Ένα προσχέδιο σχετικά με τις εγγυήσεις ασφαλείας που ζητά και τις χώρες που θέλει το Κίεβο ως εγγυητές (ανάμεσά τους και την Τουρκία, όχι όμως την Ελλάδα) δημοσίευσε χθες το γραφείο του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, με ορισμένους αναλυτές να σημειώνουν πως «ίσως το έγγραφο να αποτελεί και ένα πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση της εξόδου από την πολεμική σύγκρουση». Μια σύγκρουση που έχει μετεξελιχθεί σε εφιάλτη, καθώς οι συνέπειές της ανακλούν όχι μόνο στο πεδίο των μαχών, αλλά και στη διεθνή οικονομία.
Το έγγραφο, που φέρει τον τίτλο «Η Συνθήκη Ασφαλείας του Κιέβου», αναφέρει χαρακτηριστικά πως «οι εγγυήσεις ασφαλείας θα πρέπει να είναι καταφατικές και σαφώς διατυπωμένες, και θα περιγράφουν μια σειρά δεσμεύσεων που αναλαμβάνει η ομάδα των εγγυητών μαζί με την Ουκρανία. Θα πρέπει να είναι δεσμευτικές στη βάση διμερών συμφωνιών, αλλά ενοποιημένες σε ένα κοινό έγγραφο στρατηγικής εταιρικής σχέσης που ονομάζεται Συνθήκη Ασφαλείας του Κιέβου».
Επιπλέον τονίζει ότι η συμφωνία μπορεί να ενώσει «την κύρια ομάδα συμμαχικών χωρών και την Ουκρανία». «Αυτή η ομάδα χωρών μπορεί να περιλαμβάνει τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Μεγάλη Βρετανία, τον Καναδά, την Πολωνία, την Ιταλία, τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Αυστραλία, την Τουρκία, καθώς και τις χώρες της βόρειας Ευρώπης και των βαλτικών κρατών, της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης» αναφέρεται χαρακτηριστικά, με το έγγραφο πάντως να μην περιλαμβάνει την Ελλάδα, που έχει στείλει οπλισμό στους Ουκρανούς.
Τέλος, γίνεται λόγος και για τη διεξαγωγή ασκήσεων στην Ουκρανία «με τη συμμετοχή ξένων εκπαιδευτών και συμβούλων». «Το σχέδιο ασφαλείας του Κιέβου προβλέπει εκπαίδευση και στρατιωτικές ασκήσεις στην Ουκρανία με τη συμμετοχή ξένων εκπαιδευτών και συμβούλων. Χρησιμοποιώντας τις εθνικές και πολυεθνικές εκπαιδευτικές ασκήσεις των χωρών της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ, οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις θα λάβουν εκπαίδευση σύμφωνα με τα πρότυπα του ΝΑΤΟ και στον βαθμό που απαιτείται για τη δημιουργία αποτελεσματικών δυνάμεων για την άμυνα της επικράτειας και των εφεδρικών δυνάμεων» αναφέρει το κείμενο του σχεδίου.
Την ίδια ώρα, χθες, ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα κατηγόρησε τη Γερμανία ότι αγνοεί τις αιτήσεις του Κιέβου για την αποστολή τανκς Leopard και οχήματα μάχης Marder, λέγοντας ότι το Βερολίνο προσφέρει μόνο «αόριστους φόβους και δικαιολογίες» για τη μη αποστολή πολεμικών όπλων.