Οι ΗΠΑ παραδέχονται δημοσίως ότι η Ρωσία βγαίνει κερδισμένη οικονομικά από τον πόλεμο στην Ουκρανία και ότι οι αντι-ρωσικές κυρώσεις έφεραν το αντίθετο αποτέλεσμα!
Σε ερώτηση που δέχθηκε ο ο ειδικός σύμβουλος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για την ενεργειακή ασφάλεια Άμος Χόκστιν, για το αν η Ρωσία κερδίζει περισσότερα από τις πωλήσεις αργού πετρελαίου και φυσικού αερίου τώρα, σε σύγκριση με όσα χρήματα κέρδιζε πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο Αμερικανός παραδέχθηκε ότι η Ρωσία έχει μεγαλύτερα κέρδη.
«Δεν μπορώ να το αρνηθώ», σχολίασε για το γεγονός της εξασφάλισης μεγαλύτερων εσόδων από τα ορυκτά καύσιμά της τη δεδομένη περίοδο, καθώς η άνοδος των τιμών παγκοσμίως αντισταθμίζει τον αντίκτυπο των κυρώσεων της Δύσης η οποία προσπαθεί να περιορίσει τις ρωσικές πωλήσεις.
Οι ρωσικές πωλήσεις ωστόσο δεν περιορίστηκαν όσο θα περίμενε η Δύση και αυτό γιατί δύο από τους μεγαλύτερους καταναλωτές, Κίνα και Ινδία, έσπευσαν να αγοράσουν προσφέροντας ανταγωνιστικές τιμές σε σχέση με άλλους προμηθευτές.
Σύμφωνα με τα όσα εξήγησε ο Χόκστιν, αν η Ρωσία έκανε το ίδιο, πρόσφερε δηλαδή έκπτωση για να γίνουν ανταγωνιστικές οι τιμές της σε Κίνα και Ινδία, τότε τα έσοδα για τη Μόσχα αυξάνονται με την άνοδο των τιμών στην παγκόσμια αγορά!
Τα αποτελέσματα της καταστροφικής πολιτικής των ΗΠΑ δεν έχουν φανεί ακόμα σε όλο τους το μεγαλείο.
Η πραγματική οικονομική κρίση θα φανεί το φθινόπωρο.
Τα ελληνικά ομόλογα ανεβαίνουν και ξεπερνούν τα επίπεδα του 2010 όταν η χώρα μπήκε σε μνημόνιο γιατί δεν μπορούσε να δανειστεί.
Την ίδια στιγμή η απόδοση των ρωσικών ομολόγων πέφτει.
Εδώ θα πρέπει να προσθέσουμε πως το να επιβάλλει κάποιος κυρώσεις σε κάποιον ο οποίος έχει επάρκεια έως και αφθονία πρώτων υλών και ενέργειας είναι το λιγότερο αυτοκτονικό.
Διότι απλούστατα αυτός που διαθέτει την επάρκεια αυτή στις πρώτες ύλες και την ενέργεια θα συνεχίσει να την διαθέτει και μετά που θα τον εμποδίσουν να μπορεί να τα εκμεταλλεύεται επικερδώς.
Αντίθετα αυτοί οι οποίοι θα σταματήσουν να αγοράζουν από αυτόν, θα έχουν και το μεγαλύτερο πρόβλημα καθώς δεν θα μπορούν να ικανοποιήσουν τις βασικές ανάγκες τους.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία και η επιβολή κυρώσεων έδειξαν την διαφορά της φανταστικής οικονομίας από την πραγματική οικονομία.
Ίσως ήταν καιρός να γίνει κι αυτό για να κατανοήσουν κάποιοι τι έχει ουσία και τι όχι.