Ο πρώην καγκελάριος Γκέρχαρντ Σρέντερ μηνύει την Μπούντεσταγκ

Ο σοσιαλδημοκράτης πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Γκέρχαρντ Σρέντερ (1998-2005) μηνύει την κάτω Βουλή της χώρας προκειμένου να ανακτήσει προνόμια τα οποία του αφαιρέθηκαν τον Μάιο, δήλωσε σήμερα δικηγόρος του στο Γερμανικό Πρακτορείο.

Ο 78χρονος πολιτικός απαιτεί να του διατεθεί εκ νέου το γραφείο που είχε στην Μπούντεσταγκ στην προσφυγή του στο διοικητικό δικαστήριο του Βερολίνου, εξήγησε ο δικηγόρος του Μίχαελ Νάγκελ, ο οποίος έχει την έδρα του στο Ανόβερο.

Η επιτροπή προϋπολογισμού της γερμανικής κάτω Βουλής αποφάνθηκε τον Μάιο ότι ο κ. Σρέντερ, που εδώ και χρόνια επικρίνεται για τις σχέσεις του με τη Ρωσία, δεν πρέπει να διαθέτει πλέον γραφείο στην έδρα της εθνικής αντιπροσωπείας, κρίνοντας πάντως πως η σύνταξή του θα πρέπει να συνεχίσει να καταβάλλεται κανονικά και ότι θα πρέπει να συνεχίσει να έχει αστυνομικούς ως σωματοφύλακες.

Η ομάδα των δικηγόρων του πρώην καγκελάριου όμως επιχειρηματολογεί ότι η απόφαση της επιτροπής της Μπούντεσταγκ να του αφαιρεθεί και να κλείσει το γραφείο του στο κτίριο ήταν παράνομη, σύμφωνα με τοποθέτησή της που περιήλθε στην κατοχή του dpa.

Ο Γκέρχαρντ Σρέντερ για χρόνια, ακόμη περισσότερο φέτος, δέχεται σφοδρές επικρίσεις διότι κατείχε για χρόνια κορυφαίες θέσεις σε ρωσικές εταιρείες του τομέα της ενέργειας, συνεχίζει να έχει επαφές με τον ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, τον οποίο χαρακτηρίζει προσωπικό του φίλο, και απέφυγε να καταδικάσει τη ρωσική στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία, παρά τις μεγάλες πιέσεις που του ασκήθηκαν. Τον Μάιο εντέλει ανακοίνωσε πως εγκαταλείπει τη θέση που κατείχε στο διοικητικό συμβούλιο της Rosneft και απέρριψε το ενδεχόμενο να αναλάβει θέση στο ΔΣ της Gazprom.

Χθες ο νυν ομοσπονδιακός καγκελάριος, ο επίσης σοσιαλδημοκράτης Όλαφ Σολτς, προτίμησε την αμφισημία όταν ερωτήθηκε εάν ο προκάτοχός του μπορεί να παίξει πραγματικά ρόλο μεσολαβητή. Είπε πως θα ήταν «αξιέπαινο» αν ο κ. Σρέντερ έπειθε τη Μόσχα να παραλάβει επισκευασμένη τουρμπίνα που οι ρωσικές αρχές λένε ότι είναι ο λόγος που έχει μειωθεί η ροή φυσικού αερίου προς τη γερμανική αγορά μέσω του αγωγού Nord Stream 1.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ο Μάκης Βορίδης στη «Γη της Ελιάς»; Παραιτήθηκε και πάει… Μάνη με ρόλο-έκπληξη!

Ο Μάκης Βορίδης παραιτήθηκε από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και φημολογείται ότι θα παίξει στη "Γη της Ελιάς" ως Επιθεωρητής Επιδοτήσεων!

Μαξίμου 2015: Το απειλητικό μήνυμα πανίσχυρου εκδότη που «πάγωσε» κορυφαίο υπουργό του Αλέξη Τσίπρα – Η αλήθεια για τους εκβιασμούς στα media

Πρωτοκλασάτος υπουργός δείχνει SMS εκδότη με έμμεση απειλή για πρωτοσέλιδο. Το περιστατικό που αποκαλύπτει πώς λειτουργούσε η πίεση.

ΑΝΑΤΡΟΠΗ στην υπόθεση «εκβιασμού» της Ζέττας Μακρή – Κλειδί το τιμολόγιο που παρουσίασε ο δημοσιογράφος

Ραγδαίες εξελίξεις στην υπόθεση εκβιασμού της Ζέττας Μακρή από δημοσιογράφο. Ο κατηγορούμενος παρουσιάζει τιμολόγιο και κάνει λόγο για εμπορική συμφωνία. Όλα θα κριθούν στο Αυτόφωρο. Οι ισχυρισμοί και η αντίδραση της βουλευτού.

Ναύαρχος Αποστολάκης: Σοβαρές καταγγελίες για τις επιπτώσεις του έργου του Λάτση – Ποιος πληρώνει τις ρήτρες εκατομμυρίων ευρώ;

Ο Ευάγγελος Αποστολάκης καταγγέλλει τα προβλήματα των έργων στο Ελληνικό: κυκλοφορία, ηχορύπανση, πλημμύρες και απώλεια πρασίνου.