Επίθεση στον Κάρολο από Βρετανό σε απόγνωση: «Δεν έχουμε να ζεστάνουμε το σπίτι μας και πληρώνουμε τις παρελάσεις σου»

Βρετανός σε απόγνωση κατά την διάρκεια δημόσιας παρουσίας του νέου Βρετανού βασιλιά Κάρολου απευθυνόμενος στον ίδιο του είπε «Ενώ παλεύουμε να θερμάνουμε τα σπίτια μας, πρέπει να πληρώσουμε την παρέλασή σας…»

Το περιστατικό είναι ενδεικτικό του τι συμβαίνει σε όλες τις δυτικές χώρες αλλά και στην Βρετανία (η οποία σημειώνεται ότι έχει ενεργειακή επάρκεια λόγω των κοιτασμάτων της Βόρειας Θάλασσας) με την ενεργειακή κρίση που προκάλεσαν οι αντι-ρωσικές κυρώσεις οι οποίες κατέληξαν εν τέλει να φέρουν την οικονομική καταστροφή στις χώρες της ΕΕ (ανάμεσά τους και η Ελλάδα).

Αυτά που συμβαίνουν στην Βρετανία είναι ένα δείγμα του τι έρχεται τον χειμώνα στο σύνολο των ευρωπαϊκών χωρών.

Επί της ουσίας οι κυβερνήσεις των κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης «πυροβόλησαν πόδια τους» καθώς με τις κυρώσεις που επέβαλλαν στη Ρωσία το μόνο που κατάφεραν είναι να πληρώσουν περισσότερα για ενέργεια.

«Η πραγματικότητα είναι ότι δεν υπάρχει αρκετό αέριο στην Ευρώπη» τονίζει ο Ed Birkett, επικεφαλής ενέργειας στο βρετανικό thnk tank Onward. «Εάν η ζήτηση δεν περιοριστεί, οι επιχειρήσεις θα αναγκαστούν να βγουν εκτός δικτύου. Και στο ακραίο σενάριο το ίδιο θα γίνει και με τα νοικοκυριά» προσθέτει, μιλώντας στο πρακτορείο Bloomberg.

Πολλά φυσικά, θα εξαρτηθούν από τον καιρό των επόμενων μηνών. Μια μικρή αλλαγή στη θερμοκρασία μπορεί να αλλάξει ουσιαστικά τις ενεργειακές ανάγκες. Στη Γαλλία, για παράδειγμα, μια πτώση της θερμοκρασίας κατά έναν βαθμό Κελσίου μπορεί να αυξήσει τη ζήτηση για ενέργεια κατά 2.400 μεγαβάτ. Όσο δηλαδή παράγουν δύο από τους συνολικά 56 πυρηνικοί αντιδραστήρες της χώρας.

«Εάν έχουμε έναν πραγματικό δύσκολο χειμώνα, τότε αυτό θα έχει δραματικό αντίκτυπο στο δίκτυο» προειδοποιεί ο Adam Bell, σύμβουλος ο οποίος μέχρι πρότινος εργαζόταν στο υπουργείο Ενέργειας και Επιχειρήσεων του Ηνωμένου Βασιλείου.

«Όσες περισσότερες μειώσεις δούμε -ιδίως το καλοκαίρι- στην κατανάλωση αερίου, τόσο λιγότερο πιθανό είναι η Ευρώπη να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο των μπλακ-άουτ» εκτιμά η Goldman Sachs, σε σημείωμά της. «Το μήνυμα της μείωσης της κατανάλωσης δεν έχει “πιάσει” τόπο μέχρι στιγμής. Μια βόλτα στις πόλεις αρκεί για να δεις ότι τα σούπερ-μάρκετ κρατούν ανοιχτά τα φώτα τη νύχτα, παρότι είναι κλειστά» τονίζει ωστόσο ο Simone Tagliapietra, αναλυτής του think tank Bruegel.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