Kρίσιμες θα είναι οι ενδιάμεσες αμερικανικές εκλογές για την εξέλιξη του πολέμου στην Ουκρανία καθώς αναμένεται νίκη των Ρεπουμπλικανών και ήδη η ισχυρότερη πτέρυγά τους, η δεξιά (αυτή που πρόσκειται στον πρώην Πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ) πιέζει για διακοπή της οικονομικής και στρατιωτικής βοήθειας προς το Κίεβο καθώς το τίμημα που πληρώνει η αμερικανική κοινωνία και η Δύση γενικότερα είναι δυσανάλογο ενώ ο πλανήτης ζει υπό τον φόβο ακόμα και μίας πυρηνικής σύγκρουσης μεταξύ ΗΠΑ-Ρωσίας.
Άλλωστε ο Τ.Μπάιντεν αν συντριβεί στις ενδιάμεσες εκλογές θα είναι ακριβώς για αυτούς τους δύο λόγους: Για τον πληθωρισμό που εξανεμίζει τα εισοδήματα των Αμερικανών και για τον φόβο ενός πυρηνικού πολέμου που διακατέχει μεγάλο μέρος της αμερικανικής κοινωνίας.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εξέφρασε χθες Πέμπτη την ανησυχία του σχετικά με τη στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ προς την Ουκρανία στην περίπτωση που οι Ρεπουμπλικάνοι εξασφαλίσουν τον έλεγχο του Κογκρέσου — είτε πλήρως είτε σε ένα από τα δύο σώματα (Βουλή των Αντιπροσώπων ή Γερουσία) — στις ενδιάμεσες εκλογές της 8ης Νοεμβρίου.
«Ανησυχώ», παραδέχθηκε ο Μπάιντεν σε δημοσιογράφους στο Πίτσπουργκ, όταν ρωτήθηκε για τον αντίκτυπο που θα είχε ενδεχόμενη νίκη των Ρεπουμπλικανών στη συνέχιση της αμερικανικής βοήθειας προς την Ουκρανία.
Ο πρόεδρος Μπάιντεν επισκέφθηκε το Πίτσμπουργκ προκειμένου να ενισχύσει την εκστρατεία του Δημοκρατικού υποψηφίου για τη Γερουσία Τζον Φέτερμαν, ο οποίος αναμετράται με τον Ρεπουμπλικανό Μεχμέτ Οζ.
Πριν από λίγες ημέρες, ο επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, ο Κέβιν Μακάρθι, δήλωσε ότι δεν θα ήταν «πρόθυμος να υπογράψει λευκή επιταγή» για τη βοήθεια προς την Ουκρανία εάν οι Ρεπουμπλικάνοι αποσπάσουν τον έλεγχο της Βουλής από τους Δημοκρατικούς μετά τις ενδιάμεσες εκλογές.
Οι Ρεπουμπλικάνοι είναι διχασμένοι μεταξύ εκείνων που θεωρούν αναγκαιότητα τον περιορισμό της Ρωσίας και άλλων που προτιμούν τον απομονωτισμό αντί του παρεμβατισμού σε θέματα εξωτερικής πολιτικής.
Όμως η πτέρυγα η οποία κυριαρχεί μέσα στο κόμμα και του δίνει τις νίκες σε προεδρικές και ενδιάμεσες εκλογές είναι η πτέρυγα της «alt right», του Ντόναλντ Τραμπ.
Το «ρεύμα» νίκης δίνεται πάντα από αυτούς, γιατί το DNA των Ρεπουμπλικανών είναι δεξιό.
«Η φρενίτιδα των δαπανών των Δημοκρατικών στ’ αλήθεια δεν σταματάει ποτέ. Πρέπει ο Μπάιντεν να καταλάβει πως είμαστε οι ΗΠΑ, όχι αυτόματο μηχάνημα τραπεζικών συναλλαγών», ανάρτησε στο Twitter η Ρεπουμπλικανή Αντιπρόσωπος στο Κογκρέσο, Λόρεν Μπόμπερτ.
Είναι η πρώτη ένδειξη για το τι περιμένει την κυβέρνηση Μπάιντεν αν η υποστήριξη από πλευράς αμερικανικού κοινοβουλίου στη χρηματοδότηση εξοπλισμών προοριζόμενων για την Ουκρανία, ως τώρα δεδομένη, τεθεί υπό αμφισβήτηση.
Βασικά είναι το πρώτο ουσιαστικό «ρήγμα» που καταγράφεται στην αμερικανική πολιτική στο ζήτημα της Ουκρανίας.
Από την έναρξη της επέμβασης της Ρωσίας στην Ουκρανία, την 24η Φεβρουαρίου, ο Λευκός Οίκος εκταμίευσε στρατιωτική βοήθεια αξίας 17,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το Κίεβο, με τη συναίνεση των δύο κομμάτων στο Κογκρέσο, αν και μέρος της δεξιάς πτέρυγας των Ρεπουμπλικάνων είχε αντιρρήσεις.
Για ορισμένους αναλυτές, οι δηλώσεις που έκανε χθες ο κ. Μακάρθι έγιναν σε συνενοήση με την δεξιά πτέρυγα του Grand Old Party, την υποστήριξη της οποίας έχει ανάγκη για να εκλεγεί πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων.
Βασικά οι Ρεπουμπλικανοί έχουν κατανοήσει τους δύο βασικούς λόγους για τους οποίους οι Δημοκρατικοί θα ηττηθούν στις ενδιάμεσες εκλογές.
