Η Τουρκία έχει αναπτύξει τα ρωσικά αντιαεροπορικά συστήματα S-400 για να προστατεύσει την Άγκυρα από την ελληνική πυραυλική επίθεση αποκαλύπτουν οι Ρώσοι εν μέσω διαπραγμάτευσης Ερντογάν-Μπάιντεν για τα F-16V.
Σύμφωνα με φωτογραφίες που παρουσιάζουν η ανάπτυξη των S-400 έγινε στην” αεροπορική βάση Myurted κοντά στην Άγκυρα ώστε να προστατευθεί η τουρκική πρωτεύουσα από ελληνική πυραυλική επίθεση”.
Μάλιστα σημειώνουν πως αυτό έχει συμβεί εδώ και καιρό.
Το WarNews247 είχε προαναγγείλει την ανάπτυξη των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων S-400. Προφανώς οι Τούρκοι κάνουν κάποιες δοκιμές και προετοιμάζονται για ελληνοτουρκική σύγκρουση στο Αιγαίο.
“H Toυρκία ανέπτυξε τους S-400”
Σύμφωνα με ρωσικά ΜΜΕ:
“Oι ρωσικά S-400 που παραδόθηκαν στην Τουρκία προστατεύουν τώρα την Άγκυρα από ελληνικά αεροπορικά πλήγματα.
Αφού η Ελλάδα απείλησε να εξαπολύσει τακτικές πυραυλικές επιθέσεις σε τουρκικό έδαφος, η Άγκυρα αποφάσισε να αναπτύξει επειγόντως αντιαεροπορικά συστήματα πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς S-400 που είχαν αγοραστεί προηγουμένως από τη Ρωσία.
Η ανάπτυξη έγινε στην περιοχή της τουρκικής πρωτεύουσας. Τα αντιαεροπορικά συστήματα αναπτύχθηκαν στην αεροπορική βάση Myurted κοντά στην Άγκυρα.
Και, προφανώς, αυτό έγινε πριν από μερικές εβδομάδες, αφού η Ελλάδα ανακοίνωσε ότι είχε τη δυνατότητα να χτυπήσει τον Βόσπορο και, πιθανώς, άλλες περιοχές της Τουρκίας, με τη βοήθεια πυραύλων κρουζ.
Στη δορυφορική εικόνα που παρουσιάζεται, μπορείτε να δείτε το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα S-400 που να αναπτύσσεται στο έδαφος της αεροπορικής βάσης Myurted. Μάλιστα, είναι η πρώτη φορά που αυτά τα συστήματα αεράμυνας που παρέχονται στην Άγκυρα εμφανίζονται σε δορυφορικές εικόνες.
Προφανώς, η Τουρκία ανησυχεί εξαιρετικά. Από αυτή την άποψη, η προστασία της τουρκικής πρωτεύουσας έπρεπε να ανατεθεί σε ρωσικά συστήματα, τα οποία είναι ικανά να παρέχουν εξαιρετικά αποτελεσματική αναχαίτιση οποιωνδήποτε στόχων, συμπεριλαμβανομένων των πυραύλων κρουζ, σε αποστάσεις έως και 400 χιλιομέτρων.
Νωρίτερα, η Τουρκία ανακοίνωσε την πρόθεσή της να αποκτήσει άλλη μια παρτίδα ρωσικών συστημάτων αεράμυνας S-400 Triumph, ωστόσο, για άγνωστους λόγους, δεν έχει καταγραφεί πρόοδος στη διαδικασία διαπραγμάτευσης μεταξύ Άγκυρας και Μόσχας”
Οι Ρώσοι αναφέρονται στις δηλώσεις του απόστρατου Ναυάρχου Γ.Εγκολφόπουλου. Οι Τούρκοι τότε μίλησαν για απειλές σκάνδαλο καθώς ο Έλληνας ναύαρχος είπε ότι «πρώτα τα αεροπλάνα μας θα καταστρέψουν τις γέφυρες στην Κωνσταντινούπολη, θα εκτοξευθούν 3 πύραυλοι SCALP».
«”Πρώτα, τα αεροπλάνα μας θα καταστρέψουν τις γέφυρες του Βοσπόρου στην Κωνσταντινούπολη, θα εκτοξευθούν τρεις πύραυλοι SCALP και μετά θα τους πούμε «μπορείτε να έρθετε τώρα”. Συνέχισε τις σκανδαλώδεις δηλώσεις του», ανέφερε συγκεκριμένα η τουρκική Μilliyet.
Ρωσικά ΜΜΕ: Στη νότια πλευρά του ΝΑΤΟ υπάρχει έντονη μυρωδιά «πυρίτιδας»
Στο ίδιο πλαίσιο, δεύτερο ρωσικό ΜΜΕ αναφέρει ότι “μυρίζει μπαρούτι στη ΝΑ πλευρά του ΝΑΤΟ με την Ελλάδα και την Τουρκία να βρίσκονται σε τροχιά σύγκρουσης.
