«Η Ελλάδα διανύει την καλύτερη τουριστική επίδοση όλων των εποχών, την καλύτερη περίοδο επενδύσεων όλων των εποχών, την καλύτερη περίοδο εξαγωγών όλων των εποχών. Η ελληνική οικονομία πηγαίνει εξαιρετικά καλά, πέραν πάσης προσδοκίας. Αυτά δεν έχουν γίνει μόνα τους», είπε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στον ΑΝΤ1 προκαλώντας απορία στους πολίτες της χώρας κατά πόσο ονειρεύονται ή όντως είναι ξύπνιοι.
Ο πληθωρισμός, η ακρίβεια, η ενεργειακή ένδεια, η κάκιστη διαχείριση της πανδημίας η οποία διέλυσε ότι είχε απομείνει από τις ελληνικές επιχειρήσεις, το γαλαξιακό ελληνικό χρέος, όλα αυτά προφανώς δεν συγκινούν τον Α.Γεωργιάδη διότι απλούστατα δεν τα βιώνει πίσω από την προστασία των παχυλών υπουργικών αποδοχών.
Λέει μάλιστα ότι, «δεν έχουμε τον υψηλότερο πληθωρισμό στην Ευρώπη, όπως λέγεται, αλλά είμαστε 6οι στην ΕΕ. Γιατί έχει συμβεί αυτό; Πέρσι, είχαμε τον χαμηλότερο πληθωρισμό σε όλη την Ευρώπη. Δεν μπορούσαμε να προβλέψουμε ότι ο Πούτιν θα κάνει εισβολή στην Ουκρανία. Τον Ιούλιο του 2022 η Ελλάδα είχε την μεγαλύτερη πτώση πληθωρισμού σε όλη την Ευρώπη. Είχαμε πει ότι το πρώτο εξάμηνο του 2022 θα έχουμε υψηλό πληθωρισμό, αλλά το δεύτερο θα έχουμε χαμηλό και στο σύνολο του έτους θα είναι ο πληθωρισμός ανάλογος όλων των χωρών της ΕΕ».
«Οι τιμές των καυσίμων έχουν μειωθεί ανάλογα με τις διεθνείς τιμές. Βγαίνουν οι βενζινοπώλες και μιλούν μόνο για τα πρατήρια που πωλούν σε πολύ χαμηλές τιμές.
Έγιναν πολλοί έλεγχοι και επιβλήθηκαν και πρόστιμα μέσα στο καλοκαίρι για όσους ακόμη και για λίγο πωλούσαν πάνω από το επιτρεπόμενο περιθώριο κέρδους», είπε ο κ. Γεωργιάδης, προσθέτοντας πως, δεν επαληθεύτηκαν όσοι προέβλεπαν πως θα αγγίξει τα 3 ευρώ η τιμή του λίτρου, αλλά ο ίδιος που μιλούσε από καιρό για την σταδιακή αποκλιμάκωση των τιμών.
Δηλαδή να είμαστε ευχαριστημένοι που επί έξι μήνες πληρώναμε βενζίνη από 2 ευρώ το λίτρο και άνω.
Σχετικά με τις αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος για τον Σεπτέμβριο, που ανακοίνωσαν οι πάροχοι ενέργειας και το κατά πόσον θα αυξηθεί ανάλογα η κρατική ενίσχυση σε νοικοκυριά κι επιχειρήσεις, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι «Η Κυβέρνηση θα είναι παρούσα και στο νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται για τις τιμές του ρεύματος. Ο ΣΥΡΙΖΑ έλεγε πως στην Ελλάδα έχουμε το ακριβότερο ρεύμα σε όλη την Ευρώπη. Χθες έβλεπα τις τιμές. Εκτός από την Πορτογαλία και την Ισπανία, όλες οι άλλες χώρες έχουν ακριβότερο ρεύμα. Τώρα γιατί δεν λέει ο ΣΥΡΙΖΑ ότι στην Ελλάδα έχουμε από τις χαμηλότερες τιμές στην Ευρώπη; Η ελληνική κυβέρνηση θεσπίζει τις μεγαλύτερες επιδοτήσεις στο ρεύμα στην Ευρώπη».
Βέβαια ο υπουργός έχει ξεχάσει να κάνει την αντιστοιχία της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος στην Ελλάδα με τον μισθό που παίρνει ο μέσος Έλληνας.
Θα κατανοούσε τότε ότι με αυτόν δεν μπορεί να πληρώσει τον λογαριασμό (ο οποίος δεν είναι και ο μόνος υπάρχουν κι άλλοι).
Αναφερόμενος προσωπικά προς τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, ο υπουργός δήλωσε:
«Ο κ. Τσίπρας με έλεγε το 2020 “υπουργό υπανάπτυξης”, ακόμη και μέσα στην Βουλή. To 2021 το σταμάτησε λίγο και έλεγε ότι η ανάπτυξη που είχαμε ήταν επειδή πέρασε η κρίση του κορονοϊού. Το 2022 θα είμαστε μία από τις τρεις χώρες με την μεγαλύτερη ανάπτυξη στην Ευρώπη και θα έχουμε σωρευτικά μεγαλύτερη ανάπτυξη και από τα πέντε χρόνια της Πρωθυπουργίας του Τσίπρα».
Για τα τιμολόγια ρεύματος και το πακέτο μέτρων στήριξης που θα ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός στην ΔΕΘ, ο κ. Γεωργιάδης είπε πως «Η καλή πορεία της οικονομίας δημιουργεί περισσότερα δημοσιονομικά περιθώρια για να στηριχθούν περισσότεροι πολίτες. Οι αυξήσεις στο ρεύμα αναγκάζουν την Κυβέρνηση να αλλάξει προτεραιότητες στα μέτρα για την στήριξη των πολιτών».
Σε ό,τι αφορά στις αναφορές του υπουργού στις τιμές ρεύματος ο ίδιος ανάρτησε στο twitter λίγη ώρα μετά τη συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 έναν πίνακα (επισυνάπτεται) σημειώνοντας: «Οι τιμές του ρεύματος στις Χώρες της ΕΕ στις οποίες αναφερόμουν πριν λίγο στην τηλεόραση του @AntennaTV».
Βέβαια ο κύριος υπουργός ξεχνάει πως τις τιμές αυτές σε Ελλάδα και ΕΕ τις δημιούργησαν οι ανόητες πολιτικές των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων μαζί και της ελληνικής με την επιβολή των αντι-ρωσικών κυρώσεων με τις οποίες προκάλεσαν μία άνευ προηγουμένου ενεργειακή κρίση.