Tην Τρίτη, 18 Οκτωβρίου, μετά τη συνεδρίαση του σώματος των επιτρόπων στο Στρασβούργο, αναμένονται οι νομοθετικές προτάσεις της Κομισιόν για την ενέργεια, όπως ανέφερε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
«Καλή συζήτηση στην τηλεδιάσκεψη για την ενέργεια με μέλη του σώματος των επιτρόπων. Σημειώθηκε ικανοποιητική πρόοδος όσον αφορά στην εφαρμογή του οδικού χάρτη που παρουσιάστηκε στους ηγέτες στην άτυπη σύνοδο κορυφής στην Πράγα για την αντιμετώπιση των υψηλών τιμών της ενέργειας. Θα εγκρίνουμε ακόμη ένα πακέτο νομοθετικών προτάσεων στην επόμενη συνεδρίαση του κολεγίου μας, την Τρίτη» σημείωσε η πρόεδρος της Κομισιόν.
Στις Βρυξέλλες οι διεργασίες είναι πυρετώδεις και το παρασκήνιο οργιάζει ειδικά στην Κομισιόν, που καλείται να τετραγωνίσει τον κύκλο και να συνθέσει τις αντικρουόμενες απόψεις για το πλαφόν στο φυσικό αέριο. Σε τέσσερις άξονες βασίζεται το σχέδιο της Κομισιόν για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης σύμφωνα με τις πληροφορίες του ΣΚΑΙ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρώτος αφορά την κοινή προμήθεια φυσικού αερίου μια πλατφόρμα δηλαδή που θα επιτρέπει στην Ευρωπαϊκή Ενωση να προμηθεύεται σε ευρωπαϊκή βάση φυσικό αέριο. Η ευρωπαϊκή Επιτροπή θα χρησιμοποιήσει την διαπραγματευτική της ισχύ ώστε να προμηθευτεί φυσικό αέριο σε πολύ πιο ανταγωνιστικές τιμές και αυτή η πλατφόρμα θα λειτουργήσει και ως προστατευτικό δίχτυ για τα πιο μικρά κράτη- μέλη που είιναι πιο αδύναμα ως αγοραστές .
Ο δεύτερος άξονας αφορά ένα μηχανισμό αλληλεγγύης. Αν υπάρξει ένα κράτος μέλος που θα βρεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ξεμείνει δηλαδή από φυσικό αέριο τον χειμώνα θα προμηθευτεί από κάποιο άλλο με ένα δίκαιο αντίτιμο.
Ο τρίτος άξονας αφορά τη μείωση της ζήτησης του φυσικού αερίου . Υπάρχει μια πρώτη απόφαση για μείωση της κατανάλωσης 15% φέτος τον χειμώνα.
Ως ύστατο μέτρο η Κομισιόν προτείνει ένα δυναμικό πλαφόν στην χονδρική τιμή του φυσικού αερίου , μέτρο το οποίο ζητά η Ελλάδα μαζί με άλλες 14 τουλάχιστον χώρες που θα έχει χρονικό ορίζοντας της τάξης των τριών μηνών.