Οι Ρώσοι αφού αναφέρουν διεξοδικά τι συμβαίνει το τελευταίο χρονικό διάστημα, τις απειλές , τις απαντήσεις, τις προκλήσεις των Τούρκων και τα επιχειρήματα της Ελλάδας , καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι θα υπάρξουν “νέα σύνορα του ΝΑΤΟ χωρίς Τουρκία”.
Το άρθρο έχει ως εξής:
“Έντονη δυσαρέσκεια στην Τουρκία προκαλεί, ειδικότερα, η αμυντική συμφωνία Ουάσιγκτον και Αθήνας, που μετατρέπει τη γειτονική Ελλάδα σε μεγάλο «αμερικανικό φρούριο» με στρατιωτικές βάσεις από την Αλεξανδρούπολη μέχρι την Κρήτη. Χαλαρώνοντας σταδιακά τις κυρώσεις κατά της Νότιας (ελληνικής) Κύπρου, το 2016, με την έγκριση των Βρυξελλών, οι Ηνωμένες Πολιτείες παρείχαν μόνιμο γραφείο στο αρχηγείο του ΝΑΤΟ στο Ισραήλ.
Η Άγκυρα κατηγορεί την Ελλάδα ότι στρατιωτικοποίησε παράνομα τα νησιά στο Αιγαίο Πέλαγος. Το 1996 και ξανά το 2020, οι δύο γείτονες βρίσκονταν στο χείλος του πολέμου για μια ομάδα ακατοίκητων νησίδων Ίμια/Καρντάκ. Υπάρχουν κατηγορίες για παροχή καταφυγίου από τους Έλληνες σε μαχητές του PKK, ιδίως στον προσφυγικό καταυλισμό του Λαυρίου νοτιοανατολικά της Αθήνας.
H Τουρκία πιστεύει ότι η Ελλάδα ενισχύει τη στρατιωτική της παρουσία στο Αιγαίο κατά παράβαση των συνθηκών της Λωζάνης (1923) και του Παρισιού (1947) που εγγυώνται το αποστρατιωτικοποιημένο καθεστώς πολλών νησιών. Με τη σειρά της, η Αθήνα ισχυρίζεται ότι «δεν είναι όλα τόσο απλά»: η συμφωνία για την αποστρατιωτικοποίηση της «βόρειας» Λήμνου και της Σαμοθράκης ακυρώθηκε με τη Συνθήκη του Μοντρέ του έτους 1936 (η Τουρκία αρνείται την αντίστοιχη ρήτρα). Η Λέσβος, η Χίος, η Σάμος και η Ικαρία αναφέρονται στο άρθρο 13 της Συνθήκης της Λωζάνης, αλλά το άρθρο αυτό δεν απαγορεύει την κατασκευή στρατιωτικών εγκαταστάσεων (π.χ. σταθμό ραντάρ) και δεν περιορίζει τον αριθμό των στρατιωτών. Όσον αφορά τα πρώην «ιταλικά» Δωδεκάνησα στο νότο, το κύριο από τα οποία είναι η Ρόδος, σύμφωνα με τους Έλληνες, δεν αποτελούν μέρος της Συνθήκης του 1947 και η Τουρκία δεν έχει δικαίωμα να αναφερθεί σε αυτήν.
O “The Economist” ανέφερε ότι «Η αποχώρηση ή η αποβολή της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ εξακολουθεί να είναι μια φαντασίωση: Η Τουρκία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του πολέμου στη Συρία και κοντά σε άλλες συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή, ελέγχει την πρόσβαση στη Μαύρη Θάλασσα, η οποία ήταν κεντρική σε όλους τους πρόσφατους πολέμους της Ρωσίας και χρησιμεύει επίσης ως διάδρομος για το εμπόριο μεταξύ της Κεντρικής Ασίας και της Ευρώπης, ειδικά στον τομέα της ενέργειας».
«Η Τουρκία θα παραμείνει πονοκέφαλος για τη συμμαχία, ακόμη και όταν ο ίδιος ο Ερντογάν εξαφανιστεί από το πολιτικό οπτικό πεδίο. Αλλά αυτός είναι ένας πονοκέφαλος που θα πρέπει να αντέξει το ΝΑΤΟ”.
Αυτή η διατύπωση είναι μια σαφής απειλή για τον νυν Τούρκο ηγέτη την παραμονή του εκλογικού έτους 2023. Σύμφωνα με τον συγγραφέα του άρθρου του Bloomberg, τους επόμενους μήνες θα πρέπει να περιμένουμε μια απότομη επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ της συλλογικής Δύσης και της Τουρκίας, η οποία είναι γεμάτη προβλήματα για την Ουάσιγκτον στον ανταγωνισμό της με τη Μόσχα.
Έτσι, δεν αποκλείονται τα «νέα σύνορα του ΝΑΤΟ χωρίς Τουρκία», αν και όχι άμεσα, αλλά και πάλι θα αρχίσουν να παίρνουν κάποια πιο ρεαλιστικά πρακτικά περιγράμματα” καταλήγουν οι Ρώσοι.
Δείτε τις εικόνες