Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας: «Ένας μακρύς σκληρός χειμώνας περιμένει την Ευρώπη»

«Ένας μακρύς, σκληρός χειμώνας» περιμένει την Ευρώπη η οποία θα πρέπει να μειώσει την κατανάλωση φυσικού αερίου όπως δήλωσε ο επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας Φατίχ Μπιρόλ.


Εν ολίγοις οι Ευρωπαίοι και μαζί τους και οι Έλληνες θα πρέπει να αποδεχτούν σημαντική πτώση του βιοτικού τους επιπέδου όπως και να «ξεπαγιάσουν» για χάρη των επιλογών των κυβερνήσεων τους να επιβάλουν κυρώσεις κατά της Ρωσίας, εξυπηρετώντας έτσι όχι τα ευρωπαϊκά συμφέροντα αλλά τα αμερικανικά.

Όλα αυτά δήθεν για τον αγώνα «υπέρ της ελευθερίας», χωρίς ποτέ να έχουν ερωτηθεί ευρωπαϊκοί λαοί αν θέλουν να συμμετάσχουν.

Η διαφοροποίηση των προμηθευτών δεν θα είναι αρκετή: Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να μειώσει πιο γρήγορα από ό,τι σήμερα τη ζήτηση φυσικού αερίου για να συγκεντρώσει τα αποθέματά της, εάν θέλει να επιβιώσει τον χειμώνα χωρίς ρωσικό αέριο, προειδοποίησε χθες Δευτέρα ο
Φατίχ Μπιρόλ, που “ανησυχεί για τους επόμενους μήνες”.

«Δεν πρέπει να βασιζόμαστε μόνο στους μη ρωσικούς πόρους φυσικού αερίου: αυτοί απλώς δεν θα επαρκούν σε όγκο για να αντικαταστήσουν τις παραδόσεις από τη Ρωσία», υπογραμμίζει ο Φατίχ Μπιρόλ, σε άρθρο που δημοσίευσε ο οργανισμός του.

«Ακόμη κι αν η προμήθεια από τη Νορβηγία και το Αζερμπαϊτζάν ρέει με τη μέγιστη δυναμικότητα, ακόμη κι αν οι παραδόσεις από τη Βόρεια Αφρική πλησιάζουν το επίπεδο του περασμένου έτους, ακόμη κι αν η αύξηση των ροών υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) διατηρεί τον ρυθμό της του πρώτου εξαμήνου».

Η Μόσχα άρχισε ήδη να κλείνει τη στρόφιγγα και οι Ευρωπαίοι φοβούνται πλήρη διακοπή των παραδόσεων ως αντίδραση στις κυρώσεις που επιβλήθηκαν κάτι το οποίο θα είναι η φυσιολογική κατάληξη.

Η Ρωσία έχει αντικαταστήσει την Ευρώπη, έχει βρει καινούργιους πελάτες και όπως δείχνουν τα νούμερα έχει διπλασιάσει τα κέρδη της.

Άλλωστε σε μία παγκόσμια οικονομική κρίση το πρόβλημα δεν το έχει αυτός που έχει τρόφιμα, ενέργεια, πρώτες ύλες κ.λ.π. αλλά αυτός που δεν τις έχει.

Ο οικονομολόγος παρατηρεί “πρόοδο” για την απαλλαγή από τη ρωσική εξάρτηση, “αλλά όχι αρκετή, κυρίως από πλευράς ζήτησης, για να μην βρεθεί η Ευρώπη σήμερα σε μια απίστευτα επισφαλή κατάσταση”.

Σύμφωνα με ανάλυση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, η ήπειρος θα πρέπει να αποθηκεύσει σε τρεις μήνες 12 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα επιπλέον φυσικού αερίου (αρκετά για να γεμίσουν 130 πλοία μεταφοράς LNG), ώστε να καλυφθεί με αποθέματα γεμάτα κατά 90%.

Αλλά αυτό προϋποθέτει επίσης ότι ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream, η κύρια οδός παράδοσης μέσω της Βαλτικής Θάλασσας και επί του παρόντος υπό συντήρηση, θα επανεκκινηθεί από τους Ρώσους την Πέμπτη 21 Ιουλίου, και αυτό μέχρι τις αρχές Οκτωβρίου.

Αν δεν γίνει αυτό, η κατάσταση θα είναι ακόμη πιο περίπλοκη. Όπως “δεν μπορούμε να αποκλείσουμε μια πλήρη διακοπή”, αναφέρει ο Μπιρόλ.

Απέναντι σε αυτό, ο ΔΟΕ προτείνει επειγόντως μέτρα όπως συστήματα δημοπρασιών για την πώληση φυσικού αερίου στις βιομηχανίες, ευνοώντας προσωρινά άλλες πηγές ηλεκτρικής ενέργειας, συμπεριλαμβανομένου του άνθρακα ή του πετρελαίου, ή ακόμη και τη μείωση της κορύφωσης της κατανάλωσης φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας μέσω ενός αυξημένου ευρωπαϊκού συντονισμού.

