Συνεχίζονται οι πρωτοφανείς οργισμένες διαμαρτυρίες στο Ιράν, μετά τον θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμινί, από το ιρανικό Κουρδιστάν, η οποία απήχθη στην Τεχεράνη από άντρες της θρησκευτικής αστυνομίας, επειδή δεν φορούσε σωστά το χιτζάμπ.
Η Αμινί μεταφέρθηκε εγκεφαλικά νεκρή στο νοσοκομείο στις 13 Σεπτεμβρίου, με τους συγγενείς της να καταγγέλλουν ότι ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου, από τις αρχές του θεοκρατικού Ιράν.
Μετά τον θάνατό της, τον οποίο η διεθνής κοινότητα έσπευσε να καταδικάσει, ενώ και ο ΟΗΕ εξέφρασε τη θλίψη του, ξέσπασαν σφοδρές αντιδράσεις και συγκρούσεις σε πάνω από 50 περιοχές τις χώρας, με γυναίκες να διαμαρτύρονται κόβοντας τα μαλλιά τους και καίγοντας τα χιτζάμπ τους.
Στις διαδηλώσεις συμμετέχουν και άνδρες, με αρκετούς να δέχονται και τις πλαστικές σφαίρες της αστυνομίας.
Τουλάχιστον 31 πολίτες έχουν σκοτωθεί στο Ιράν από την έναρξη των διαδηλώσεων, που καταπνίγονται από τις δυνάμεις ασφαλείας, ανέφερε σήμερα η ΜΚΟ Iran Human Rights (IHR) με έδρα το Όσλο.
«Ο ιρανικός λαός βγήκε στους δρόμους για να αγωνιστεί για τα θεμελιώδη δικαιώματά του και την ανθρώπινη αξιοπρέπειά του (…) και η κυβέρνηση απαντά σε αυτές τις ειρηνικές διαδηλώσεις με σφαίρες», κατήγγειλε ο διευθυντής της ΜΚΟ Μαχμούντ Αμίρι-Μόγκανταμ σε ανακοίνωσή του που δόθηκε στη δημοσιότητα έπειτα από έξι ημέρες διαδηλώσεων.
Προηγούμενος Ο επίσημος απολογισμός έκανε λόγο για έντεκα,ανάμεσά τους τρία μέλη των δυνάμεων ασφαλείας. Το πρωί οι νεκροί ανέρχονταν στους 9. Αξιωματούχοι αρνούνται ότι οι δυνάμεις ασφαλείας σκότωσαν διαδηλωτές.
Χωρίς πρόσβαση στο Ίντερνετ
Σύμφωνα με πληροφορίες έχει κοπεί και η πρόσβαση στο διαδίκτυο σε πολλές περιοχές της χώρας, με τους πολίτες να δηλώνουν ότι αυτό γίνεται για να ελεγχθεί η κατάσταση.
Όπως είναι φυσικό, χωρίς πρόσβαση στα social media είναι πολύ δύσκολο για τους διαδηλωτές να δημοσιεύουν βίντεο με τη δράση τους, ώστε να λάβουν μεγαλύτερη υποστήριξη για τις διαμαρτυρίες τους.
«Έπειτα από απόφαση των αξιωματούχων, δεν είναι πλέον δυνατή η πρόσβαση στο Instagram από χθες Τετάρτη το βράδυ, ενώ η πρόσβαση στο WhatApp γίνεται επίσης με προβλήματα», μετέδωσε το πρακτορείο Fars. Το μέτρο αυτό ελήφθη λόγω «των ενεργειών των αντιεπαναστατών κατά της εθνικής ασφάλειας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης», διευκρίνισε.
Η πρόσβαση σε Instagram και WhatsApp είναι επίσης αδύνατη. Το Al Jazeera επικαλούμενο τον παρατηρητή του διαδικτύου NetBlocks, αναφέρει πως ένας από τους μεγαλύτερους παρόχους κινητής τηλεφωνίας διέκοψε τη λειτουργία του, αφήνοντας εκατομμύρια Ιρανούς εκτός σύνδεσης.