Στην εκτόξευση των τιμών σε φυσικό αέριο και ηλεκτρικό ρεύμα αποδίδουν κυβερνητικά στελέχη το «ψαλίδι» που μπήκε την τελευταία στιγμή στο πακέτο στήριξης που θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ.
Κι αυτό γιατί, όπως αναφέρουν, παρά την τεράστια αύξηση που καταγράφηκε στο ΑΕΠ του α’ εξαμήνου, την ανέλπιστη πορεία των τουριστικών εισπράξεων, αλλά και την πορεία των φορολογικών εσόδων που έχουν δημιουργήσει έναν επιπλέον δημοσιονομικό χώρο, προέχει η στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων για τους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου. «Όσο δαπανούμε πόρους από τον δημοσιονομικό χώρο που έχει δημιουργηθεί τόσο περιορίζονται οι δυνατότητες για λήψη άλλων πρόσθετων μέτρων προς όφελος της κοινωνίας» επαναλαμβάνει συνεχώς ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.
Σίγουρη θα πρέπει να θεωρείται η υλοποίηση μιας σειράς από μέτρα στήριξης, με το οικονομικό επιτελείο να διαχωρίζει τον χρόνο εφαρμογής τους σε δύο σκέλη: τα έκτακτα μέτρα που θα τεθούν σε εφαρμογή έως το τέλος του έτους και τα μόνιμα μέτρα που θα υλοποιηθούν από τις αρχές του 2023. Το οικονομικό επιτελείο σχεδιάζει τη διανομή μιας νέας επιταγής ακρίβειας, η οποία θα έχει ως στόχο τη στήριξη των ευάλωτων νοικοκυριών, κυρίως έναντι των ανατιμήσεων στα τρόφιμα. Το νέο Food Pass εκτιμάται ότι θα ανέρχεται έως και τα 300 ευρώ, με το νέο voucher να διεκδικούν -με συγκεκριμένα εισοδηματικά κριτήρια- τα ευάλωτα νοικοκυριά της χώρας.
Ψηλά στην ατζέντα βρίσκεται και η αύξηση του φετινού επιδόματος θέρμανσης, καθώς η τιμή του πετρελαίου αναμένεται να εκτοξευτεί στα 1,60-1,70 ευρώ το λίτρο. Μάλιστα, θα ανακοινωθούν επιπλέον κίνητρα σε όσους αποφασίσουν να στραφούν φέτος στο πετρέλαιο θέρμανσης και να μην «κάψουν» φυσικό αέριο (η τιμή του οποίου έχει δεκαπλασιαστεί) ή να χρησιμοποιήσουν κλιματιστικά και ηλεκτρικές σόμπες. Το δεύτερο σκέλος των μέτρων στήριξης αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή από το 2023, αφού στην πράξη θα ενταχθούν στον προϋπολογισμό του ερχόμενου έτους.
Βέβαιες θα πρέπει να θεωρούνται μειώσεις φόρων που έχουν ήδη εξαγγελθεί, όπως:
- Η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης προς όλους. Η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης σημαίνει ότι μετά τους εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα περίπου 500.000 δημόσιοι υπάλληλοι και συνταξιούχοι με ετήσια εισοδήματα άνω των 12.000 θα δουν το επόμενο έτος αύξηση στις αποδοχές τους, που ξεκινούν από 22 ευρώ και φτάνουν τα 676 ευρώ τον χρόνο για τα υψηλά εισοδήματα. Το κόστος για την κατάργηση τις εισφοράς σε Δημόσιο και συνταξιούχους ανέρχεται στα 450.000.000 ευρώ
- Η μόνιμη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες. Το συγκεκριμένο μέτρο δεν θα αλλάξει τη ζωή των εργαζομένων, καθώς ισχύει εδώ και δύο χρόνια, ωστόσο είχε χαρακτηριστεί έκτακτο μέτρο, το οποίο θα μονιμοποιηθεί από το 2023
- Η «μονιμοποίηση» της μείωσης αυτών των τριών ποσοστιαίων μονάδων απαιτεί δημοσιονομικό χώρο περίπου 850.000.000 ευρώ και στον προϋπολογισμό του 2023, ενώ για να προστεθεί το επιπλέον 0,6% ο λογαριασμός θα πρέπει να ανέβει πάνω από το 1,05 δισ. ευρώ, δεδομένου ότι διευρύνεται και η βάση των εργαζομένων (λόγω μείωσης της ανεργίας), άρα και το δημοσιονομικό κόστος.
- Η αύξηση των συντάξεων από το 2023
- Το ποσοστό της αύξησης εκτιμάται ότι θα κινηθεί κοντά στο 6,5%, ως άθροισμα του ποσοστού του φετινού πληθωρισμού και της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας. Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς, το «μεικτό» δημοσιονομικό κόστος εκτιμάται σε περίπου 50.000.000-55.000.000 ευρώ ανά μήνα ή 600.000.000-650.000.000 ευρώ σε ετήσια βάση