Ο πρώτος είναι οικονομικός, καθώς ο πληθωρισμός έχει εξαθλίωση και τους Αμερικανούς ενώ η ακρίβεια που βιώνουν για τα αμερικανικά δεδομένα είναι πρωτοφανής. Οι Αμερικανοί αυτό το χρεώνουν στην διακυβέρνηση Μπάιντεν και όχι στους Ρώσους και στον Πούτιν όπως θέλουν να λένε τα δυτικά ΜΜΕ.
Ο δεύτερος λόγος είναι ίσως ακόμα σημαντικότερος, οι Αμερικανοί έχουν αρχίσει να νιώθουν και πάλι το άγχος του πυρηνικού πολέμου που ένιωθαν κατά την διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου.
Ακούγοντας κυρίως το ένστικτο επιβίωσης τους και μην πιστεύοντας τις ανόητες ανάλυσεις των δήθεν αναλυτών που παρουσιάζονται για να καθησυχάσουν τις δυτικές κοινωνίες, ότι αν γίνει πυρηνικός πόλεμος οι Αμερικανοί θα κερδίσουν, νιώθουν ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί, και σε περίπτωση πυρηνικού ολέθρου απαντάς στον πλανήτη θα εξαφανιστούν.
Γενικώς η πολιτική ανοησία στις δυτικές κυβερνήσεις έχει χτυπήσει ταβάνι και αυτή τη στιγμή το διακύβευμα μίας πυρηνικής καταστροφής είναι πολύ σημαντικότερη ακόμα και από την παγκόσμια οικονομική κρίση που προκάλεσαν οι πολιτικές του Τζο Μπάιντεν.
Πάρα πολλοί Αμερικανοί πολίτες έχουν καταλάβει ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν οδηγεί την χώρα τους και τον πλανήτη ολόκληρο σε απευθείας πυρηνική σύγκρουση με Ρωσία και Κίνα.
Χαρακτηριστικό είναι το βίντεο που ακολουθεί και δείχνει Αμερικανούς ψηφοφόρους των Δημοκρατικών να «στολίζουν» την Αντιπρόσωπό τους στο Κογκρέσο Alexandria Ocasio-Cortez επειδή ψήφισε υπέρ της αποστολής οπλισμού και οικονομικής βοήθειας «στους Ουκρανούς Ναζί».
Η Alexandria Ocasio-Cortez «πλασαρίστηκε» από τους Δημοκρατικούς στις εκλογές του 2020 ως «the next best thing» για τις επόμενες δεκαετίες στην πολιτική, οπότε το «κράξιμο» που δέχτηκε έχει ιδιαίτερη σημασία καθώς οι ψηφοφόροι των Δημοκρατικών την είχαν πιστέψει.
Οι αντιδράσεις στην αμερικανική κοινωνία δεν είναι μόνο για λόγους πληθωρισμού και οικονομίας, αυτά είναι το λιγότερο κακό μπροστά στο ενδεχόμενο μίας πυρηνικής καταστροφής από την οποία δεν θα γλιτώσει και κυρίως δεν θα δραπετεύσει κάνεις.
Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά οι πρώην πλέον ψηφοφόροι της «Γυναίκα του Κογκρέσου όλα αυτά δεν θα έχουν κανένα νόημα αν γίνει πυρηνικός πόλεμος».
Με λίγα λόγια ακόμα και αυτοί οι Δημοκρατικοί ψηοφόροι θα ψηφίσουν τους Ρεπουμπλικανούς για να φέρουν ακριβώς αυτό. Την ειρήνευση με την Ρωσία.
Οι Ρεπουμπλικανοί γνωρίζουν πως αν κερδίσουν τις εκλογές θα είναι γιατί η αμερικανική κοινωνία τους στέλνει ένα μήνυμα, ότι δεν θέλει ευθεία αντιπαράθεση με την ρωσική πυρηνική δύναμη και επιθυμεί απεμπλοκή των ΗΠΑ από την ουκρανική σύγκρουση.
Βέβαια έχουμε συνηθίσει παγκοσμίως άλλα να ψηφίζει ο κόσμος και άλλα να γίνονται από αυτούς που εκλέγει μετά την απομάκρυνση από τις κάλπες.
Στην προκειμένη όμως περίπτωση μετά τις ενδιάμεσες εκλογές σε δύο χρόνια ακολουθούν οι προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ.
Αυτό σημαίνει πως αν οι Ρεμπουμπλικανοί θέλουν να δουν ξανά προεδρία θα πρέπει να ακολουθήσουν αυτό που του ζητούν οι ψηφοφόροι τους.
Οι ψηφοφόροι του ζητούν ευμάρεια, ελεύθερη αγορά και ασφάλεια.
Μία διαρκής και μόνιμη αντιπαράθεση με την πυρηνική Ρωσία δεν μπορεί να προσφέρει την ασφάλεια που ζητούν οι Αμερικανοί πολίτες και σίγουρα δεν θα βοηθήσει στην πάταξη του πληθωρισμού και στην επαναφορά της ελεύθερης αγοράς.
Γιατί τα πλαφόν και τα επιδόματα που επικρατούν ως πολιτική στο σύνολο του δυτικού κόσμου μόνο ελεύθερη αγορά δεν είναι.
Αντίθετα, θυμίζουν αναβίωση της Σοβιετικής Ένωσης μόνο που γίνεται σε άλλη γεωγραφική περιοχή.