Ο αναπληρωτής γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Αλεξάντερ Βενεντίκτοφ, σε συνέντευξή του στο ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS εξαπέλυσε ευθείες απειλές αναφορικά με την ένταξη της Ουκρανίας στο NATO, καθώς, όπως είπε, αν αυτό γίνει «θα σήμαινε σίγουρα κλιμάκωση σε έναν Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο»!
«Είναι περισσότερο μια προπαγανδιστική κίνηση. Το Κίεβο γνωρίζει καλά ότι ένα τέτοιο βήμα θα σήμαινε εγγυημένη κλιμάκωση στον τρίτο παγκόσμιο πόλεμο. Προφανώς, αυτός είναι ο υπολογισμός – για να δημιουργήσει πληροφοριακό θόρυβο και να προσελκύσει την προσοχή για άλλη μια φορά. Ωστόσο, δεδομένου του πόσο μακριά από την πραγματικότητα είναι πολλά μέλη του καθεστώτος του Κιέβου, δεν θα εκπλαγώ αν κάποιοι εκεί έξω περιμένουν πραγματικά τη χώρα τους να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ», είπε χαρακτηριστικά ο Βενεντίκτοφ.
Ο Ρώσος αξιωματούχος πρόσθεσε ακόμα πως «τα ίδια τα μέλη του ΝΑΤΟ κατανοούν την αυτοκτονική φύση αυτού του βήματος», αναφερόμενος στην ένταξη της Ουκρανίας και επεσήμανε:
«Ταυτόχρονα, γνωρίζουμε ότι, παρά τις δηλώσεις για μη συμμετοχή στα γεγονότα της Ουκρανίας, οι πραγματικές ενέργειες των Δυτικών δείχνουν ότι είναι άμεσο μέρος στη σύγκρουση. Αλλά η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ θα δώσει αυτόματα σε αυτή τη συμμετοχή μια νέα ποιότητα, το πέμπτο άρθρο θα τεθεί σε ισχύ (σ.σ. σχετικά με τη συλλογική άμυνα) και εσείς οι ίδιοι καταλαβαίνετε ποιες συνέπειες θα αντιμετωπίσει η ανθρωπότητα. Τα ίδια τα μέλη του ΝΑΤΟ κατανοούν την αυτοκτονική φύση αυτού του βήματος. Αμέσως, το αίτημα του Κιέβου υποστηρίχθηκε από Ανατολικοευρωπαίους, συμπεριλαμβανομένων των Βαλτικών χωρών, αλλά όλα είναι ξεκάθαρα μαζί τους. Αλλά οι πιο σοβαρές δυνάμεις, ακόμη και οι ίδιες οι Βρυξέλλες, αντέδρασαν σε αυτή την πρωτοβουλία χωρίς ενθουσιασμό και εξέδωσαν αμέσως μια τυπική σειρά αντεπιχειρημάτων – μη συμμόρφωση με τα πρότυπα του μπλοκ, ύπαρξη εδαφικών διαφορών κ.λπ. Σε κάθε περίπτωση, η θέση της Ρωσίας παραμένει αμετάβλητη: η είσοδος της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ ή οποιεσδήποτε άλλης συμμαχίας που σχηματίζονται υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Πολιτειών είναι απαράδεκτη για εμάς».
Θυμίζουμε ότι ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι υπέβαλε στα τέλη Σεπτεμβρίου αίτημα προς το ΝΑΤΟ για την ένταξη της χώρας του στη Συμμαχία με ταχείες διαδικασίες.
Σε ερώτηση για την πιθανότητα χρήσης πυρηνικών όπλων, ο Ρώσος είπε μεταξύ άλλων:
«Πρέπει να θυμόμαστε ότι μια πυρηνική σύγκρουση θα επηρεάσει απολύτως ολόκληρο τον κόσμο – όχι μόνο τη Ρωσία και τη Δύση, αλλά γενικά οποιαδήποτε χώρα σε αυτόν τον πλανήτη. Οι συνέπειές του θα είναι καταστροφικές για όλη την ανθρωπότητα».