Οι δημοσκοπήσεις που έχουν στα χέρια τους τα κόμματα μετά τις παρακολουθήσεις – Πώς διαβάζουν τα επιτελεία το πρώτο κύμα των γκάλοπ

Είναι η υπόθεση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων μόνο ένα βότσαλο στη λίμνη της κεντρικής πολιτικής σκηνής; Προκαλεί αναταράξεις που θα εκτονωθούν και θα σβήσουν σύντομα ή πρόκειται για κάτι πιο σοβαρό, που θα αναδιατάξει το τοπίο, ενεργοποιώντας διεργασίες ανατροπής; Αν μετρήσουμε την επίδραση με βάση τις πρώτες δημοσκοπήσεις που έγιναν μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης Ανδρουλάκη, μάλλον η πρώτη εκδοχή δείχνει να επικρατεί. Στις τρεις δημοσκοπήσεις που δημοσιεύθηκαν (GPO, Marc, Metron Analysis) καταγράφεται μια μάλλον μικρότερη από την αναμενόμενη υποχώρηση των ποσοστών της Ν.Δ. –από 0,2% έως 1,7%–, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν καταφέρνει να καταγράψει ουσιαστική άνοδο, με την υψηλότερη να καταγράφεται στο 0,9% και οριακά αυξημένη εμφανίζεται η δύναμη του ΠΑΣΟΚ – από 0,4% μέχρι 1%.

Διαβάστε αναλυτικά το ρεπορτάζ της Δώρας Αντωνίου στην “Καθημερινή”, που ακολουθεί:

Την ίδια στιγμή, το ζήτημα των υποκλοπών, αν και οι πολίτες το θεωρούν σοβαρό, το κατατάσσουν μάλλον χαμηλά όταν καλούνται οι ίδιοι να ιεραρχήσουν ποια είναι τα σημαντικότερα προβλήματα. Η οικονομία, η ακρίβεια, η ενεργειακή κρίση, τα εθνικά θέματα έχουν προβάδισμα. Παράλληλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξακολουθεί να διατηρεί προβάδισμα σε θετικές γνώμες έναντι των υπολοίπων πολιτικών αρχηγών. Με βάση αυτά τα δεδομένα, τα κομματικά επιτελεία σχεδιάζουν τη στρατηγική της επόμενης ημέρας.

Πώς διαβάζουν τα επιτελεία το πρώτο κύμα των γκάλοπ-1

Στην κυβέρνηση και στη Ν.Δ. θεωρούν ότι οι περιορισμένες απώλειες που καταγράφονται είναι αποτέλεσμα των εντυπώσεων της στιγμής, της επίπτωσης που είχαν οι αποκαλύψεις σε ένα μέρος των πολιτών. Οπως αναφέρουν, πρόσκαιρη υποχώρηση των ποσοστών σημειώθηκε και σε άλλες κρίσεις, όπως για παράδειγμα πέρυσι το καλοκαίρι με τις μεγάλες πυρκαγιές σε Εύβοια και Αττική. Πιστεύουν, ωστόσο, ότι και το θέμα των παρακολουθήσεων θα κάνει τον κύκλο του, επιμένοντας ότι δεν υπάρχουν επιπλέον στοιχεία για να το τροφοδοτούν. Και στα κεντρικά ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες, στην αντιμετώπιση της κρίσης ενέργειας και ανατιμήσεων, στο μέτωπο των εθνικών ζητημάτων, στο μεταναστευτικό εξακολουθούν να έχουν προβάδισμα και πιο πειστικές απαντήσεις. «Στην τελική ευθεία για τις εκλογές αυτά είναι τα κριτήρια που θα επικρατήσουν, τα ζητήματα που αφορούν άμεσα τον πολίτη, το εισόδημά του, την προοπτική εύρεσης εργασίας, την ασφάλεια και τη σταθερότητα. Και σε αυτά τα ζητήματα εξακολουθούμε να έχουμε προβάδισμα», αναφέρει στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος.

