Κόλαφος για το Μαξίμου η «στροφή» Μπάιντεν – Τι προβλέπεται για το καλοκαίρι

Η κυβέρνηση ευελπιστεί σε ένα «ήρεμο καλοκαίρι» με την Τουρκία, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, αλλά μετά τη Μαδρίτη, το κλίμα τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό δεν επιτρέπει εφησυχασμό, ούτε βεβαίως και διθυραμβικές προσεγγίσεις.

Οι δηλώσεις του Αμερικανού προέδρου Μπάιντεν μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου, δεν αφήνουν κανένα περιθώριο παρερμηνείας σε σχέση με τη στροφή της Ουάσιγκτον και τη βούλησή της να «εργαστεί» ώστε να κάμψει τις αντιστάσεις του Κογκρέσου για την πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία. Και μπορεί, αμερικανοί Ρεπουμπλικανοί βουλευτές να αντέδρασαν με ένταση, χαρακτηρίζοντας «σοκαριστικό» το γεγονός ότι ο Πρόεδρος Μπάιντεν υποστήριξε την πώληση των αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-16 και των κιτ εκσυγχρονισμού στην Τουρκία, ενώ είχε ακούσει πρόσφατα από πρώτο χέρι τις ανησυχίες για την τουρκική επιθετικότητα από τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη κατά την επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον, αλλά η αλλαγή στάσης εκ μέρους του Λευκού Οίκου δεν είναι αμελητέα.

Κάτι, που ο πρωθυπουργός θέλησε να υπερβεί στη χθεσινή του συνέντευξη, μένοντας στο γεγονός ότι «η αγορά οποιουδήποτε οπλικού συστήματος από τις Ηνωμένες Πολιτείες είναι μία μακρά διαδικασία, η οποία δεν απαιτεί απλά τη θέληση της εκτελεστικής εξουσίας, απαιτεί και την έγκριση του Κογκρέσου. Μια διαδικασία που θα περάσει από πολλά κύματα».

Το κρίσιμο ερώτημα, όπως τονίζουν διπλωμάτες με εμπειρία στα ελληνοτουρκικά είναι αν αυτή η αναδίπλωση του Λευκού Οίκου θα σηματοδοτήσει ή όχι και μία πιο διαλλακτική στάση έναντι της ηγεσίας Ερντογάν και της βεντάλιας των παράνομων διεκδικήσεών του σε βάρος της Ελλάδας.

Άλλωστε, από τις πρώτες αντιδράσεις του μετά την επιστροφή του από τη Μαδρίτη, ο κ. Ερντογάν έδειξε ότι το μόνο που δεν οραματίζεται είναι ένα ήρεμο καλοκαίρι.

Ο Τούρκος πρόεδρος εμφανίστηκε να θεωρεί περίπου τελειωμένο το θέμα των F16, ενώ υποστήριξε ότι έθεσε σε διμερείς συναντήσεις με τους ηγέτες το θέμα της αποστρατικοποίησης των ελληνικών νησιών.

Οι παραπάνω εξελίξεις προκάλεσαν σφοδρό κύκλο αντιπαράθεσης της κυβέρνησης με την αντιπολίτευση, με τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα να μιλάει για «βατερλώ» στη Μαδρίτη και να αναδεικνύει τη «συνολική στήριξη» που κατά την άποψή του πρόσφεραν οι ΗΠΑ στον Τούρκο πρόεδρο και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γιάννη Οικονόμου να του απαντά ότι «ο κ. Τσίπρας, αν καταλάβαινε τι έγινε και επικέντρωνε στη μεγάλη εικόνα, θα έβλεπε ότι η Τουρκία αναδιπλώθηκε και δεν έθεσε τις παράλογες θέσεις της σε καμία από τις συζητήσεις στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ και θα παρατηρούσε ότι στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου στέλνεται σαφές μήνυμα προς την Άγκυρα να αποφεύγει τις εντάσεις στο Αιγαίο και να επιστρέψει στο τραπέζι του διαλόγου.

Το πώς θα κινηθεί ο κ. Ερντογάν εφεξής, κι αν η στροφή των ΗΠΑ θα είναι πιο συνολική, μένει να φανεί το επόμενο διάστημα. Το βέβαιο είναι ότι αρχής γενομένης από την εφ όλης της ύλης αντιπαράθεση σε επίπεδο αρχηγών που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τετάρτη για την κοινωνική πολιτική, τα ελληνοτουρκικά θα μπουν στο κάδρο. Και όπως φαίνεται θα παραμείνουν…

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ιλιγγο προκαλούν τα χρήματα που βγάζει η εταιρεία του Νίκου Ευαγγελάτου

Ο κύκλος εργασιών της εταιρείας Newsit Εταιρεία ΕΠΕ του...

Έκρυψαν το 8,3% του κόμματος Κασσελάκη σε δημοσκόπηση

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι. Βρισκόμαστε...

Η άγνωστη μάχη ανάμεσα σε Μαρινάκη και Αλαφούζο πριν τη διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου.Το θέμα του Σαββατοκύριακου...