Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα υποδεχθεί αύριο 27.10 την Πέμπτη τον Olaf Scholz.
O γερμανός καγκελάριος θα φτάσει στη χώρα μας αφού θα έχει δει τον Γάλλο πρόεδρο Εmmanuel Macron, σε μια προσπάθεια να βρουν κοινό έδαφος σε μία σειρά ζητημάτων όπως τα ενεργειακά, η Ουκρανία αλλά και ευρύτερα οικονομικά ζητήματα της Ευρωζώνης.
Διαβάστε τι γράφει το bankingnews.gr:
Χάθηκε το μομέντουμ συμφωνίας της Συνόδου χθες
Παρόλο που στην Σύνοδο Κορυφής της περασμένης εβδομάδας στις Βρυξέλλες φάνηκε να επιτυγχάνεται μία ευρεία συμφωνία για τα μέτρα για την ενεργειακή κρίση, η χθεσινή συνεδρίαση των υπουργών Ενέργειας στο Συμβούλιο έδειξε ότι οι εντάσεις μεταξύ Γαλλίας και ευρωπαϊκών χωρών- ανάμεσα σε αυτές και η Ελλάδα- εναντίον της Γερμανίας ήρθαν στην επιφάνεια.
Απομονωμένη η Γερμανία εναντίον όλων
Ειδικά για το θέμα του πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου στο οποίο στην Σύνοδο είχε φανεί στο τέλος μία χαραμάδα συμφωνίας. Άλλωστε, εδώ και καιρό ο Macron είχε τονίσει στο πλαίσιο παλαιότερης Συνόδου ότι το Βερολίνο κινδυνεύει να απομονωθεί στην Ευρώπη. Ο Scholz, έρχεται στην Ελλάδα σε μία πολύ δύσκολη συγκυρία. Χωρίς να έχει πάρει ακόμα μέτρα η «αργοκίνητη» Ε.Ε σύμφωνα με τον έλληνα Πρωθυπουργό για το κρίσιμο θέμα της ενεργειακής κρίσης που μαστίζει την Ευρώπη,το ταξίδι Scholz βρίσκεται πολύ ψηλά και στη γερμανική ατζέντα αλλά και στην ελληνική ατζέντα.
Αλλαγή πολιτικής με Scholz
Μπορεί τα χρόνια της Merkel και του Schauble να έχουν περάσει, δηλαδή της λιτότητας και της εχθρικής αντιμετώπισης σε μία σειρά ζητημάτων με τελευταίο τα ελληνοτουρκικά, ωστόσο επί Scholz βλέπουμε μία διαφορετική διαφωνία, στα θέματα της ενεργειακής κρίσης, παρόλο, που η ελληνική διπλωματία σημειώνει την εμφατική καταδίκη από πλευράς Βερολίνου της τουρκικής επιθετικότητας. Και αυτό θεωρείται πρόοδος…
Eνεργειακή κρίση και πλαφόν
Η κρίσιμη ατζέντα Μητσοτάκη-Scholz περιλαμβάνει μία σειρά ζητημάτων με αρχικό το θέμα της ενεργειακής κρίσης. Ο έλληνας πρωθυπουργός θα επιμείνει στο θέμα των ελληνικών προτάσεων για το φυσικό αέριο και την σημασία που έχει για τις αγορές να υπάρχει το πλαφόν στη τιμή του αερίου ως φόβητρο για απότομες αυξήσεις. Παράλληλα, θα συζητήσει και τις άλλες προτάσεις όπως οι κοινές προμήθειες, το πακέτο στήριξης κ.α.
Τα 40 γερμανικά BMP-1 η εν δυνάμει συνεργασία
Παράλληλα, στο τραπέζι των συζητήσεων θα υπάρξει το θέμα των 40 γερμανικών τεθωρακισμένων Marder που προκύπτουν συμφωνία κυκλικής ανταλλαγής οπλικών συστημάτων Βερολίνου-Αθήνας προς στήριξη του Κιέβου με τα 40 ΒMP-1. Aλλά και μία ευρύτερη συμφωνία για παραγωγή γερμανικών τεθωρακισμένων στην Ελλάδα που ως τώρα δεν έχει συζητηθεί σε ανώτερο επίπεδο. Είναι ενδεικτικό ότι ο Βερολίνο, σύμφωνα με το γερμανικό τύπο, προσπαθεί να ενισχύσει την Ουκρανία μέσω τρίτων χωρών (Τσεχία, Πολωνία, Ελλάδα) και όχι απευθείας για να μην καταστεί εμπόλεμη χώρα…
ΑΠΕ και LNG
Από εκεί και πέρα έντονο είναι το γερμανικό ενδιαφέρον για τις ενεργειακές προοπτικές που προσφέρει πλέον δυναμικά η Ελλάδα στον τομέα της παραγωγής ανανέωσιμων πηγών ενέργειας αλλά και στον τομέα της αποθήκευσης και μεταφοράς άλλων πηγών ενέργειας, όπως υγροποιημένου φυσικού αερίου LNG αλλά και μεταφορέα-εξαγωγέα ηλεκτρικής ενέργειας μέσω του μεγάλων καλωδίων από Αίγυπτο ή Ισραήλ.
Τουρκία, μετανάστευση και υποβρύχια
Τέλος, η ελληνική πλευρά θα θέσει εκ νέου το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο και θα ζητήσει μία δήλωση καταδίκης της πολιτικής της Άγκυρας με σαφή αναφορά στην εδαφική κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά.
Ωστόσο, ο Πρωθυπουργός, επειδή έχει δεχθεί κριτική και από βουλευτές και ευρωβουλευτές της Γερμανίας θα θέσει το ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης στην Ελλάδα από τα τουρκικά παράλια αλλά και την εργαλειοποίηση που συστηματικά επιχείρηση η Τουρκία στο ζήτημα των μεταναστών.
Γι’ αυτό και τα παραπάνω θέματα αποτελούν τη βάση όπου η ελληνική πλευρά θα συνθέσει τα επιχειρήματα της κατά του ζητήματος της πώλησης των γερμανικών υποβρυχίων στην Τουρκία.
Ερωτηματικό εάν θα τεθεί το πάγιο αίτημα για τις αποζημιώσεις και το δάνειο
Τέλος αποτελεί κρίσιμο ερωτηματικό εάν υπό αυτή την βαριά ατζέντα, η ελληνική κυβέρνηση θέσει το ζήτημα των πολεμικών αποζημιώσεων από την Γερμανία και το κατοχικό δάνειο, μία ατζέντα που έχει θέσει εδώ και καιρό η αξιωματική αντιπολίτευση.
Πάντως, στο πρόγραμμα του γερμανού καγκελάριου είναι η επίσκεψη στην Ακρόπολη και όσοι γνωρίζουν λένε ότι θα του υποδειχθεί και το μέρος όπου οι ναζί ύψωσαν την σβάστικα αλλά και που τελικά υπεστάλη.
Ίσως δεν είναι και πλήρως τυχαία η περιήγησή του αυτή.