Με σχεδόν δύο μηνιαίους μισθούς επιβαρύνονται οι Έλληνες εργαζόμενοι από την αύξηση των τιμών του ρεύματος, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων.
Οι περισσότερες ημέρες εργασίας για να πληρωθούν οι ετήσιοι λογαριασμοί ρεύματος (σύμφωνα με τον ακαθάριστο κατώτατο μισθό) απαιτούνται στην Τσεχία (65), ενώ ακολουθούν η Ελλάδα και η Εσθονία με 54. Σύμφωνα με την ανάλυση της συνομοσπονδίας, ο μέσος ετήσιος λογαριασμός ενέργειας είναι πλέον μεγαλύτερος από τους μηνιαίους μισθούς των χαμηλόμισθων εργαζομένων στην πλειονότητα των κρατών-μελών της Ε.Ε. Περίπου 9.500.000 εργαζόμενοι αντιμετώπιζαν ήδη δυσκολίες στην πληρωμή των λογαριασμών ενέργειας πριν από την έναρξη της κρίσης του κόστους ζωής, και τώρα το κόστος του φυσικού αερίου και του ηλεκτρικού ρεύματος έχει αυξηθεί κατά 38% σε όλη την Ευρώπη σε σύγκριση με πέρυσι.
Αυτό έχει κάνει τους εργαζομένους που παίρνουν τον κατώτατο μισθό σε 16 κράτη-μέλη της Ε.Ε. να χρειάζεται να βάλουν στην άκρη το ποσό ενός μηνιαίου μισθού ή και περισσότερο, προκειμένου να διατηρήσουν τα φώτα αναμμένα και τη θέρμανση στο σπίτι. Το 2021 αυτό συνέβαινε σε οκτώ κράτη-μέλη. Ο αριθμός των ημερών που ένα άτομο το οποίο αμείβεται με τον κατώτατο μισθό πρέπει να εργαστεί για να πληρώσει τον λογαριασμό ενέργειας έχει αυξηθεί δραματικά σε ορισμένες χώρες: Εσθονία (+26), Κάτω Χώρες (+20), Τσεχία (+17), Λετονία (+16). Σε τέσσερις χώρες, την Ελλάδα, τη Σλοβακία, την Τσεχία και την Ιταλία, ο μέσος ετήσιος λογαριασμός ενέργειας είναι επίσης πλέον μεγαλύτερος από τους μισθούς ενός μήνα για έναν εργαζόμενο που παίρνει τον μέσο μισθό. Με αφορμή αυτά τα στοιχεία, η συνομοσπονδία καλεί τους ηγέτες της Ε.Ε. να αναλάβουν αποφασιστική δράση για να τερματιστούν οι μη βιώσιμες αυξήσεις των τιμών ενέργειας στην Ευρώπη με ένα σχέδιο έξι σημείων. Το σχέδιο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, αιτήματα για αύξηση των μισθών και πλαφόν στο κόστος των λογαριασμών ενέργειας για τους πολίτες.