Στην Κουμουνδούρου η αλήθεια είναι ότι περίμεναν μια πιο εμφατική αποτύπωση στις δημοσκοπήσεις της επίδρασης του θέματος των παρακολουθήσεων. Με βάση τα αποτελέσματα που δημοσιοποιούνται, όμως, αναδεικνύουν δύο παραμέτρους: κατά πρώτον, τη δυσπιστία απέναντι στις μεθόδους των δημοσκοπήσεων. Οχι απέναντι στις εταιρείες, διευκρινίζουν, αλλά απέναντι σε μια διαπιστωμένη αστοχία και υποεκτίμηση ποσοστών, η οποία δεν αφορά μόνο την Ελλάδα αλλά έχει αποτυπωθεί και σε άλλες χώρες, με πρόσφατο παράδειγμα τις γαλλικές εκλογές.

Κατά δεύτερον, ορισμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά των δημοσκοπήσεων, τα οποία, όπως εκτιμούν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, δείχνουν ότι εμφανίζονται όχι αμελητέες ρωγμές στην εικόνα της κυβέρνησης και προσωπικά του πρωθυπουργού, οι οποίες σε δεύτερο χρόνο θα φανούν και στα ποσοστά. «Είναι μεγάλο το ποσοστό των πολιτών που απαντάει στις δημοσκοπήσεις ότι ο πρωθυπουργός έχει ευθύνη για τις παρακολουθήσεις. Επιπλέον, στις επιμέρους ερωτήσεις, στα ποιοτικά χαρακτηριστικά, αποτυπώνεται μια δυσαρέσκεια για κακή κατεύθυνση της χώρας, για ανεπαρκή μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, κ.λπ. Είναι μια σημαντική διαφοροποίηση σε σχέση με τον δείκτη ικανοποίησης από τις επιδόσεις της κυβέρνησης έναν χρόνο πριν», αναφέρει κομματικό στέλεχος.

Στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν θεωρούν, επίσης, αμελητέο ότι, αν και σε πολύ μικρό ποσοστό, η «ψαλίδα» της διαφοράς με τη Ν.Δ. άρχισε να κλείνει. Μπορεί να μην καταγράφεται ότι κερδίζουν τις όποιες απώλειες, σημειώνει το κυβερνών κόμμα, ωστόσο εκτιμούν ότι αυτό είναι το πρώτο στάδιο της μετακίνησης του εκλογικού σώματος. «Πρώτα αποτυπώνεται η αντίθεση προς τη μία πλευρά με μετατόπιση προς τους αναποφάσιστους και μετά η μετακίνηση – συσπείρωση προς την αντίθετη πλευρά», αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Με τα δύο κόμματα να επιδιώκουν την πόλωση και την κατά το δυνατόν συσπείρωση των ψηφοφόρων, το ΠΑΣΟΚ διεκδικεί ανάμεσά τους ζωτικό χώρο. Και επιδιώκει, όχι μόνο να κατοχυρώσει τη δυναμική αύξησης ποσοστών του, που συνόδευσε τις διαδικασίες ανάδειξης νέας ηγεσίας, αλλά με όχημα την υπόθεση των παρακολουθήσεων να ενισχύσει τα ποσοστά του. Στη Χαριλάου Τρικούπη αναγνωρίζουν ότι με μονοθεματική ατζέντα, που εξαντλείται στην υπόθεση της παρακολούθησης Ανδρουλάκη, δεν θα πάνε μακριά. Ωστόσο πιστεύουν ότι το να διατηρείται το θέμα στην επικαιρότητα, τους κρατάει στην πρώτη γραμμή και δίνεται η δυνατότητα να ακουστούν περισσότερο οι θέσεις τους και στα άλλα κομβικά μέτωπα της επικαιρότητας. Βεβαίως, και το ζήτημα της παρακολούθησης από μόνο του το θεωρούν πολύ σημαντικό ως παράμετρο μιας νοητής διαχωριστικής γραμμής, που αναδεικνύει το δικό τους πιο δημοκρατικό προφίλ.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ιλιγγο προκαλούν τα χρήματα που βγάζει η εταιρεία του Νίκου Ευαγγελάτου

Ο κύκλος εργασιών της εταιρείας Newsit Εταιρεία ΕΠΕ του...

Έκρυψαν το 8,3% του κόμματος Κασσελάκη σε δημοσκόπηση

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι. Βρισκόμαστε...

Η άγνωστη μάχη ανάμεσα σε Μαρινάκη και Αλαφούζο πριν τη διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου.Το θέμα του Σαββατοκύριακου...