Η αναφορά του Κυρ. Μητσοτάκη σε μια ενδεχόμενη κυβέρνηση συνασπισμού από ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ25 μετά τις εκλογές (έκανε λόγο για «πολιτική τερατογένεση») προκάλεσε –όπως ήταν φυσικό κι επόμενο– σφοδρές και ποικίλες αντιδράσεις.
Σύμφωνα με το paron.gr, άνοιξε τον κύκλο των συζητήσεων για τις μετεκλογικές εξελίξεις και τις πιθανές συνεργασίες που είναι δυνατόν να προκύψουν προκειμένου η χώρα να μην περιέλθει σε μια επιζήμια κατάσταση παρατεταμένης ακυβερνησίας. Οι προοπτικές κάθε άλλο παρά ευοίωνες προδιαγράφονται, στην παρούσα φάση τουλάχιστον.
Θετική ήταν η ανταπόκριση της Κουμουνδούρου σε μια ενδεχόμενη κυβέρνηση συνεργασίας, όπως την περιέγραψε ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη. Με δεδομένη δε την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα, χαρακτηρίζουν μονόδρομο τη συγκεκριμένη εξέλιξη. Άλλωστε, εδώ και αρκετούς μήνες, η συγκρότηση προοδευτικής κυβέρνησης μετά τις εκλογές με την απλή αναλογική αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες της στρατηγικής που ακολουθεί ο Αλ. Τσίπρας. Ωστόσο, κανείς από τους… πιθανούς μελλοντικούς εταίρους του δεν κινείται στην ίδια κατεύθυνση.
ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ αντέδρασαν με έντονο τρόπο στην αναφορά του πρωθυπουργού, κάνοντας λόγο για «ψεκασμένες θεωρίες» και «ανυπόστατα σενάρια» με στόχο τη δημιουργία «διαχωριστικών γραμμών» και «εκβιαστικών διλημμάτων» προς τον λαό. Παράλληλα έσπευσαν να αποκλείσουν τη συμμετοχή (σύμπραξή) τους σε μια κυβέρνηση συνεργασίας με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ.
Από τη Χαριλάου Τρικούπη επανέλαβαν αυτό που –σταθερά το τελευταίο διάστημα– υπογραμμίζει τόσο ο Ν. Ανδρουλάκης όσο και τα άλλα κορυφαία στελέχη, ότι το Κίνημα θα πορευθεί αυτόνομα στις εκλογές. Με στόχο να καταγράψει ένα ποσοστό που θα του δίνει τη δυνατότητα όχι απλά να διαδραματίσει σημαίνοντα ρόλο αλλά να βάλει τη σφραγίδα του στις μετεκλογικές εξελίξεις και στην πορεία της χώρας, όπως γράφεται στο paron.gr.
Ακόμη πιο κατηγορηματική ήταν η αντίδραση του ΚΚΕ, το οποίο σε επίσημη ανακοίνωσή του απέκλεισε κάθε ενδεχόμενο συνεργασίας με ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και ΜέΡΑ25, με το επιχείρημα ότι όλα τα κόμματα υπηρετούν τις πολιτικές (επιταγές) της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΝΑΤΟ και του κεφαλαίου. «Κατά συνέπεια, δεν υπάρχει κανένα περιθώριο συμπόρευσης», υπογράμμισαν από τον Περισσό.
Σύμφωνα με το paron.gr, πιο μετριοπαθής είναι η στάση του ΜέΡΑ25 στην προοπτική σχηματισμού κυβέρνησης από τις προοδευτικές δυνάμεις, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Σε διαδοχικές δηλώσεις του τους προηγούμενους μήνες ο Γ. Βαρουφάκης έχει τονίσει ότι οποιαδήποτε μετεκλογική συνεργασία θα πρέπει να έχει οριστικοποιηθεί πριν από τις… εκλογές.
Για την ακρίβεια, έχει ζητήσει να προηγηθεί ευρύς προγραμματικός διάλογος πάνω σε επτά σημεία, ώστε αν υπάρξει συμφωνία, τα συμφωνηθέντα να υλοποιηθούν μετά τις εκλογές. Έχει αποκλείσει δε κάθε σχετική συζήτηση και σύμπραξη μετά τις εκλογές.
Ένα ηχηρό «όχι» ωστόσο ακούστηκε και στο δεξί τμήμα της πολιτικής σκηνής. Ήταν από την πλευρά της Ελληνικής Λύσης, που απέκλεισε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο κυβερνητικής συνεργασίας με τη Νέα Δημοκρατία. Τα «όχι» και τα «ίσως» των κομμάτων στην παρούσα φάση δεν προκαλούν καμιά έκπληξη. Κανένα δεν θα αναλάμβανε οποιαδήποτε δέσμευση για μελλοντικές συνεργασίες, καθώς κάτι τέτοιο θα υπονόμευε τη στρατηγική τους για πολιτική αυτονομία και θα έθετε σε κίνδυνο τους υψηλούς στόχους τους για τις εκλογές.
Ωστόσο, η στάση που τηρούν τα κόμματα δεν πρέπει να θεωρείται οριστική και αμετακίνητη στο διηνεκές. Μετά τις εκλογές το πολιτικό τοπίο θα είναι πολύ διαφορετικό, επιπλέον θα έχει προκύψει ένα σημαντικό διακύβευμα: Η ανάγκη διακυβέρνησης της χώρας. Έτσι, κάποια από τα κόμματα θα χρειαστεί να… βάλουν νερό στο κρασί τους και να συνεργασθούν στον σχηματισμό κυβέρνησης.