Η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας μπορεί να μειωθεί με τη θέσπιση προτύπων στον κλιματισμό για παράδειγμα, στα δημόσια κτίρια πρωτίστως, προσθέτει ο Φατίχ Μπιρόλ, ο οποίος καλεί τις “κυβερνήσεις να προετοιμάσουν τους πολίτες” μέσω εκστρατειών, καθώς «κάθε ενέργεια μετράει. Απλές κινήσεις όπως η μείωση της θέρμανσης κατά μερικούς βαθμούς μπορεί να εξοικονομήσει την ίδια ποσότητα φυσικού αερίου που παρέχεται από τον Nord Stream κατά τη διάρκεια ενός χειμώνα».

Πρόκειται για τα ίδια άτομα τα οποία όταν ξεκίνησε η ρωσική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία έλεγαν πως θα «γονατίσουν» την ρωσική οικονομία μέσω των κυρώσεων και αντίθετα η μόνη οικονομία που έχει γονατίσει είναι η ευρωπαϊκή και εν μέρει και η αμερικανική.

Κανείς από αυτούς δεν ανέφερε στους Ευρωπαίους πολίτες, στις αρχές Μαρτίου, ότι θα πρέπει να επιστρέψουν στην εποχή του Χαλκού για την… «ελευθερία».

Στην Δύση ετοιμάζονται πάλι για lockdown για να γλιτώσουν την οργή των κοινωνιών που τις καταδίκασαν σε πτωχοποίηση και κατάρρευση του βιοτικού τους επιπέδου με την επιβολή αντι-ρωσικών κυρώσεων που προκάλεσαν τρομακτική ακρίβεια και πληθωρισμό.

Οι λόγοι μίας τέτοιας κίνησης είναι πολλοί απλοί:

Ένας περιορισμένος στο σπίτι του πολίτης δεν θα κυκλοφορεί έξω και άρα δεν θα ξοδεύει τα χρήματα του σε πανάκριβα καύσιμα τα οποία τον χειμώνα θα έχουν γίνει ακόμα ακριβότερα.

Αυτό σημαίνει λιγότερες αντιδράσεις, μην ξεχνάμε πως τα ακριβά καύσιμα στο παρελθόν έγιναν αφορμή ακόμα και για εξεγέρσεις όπως έγινε στην αρχή του έτους στο Καζακστάν (βέβαια οι πραγματικοί λόγοι ήταν άλλοι).

Επίσης, οι πολίτες δεν θα έχουν την ευκαιρία να βγαίνουν έξω για να ψωνίζουν προϊόντα τα οποία θα είναι τόσο ακριβά που δεν θα μπορούν να τα αγοράσουν και έτσι δεν θα αντιλαμβάνονται πόσο πολύ θα έχει πέσει το βιοτικό τους επίπεδο.

Η παραμονή στις οικίες τους θα τους δημιουργήσει ακόμα και την ψευδαίσθηση ότι δημιουργούν διαθέσιμο εισόδημα το οποίο θα μπορούν να ξοδέψουν και να καταναλώσουν αργότερα όταν θα έρθουν «καλύτερες μέρες».

Τα μόνα έξοδα που θα του έχουν απομείνει θα είναι τα πάγια έξοδα της θέρμανσης, αλλά προφανώς θα υπάρξει κάποιο είδους προπαγανδιστικής καμπάνιας με την οποία θα επιχειρούν να τον πείσουν ότι καλό θα είναι να ζήσει στο σπίτι του το χειμώνα ντυμένος με κουβέρτες.

Έτσι θα μειωθεί η κατανάλωση και ταυτόχρονα θα μειωθεί και ο πληθωρισμός καθώς αφού δεν θα υπάρχει ζήτηση θα προκληθεί πτώση των τιμών.

Ένας βασικός ακόμα λόγος για τον οποίο οι κυβερνήσεις δεν θα ήθελαν οι πολίτες θα κυκλοφορούν έξω πέραν της ακρίβειας, είναι ότι έτσι δεν θα παρατηρήσουν και της έλλειψης προϊόντων που θα προκληθούν από τις αντί-ρωσικές κυρώσεις.


Φυσικά ένα τέτοιο σχέδιο δεν μπορεί να υλοποιηθεί εάν δεν υπάρξει απαιτούμενη νομιμοποίηση και αποδείχτηκε στα χρόνια της πανδημίας, ότι δεν υπάρχει καλύτερη νομιμοποίηση από τον ίδιο τον κορονοϊό. Έτσι αυτή τη φορά σχεδιάζουν να μας κλείσουν στις οικίες μας για το «καλό μας».

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ιλιγγο προκαλούν τα χρήματα που βγάζει η εταιρεία του Νίκου Ευαγγελάτου

Ο κύκλος εργασιών της εταιρείας Newsit Εταιρεία ΕΠΕ του...

Έκρυψαν το 8,3% του κόμματος Κασσελάκη σε δημοσκόπηση

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι. Βρισκόμαστε...

Η άγνωστη μάχη ανάμεσα σε Μαρινάκη και Αλαφούζο πριν τη διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου.Το θέμα του Σαββατοκύριακου...