Προκλητικές αναφορές-άρθρα υπάρχουν σήμερα στον τουρκικό Τύπο σχετικά με τις ενέργειες που ετοιμάζει το νέο γεωτρύπανο της Τουρκίας Αμπτούλχαμίντ και τις αντιδράσεις από Ελλάδα-Κύπρο. H εφημερίδα ΜΙλλιέτ κάνει λόγο μάλιστα για ιστορική ευκαιρία της Ευρώπης να χρησιμοποιήσει το αέριο που ευελπιστεί να βρει η Τουρκία στην Ανατολική Μεσόγειο για να πετύχει την απεξάρτησή της από το ρωσικό αέριο.
Συγκεκριμένα σημειώνει πως το Αμπτουλχαμίντ Χάν «είναι στην πραγματικότητα η ελπίδα» της Ε.Ε «καθώς η ενεργειακή κρίση μεγαλώνει σταδιακά λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και του συνεχιζόμενου πολέμου, και η Ευρώπη προετοιμάζεται για έναν δύσκολο χειμώνα και έχει εφαρμόσει έκτακτα μέτρα εναντίον της.
Επικαλούμενη «ειδικούς» η Μιλλιέτ, αναφέριε πως δεν υπάρχει κανένα εμπόδιο για το φυσικό αέριο ή το πετρέλαιο που θα βρει το Αμπτουλχαμίντ Χάν να φτάσει στην Ευρώπη. «Δεν είναι σαν το ισραηλινό αέριο ή άλλες εναλλακτικές λύσεις που εξετάζονται. Επομένως, η Ευρώπη δεν μπορεί να το εκφράσει ανοιχτά, αλλά σίγουρα το θέλει. Μπορεί η Γαλλία, της οποίας τα συμφέροντα στην Αφρική επηρεάστηκαν αρνητικά από τις κινήσεις της Τουρκίας, να σκέφτεται διαφορετικά, αλλά η κατάσταση για τους υπόλοιπους, ειδικά τη Γερμανία, είναι ξεκάθαρη. Η Ευρώπη αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα με το φυσικό αέριο και οι πολίτες της διατρέχουν υψηλό κίνδυνο εξέγερσης. Επιπλέον, ακόμα κι αν δεν υπήρχε το πλοίο Αμπτουλχαμίντ Χάν, οι ελπίδες του βρίσκονται στην Τουρκία. Γιατί όλοι οι δρόμοι περνούν από την Τουρκία, είτε προέρχονται από την Κασπία, τον Καύκασο, το Κατάρ, το Βόρειο Ιράκ ή το Αζερμπαϊτζάν… Αυτή είναι η σοφία πίσω από τη δήλωση του Γερμανού ΥΠΕΞ ότι ‘’η Τουρκία είναι ο απαραίτητος εταίρος μας’’», σημειώνεται.
«Φυσικά, κάνοντας αυτόν τον υπολογισμό, ας πούμε ότι το πλοίο μας Αμπτουλχαμίντ Χάν βρήκε πετρέλαιο ή φυσικό αέριο, πόσα χρόνια θα πάρει για να τεθεί σε λειτουργία και να τεθεί σε χρήση, θα περιμένει η Ευρώπη μέχρι τότε, πολλές τέτοιες συμφωνίες γίνονται και εγκαταλήφθηκαν. Για παράδειγμα, υπάρχουν αυτοί που λένε το έργο Nabucco
«Η συγκυρία σε εκείνη την περίοδο δεν είναι ίδια με την τρέχουσα συγκυρία. Απαιτείται ασφαλής ενέργεια στην Ευρώπη μετά από 3 χρόνια και μετά από 13 χρόνια. Τα κράτη κάνουν μακροπρόθεσμους λογαριασμούς. Επιπλέον, όταν η Τουρκία βρει φυσικό αέριο ή πετρέλαιο εδώ, πιθανότατα θα συνεργαστεί με ορισμένες ευρωπαϊκές εταιρείες και κράτη για την εξόρυξή τους. Η διαθεσιμότητα φυσικού αερίου εδώ είναι ζωτικής σημασίας για την Ευρώπη. Επομένως, δεν θα είναι εξαρχής λύση, αλλά η εύρεση ενός μεγάλου αποθεματικού θα είναι μια ελπίδα για το μέλλον», αναφέρουν ειδικοί που επικαλείται η Μιλλιέτ.
«Αν και οι ΗΠΑ και η ΕΕ φαίνεται να προστατεύουν και να παρακολουθούν την Ελλάδα, την οποία προκάλεσαν, η Ευρώπη έχει υψηλές προσδοκίες από την Τουρκία σε ενεργειακό επίπεδο… Επομένως, υπάρχει πιθανότητα το «Αμπτουλχαμίντ Χάν» να αλλάξει κατεύθυνση σε σχέση με τη γεώτρησή του. έργα.
«Δηλαδή εκείνοι που κινούν τα νήματα με τη μυρωδιά και τη φωτιά του επόμενου γκαζιού δεν θα νοιάζεται ούτε για τις ΗΠΑ ούτε για τίποτα και θα πουλήσουν αμέσως την Ελλάδα…», σημειώνει.