υπάλληλο), με μετοχικό κεφάλαιο 60.000. Στόχος της εταιρίας «η απόκτηση επιχειρηματικών απαιτήσεων με σκοπό την τιτλοποίηση, η έκδοση και διάθεση ομολογιών».
Ηταν αυτές οι αποκαλύψεις για την Platon, αλλά και τις άλλες εταιρίες του «ομίλου Πάτση» πριν από δύο ολόκληρα χρόνια που ξεκίνησαν τη χιονοστιβάδα η οποία είχε ως αποτέλεσμα τη χθεσινή διαγραφή του από το κυβερνών κόμμα.
Στην κυβέρνηση πάντως δεν μπορούν να ισχυρισθούν ότι δεν γνώριζαν τίποτε, αφού ήδη από το 2020 προειδοποιούσαμε: «Δημιουργείται μείζον ηθικό και αξιακό θέμα στην περίπτωση που κάποιος βουλευτής συνδέεται με εισπρακτική εταιρία, διεκδικώντας σε πολλές περιπτώσεις απαιτήσεις που, με βάση καταγγελίες, έχουν πάρει τοκογλυφικά χαρακτηριστικά»