Χημικός ευνουχισμός: Τα συμπτώματα και οι παρενέργειες της ποινής που ο Βορίδης προτείνει για τους παιδοβιαστές

Με τη φρικιαστική υπόθεση του βιασμού της 12χρονης στoν Κολωνό να συγκλονίζει το πανελλήνιο, ειδικοί, επιστήμονες αλλά και άνθρωποι της πολιτικής σχολιάζουν τις λύσεις που μπορούν να βρεθούν ώστε να σταματήσει η κακοποίηση παιδιών από παιδεραστές.

ADVERTISEMENT
Ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, με παρέμβασή του στον τηλεοπτικό σταθμό ANT1, επανέλαβε πως θα πρέπει να εξεταστεί υπό προϋποθέσεις ο χημικός ευνουχισμός για τους παιδεραστές ενώ είπε πως τα ισόβια πρέπει να είναι ισόβια, αναφερόμενος στα χρόνια που εκτίουν οι βαρυποινίτες, μέσα στις φυλακές.

«Οι εγκληματίες, οι οποίοι τελούν τέτοιου είδους εγκλήματα κατά της γενετήσιας ελευθερίας των ενηλίκων, είναι εξαιρετικά δύσκολο να πει κανείς, ότι αναμορφώνονται» υπογράμμισε αρχικά ο υπουργός Εσωτερικών. Ο κ. Βορίδης μέσα από την εκπομπή έδωσε ένα παράδειγμα, αυτό του Αγ. Παντελεήμονα, όπου ο παιδεραστής με το που βγήκε από τη φυλακή έκανε ξανά μία ειδεχθή πράξη. «Υπάρχουν λοιπόν κάποιες σκέψεις, ότι σε ορισμένα αδικήματα θα έπρεπε να εκτίεται το σύνολο της ποινής. Ωστόσο, αν κάποιος από αυτούς τους εγκληματίες (σ.σ. παιδεραστές), εθελοντικά επιθυμεί να κάνει την ιατρική πράξη του χημικού ευνουχισμού, τότε αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε ευεργετικά αποτελέσματα σε σχέση με την ποινική του μεταχείριση» σημείωσε ο υπουργός Εσωτερικών.

Τι είναι ο ευνουχισμός


«Ο ευνουχισμός είναι το κύριο εργαλείο μας για να αντιμετωπίσουμε τον καρκίνο του προστάτη σχεδόν σε κάθε στάδιο της νόσου. Έπεται ή προηγείται της ακτινοθεραπείας και είναι μονόδρομος για τον μεταστατικό καρκίνο του προστάτη. Ο ευνουχισμός είτε είναι χειρουργικός είτε φαρμακευτικός (ο χημικός δεν είναι δόκιμος ιατρικός όρος) στοχεύει στο να ελέγξει την παραγωγή τεστοστερόνης, της ορμόνης που ”τρέφει” τα καρκινικά κύτταρα», λέει στο protothema.gr ο Διευθυντής της Ουρολογικής Κλινικής του «Ιπποκράτειου» Νοσοκομείου Αθηνών, κ. Θεόδωρος Καλογερόπουλος.

Οσο για τον χειρουργικό ευνουχισμό: «Δεν πρόκειται για αφαίρεση των όρχεων όπου βρίσκεται το μεγάλο εργαστήριο παραγωγής τεστοστερόνης του ανδρικού οργανισμού, αλλά για την αφαίρεση του ορχικού ιστού, που παράγει την τεστοστερόνη. Εφαρμόζεται και σήμερα αλλά σε ποσοστό 1% των ασθενών με καρκίνο του προστάτη. Έχει το μειονέκτημα ότι το αποτέλεσμά του δεν είναι αναστρέψιμο, δεν επιδέχεται άλλης παρέμβασης ή πράξης. Δεν αποτελεί όμως, κακή ιατρική πρακτική καθώς ακόμα και σήμερα αναφέρεται ως μέθοδος στις κατευθυντήριες οδηγίες όλων των μεγάλων ουρολογικών εταιρειών».

Ο χειρουργικός ευνουχισμός αποτέλεσε τη μόνη θεραπευτική λύση μέχρι να αναπτυχθούν τα σκευάσματα που επέτυχαν μέσω ενός πολύπλοκου μηχανισμού, την καταστολή της τεστοστερόνης. «Επρόκειτο για τομή στην ιατρική η ανάπτυξη φαρμάκων που είχαν ως αποτέλεσμα τον ευνουχισμό – πρόκειται για ορμονοθεραπεία ή φαρμακευτικό ευνουχισμό που αντιμετώπισε δραστικά τον καρκίνο του προστάτη. Εφαρμόζεται κυρίως με ενέσιμη μορφή κάθε 1, 3 ή 6 μήνες. Ως αποτέλεσμα, η τεστοστερόνη μειώνεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, παρόμοια με αυτά του χειρουργικού ευνουχισμού. Ωστόσο, με τη μέτρηση των επιπέδων τεστοστερόνης στο αίμα ο ειδικός έχει τη συνολική εικόνα για την παραγωγή της στον οργανισμό και μπορεί να παρέμβει με τα ενέσιμα σκευάσματα και να ρυθμίσει την ορμόνη ελέγχοντας έτσι την ανάπτυξη του καρκίνου του προστάτη. Στον μεταστατικό καρκίνο του προστάτη ο φαρμακευτικός ευνουχισμός είναι μονόδρομος και υπολογίζεται ότι πάνω από 5.000 ασθενείς υποβάλλονται σε αυτόν κάθε χρόνο» λέει ο κ. Καλογερόπουλος.

Παρενέργειες του ευνουχισμού


Ο ευνουχισμός, χειρουργικός ή φαρμακευτικός, των ανδρών έχει παρενέργειες οι οποίες παραλληλίζονται από τους ειδικούς με εκείνες που εμφανίζονται στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση. Αυτές περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, μείωση ή πλήρη απουσία σεξουαλικής επιθυμίας, στυτική δυσλειτουργία, συρρίκνωση των όρχεων και του πέους, κόπωση, εξάψεις, γυναικομαστία. Μακροπρόθεσμα, ο ευνουχισμός μπορεί επίσης να οδηγήσει σε: οστεοπόρωση, αναιμία, απώλεια μυικής μάζας, αύξηση βάρους, κατάθλιψη. Τα αποτελέσματα είναι γενικά αναστρέψιμα, καθώς συνδέονται με τη χορήγηση των φαρμάκων. Εάν η λήψη των φαρμάκων, όμως, συνεχιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, ορισμένες ανεπιθύμητες ενέργειες μπορεί να συνεχιστούν.

ΠΗΓΗinstanews.gr

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ιλιγγο προκαλούν τα χρήματα που βγάζει η εταιρεία του Νίκου Ευαγγελάτου

Ο κύκλος εργασιών της εταιρείας Newsit Εταιρεία ΕΠΕ του...

Έκρυψαν το 8,3% του κόμματος Κασσελάκη σε δημοσκόπηση

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι. Βρισκόμαστε...

Η άγνωστη μάχη ανάμεσα σε Μαρινάκη και Αλαφούζο πριν τη διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου.Το θέμα του Σαββατοκύριακου...