Με την διασπορά του κορονοϊού τις τελευταίες εβδομάδες να έχει σταθερά ανοδική πορεία και το πικ του νέου κύματος να αναμένεται στα τέλη Ιουλίου και τα κρούσματα να «κορυφώνονται» στις 28.000 νέες μολύνσεις νέα δεδομένα έρχονται στο φως ως προς τις μεταλλάξεις Ομικρον 4 και 5.
Σύμφωνα με πληροφορίες από τους ειδικούς αυτό που φαίνεται να αλλάζει είναι ότι το πρώτο σύμπτωμα που είναι ο πονοκέφαλος φαίνεται να εκδηλώνεται 48 ώρες αφού μολυνθούμε, ενώ ο ιός μεταδίδεται από την στιγμή που εκδηλωθεί το σύμπτωμα. Αυτό προκύπτει από τα μέχρι σήμερα δεδομένα τα οποία είναι σε πλήρη επεξεργασία διεθνώς, ενώ κάτι τέτοιο δεν ισχύει για τους ασυμπτωματικούς.
Τα συμπτώματα της Ομικρον 4 και 5 που πρέπει να δείξουμε την προσοχή μας
Το πρώτο σύμπτωμα προτού δούμε θετικό τεστ είναι ο έντονος πονοκέφαλος, ο οποίος αρκετές φορές εμφανίζεται ακόμα και πριν από το θετικό τεστ.
Ακολουθεί ο υψηλός πυρετός που μπορεί να φτάσει και τους 40 βαθμούς Κελσίου και διαρκεί συνήθως περίπου δύο ημέρες.
«Αυτός ο πυρετός εξασθενεί τον οργανισμό και αμέσως επικοινωνούμε με τον γιατρό μας ή με το νοσοκομείο. Όσοι έχουν υποκείμενα νοσήματα, μένουν στο νοσοκομείο για παρακολούθηση. Έχουμε το αντιικό φάρμακο που μπορεί να το πάρει κανείς μετά από οδηγίες γιατρού οποίος θα το γράψει, και πρέπει να το πάρεις στις 3-5 μέρες, μετά δεν μπορείς να το πάρεις», τόνισε πρόσφατα και η Ματίνα Παγώνη, ενώ σχετικά με τα υπόλοιπα συμπτώματα, οι ειδικοί προς το παρόν θεωρούν ότι είναι παρόμοια με εκείνα που προκαλούν τα υπόλοιπα στελέχη.
Αυτά είναι:
- Υψηλή θερμοκρασία ή ρίγος (ρίγη) – υψηλή θερμοκρασία σημαίνει ότι αισθάνεστε ζέστη όταν αγγίζετε το στήθος ή την πλάτη σας (δεν χρειάζεται να μετρήσετε τη θερμοκρασία σας)
- Νέος, συνεχής βήχας – αυτό σημαίνει πολύ βήχα για περισσότερο από μία ώρα ή τρία ή περισσότερα επεισόδια βήχα σε 24 ώρες
- Απώλεια ή αλλαγή στην αίσθηση της όσφρησης ή της γεύσης
- Δυσκολία στην αναπνοή
- Αίσθημα κούρασης ή εξάντλησης
- Πόνος στο σώμα
- Πονοκέφαλος
- Πονόλαιμος
- Βουλωμένη μύτη ή καταρροή
- Απώλεια όρεξης
- Διάρροια
- Αίσθημα αδιαθεσίας