Σχέδια έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση πλήρους κατάρρευσης των εισαγωγών ρωσικού φυσικού αερίου ετοιμάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με την Επίτροπο Ενέργειας η οποία έθεσε τον στόχο της μείωσης της εξάρτησης από το ρωσικό αέριο στο 13% μέχρι το τέλος του χρόνου. Παράλληλα, προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε χώρα κινδυνεύει να αποκοπεί από τη Μόσχα.
Η ΕΕ προσπαθεί να αποθηκεύσει όσο το δυνατόν περισσότερο φυσικό αέριο και θα μπορούσε να αντικαταστήσει τις περισσότερες από τις παραδόσεις της Ρωσίας φέτος, σημείωσε η Κάντρι Σίμσον, προσθέτοντας ότι η Ένωση θα πρέπει να κάνει περισσότερα εάν υπάρξει οποιαδήποτε «πλήρης διακοπή» του εφοδιασμού.
Τα σχέδια που εκπονεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα περιλαμβάνουν μέτρα, όπως η ελεγχόμενη κατανομή των προμηθειών φυσικού αερίου στη βιομηχανία, σύμφωνα με τους Financial Times που επικαλούνται άτομα που γνωρίζουν τις προτάσεις, ενώ παράλληλα θα περιορστεί η κανανάλωση για τα νοικοκυριά.
Ο ρωσικός ενεργειακός γίγαντας Gazprom έχει ήδη σταματήσει τις προμήθειες φυσικού αερίου στην Πολωνία, τη Βουλγαρία και τη Φινλανδία επειδή αρνήθηκαν να συμμορφωθούν με ένα διάταγμα του Κρεμλίνου να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους σε ρούβλια αντί για ευρώ ή δολάρια.
«Αντιμετωπίζουμε μια κατάσταση όπου οποιοδήποτε κράτος μέλος μπορεί να είναι το επόμενο [που θα αποκοπεί]», είπε η Σίμσον σε συνέντευξή της. «Μέχρι στιγμής μπορέσαμε να φροντίσουμε για τις ανησυχίες για την ασφάλεια του εφοδιασμού αυτών των τριών κρατών μελών, κυρίως με τη βοήθεια της αλληλεγγύης των γειτόνων», πρόσθεσε. «Φέτος, ετοιμάζουμε σχέδια έκτακτης ανάγκης στην περίπτωση που υπάρξει πλήρης αναστάτωση», συνέχισε.
Η βιομηχανία αντιπροσωπεύει το 27% της χρήσης φυσικού αερίου στην ΕΕ, με τα χημικά, τα κεραμικά, τα τρόφιμα και την παραγωγή γυαλιού να είναι οι μεγαλύτεροι καταναλωτές. Η Κομισιόν έχει διαβεβαιώσει ότι θα προστατεύσει τις βασικές αλυσίδες εφοδιασμού για τρόφιμα, ασφάλεια και προϊόντα υγείας.
Η Σίμσον επέμεινε ότι είναι «δυνατό» να αντικατασταθούν τα δύο τρίτα του ρωσικού φυσικού αερίου φέτος, όπως είχε δεσμευτεί προηγουμένως να κάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εκφράζοντας αισιοδοξία για τις προσπάθειες εξασφάλισης εναλλακτικών προμηθειών.
Η ΕΕ έλαβε ρεκόρ παραδόσεων υγροποιημένου φυσικού αερίου φέτος, κάτι που της επέτρεψε να αρχίσει να ξαναγεμίζει τις δεξαμενές της που ήταν γεμάτες στο 44% στις 25 Μαΐου, σε σύγκριση με 36% το προηγούμενο έτος.
Σύμφωνα με την Σίμσον, οι χώρες της ΕΕ αυξάνουν γρήγορα την ικανότητά τους να διαχειρίζονται το LNG, το οποίο φτάνει με δεξαμενόπλοιο και στη συνέχεια μετατρέπεται ξανά σε αέριο και αποστέλλεται μέσω αγωγού. Ενεργειακές εταιρείες από πολλούς μεγάλους καταναλωτές φυσικού αερίου, όπως η Ιταλία και η Γερμανία, δήλωσαν ότι θα συμμορφωθούν με το ρωσικό διάταγμα, το οποίο έχει τροποποιηθεί έτσι ώστε η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας να μην εμπλέκεται άμεσα στη μετατροπή πληρωμών σε ευρώ ή δολάρια σε ρούβλια.
Σχολιάζοντας η Σίμσον είπε: «Το πρώτο διάταγμα ήταν ξεκάθαρα παραβίαση των κυρώσεων. Το σημερινό, αν πληρώνουν σε ευρώ και ανακοινώνουν ότι η πληρωμή τους έχει ολοκληρωθεί, είναι μια διέξοδος». Ωστόσο, προειδοποίησε ότι κάθε σύμβαση είναι διαφορετική και τα κράτη μέλη πρέπει να εξασφαλίσουν την επιβολή των κυρώσεων.
Η Επιτροπή παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα ένα σχέδιο ύψους 210 δισ. ευρώ για τον απογαλακτισμό της Ευρώπης από τη ρωσική ενέργεια έως το 2027, συμπεριλαμβανομένων στόχων για μείωση της χρήσης ενέργειας και επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η απόρριψη ρωσικού φυσικού αερίου είναι ένα τεράστιο έργο για την ΕΕ, η οποία πριν από τον πόλεμο με την Ουκρανία λάμβανε το 40% των προμηθειών φυσικού αερίου από τη Ρωσία. Το ποσοστό έχει πλέον μειωθεί σε περίπου 26%, σύμφωνα με την Κομισιόν, ενώ, όπως είπε η Σίμσον, η Ευρώπη έχει στόχο να το μειώσει στο 13% μέχρι το τέλος του έτους.
Μέχρι τότε, τα κράτη μέλη θα έχουν ανοίξει ή επεκτείνει σταθερούς ή πλωτούς τερματικούς σταθμούς LNG για να διακινούν 19 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ετησίως. Η Ρωσία παρείχε 155 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου πέρυσι.
Η Εσθονή Επίτροπος γνωστοποίησε ότι οι Βρυξέλλες αναμένουν περισσότερο φυσικό αέριο από τις ΗΠΑ και τη Νορβηγία, ενώ παράλληλα συνομιλεί με νέους προμηθευτές. «Δουλεύουμε με την Αίγυπτο και το Ισραήλ και ελπίζουμε πριν από το καλοκαίρι να έχουμε διμερείς συμφωνίες μαζί τους. Σχεδιάζουμε να ανανεώσουμε τον ενεργειακό μας διάλογο με την Αλγερία», είπε.
Να σημειωθεί ότι το πρακτορείο Bloomberg έκανε χθες γνωστό ότι η ΕΕ επεξεργάζεται συμφωνία για την εισαγωγή ισραηλινού φυσικού αερίου μέσω της Αιγύπτου. Σύμφωνα με το πρακτορείο που επικαλείται σχετικά έγγραφα, η συμφωνία για το φυσικό αέριο του Ισραήλ προβλέπει ότι το καύσιμο θα μετατρέπεται σε υγροποιημένο φυσικό αέριο σε εργοστάσια επεξεργασίας της Αιγύπτου πριν αποσταλεί στην ΕΕ. Η αποστολή προμηθειών στην Ευρώπη θα περιλαμβάνει τα εργοστάσια υγροποίησης της Αιγύπτου στο Έντκου και στη Νταμιέτα. Η χρήση τους θεωρείται ως μια πιο βιώσιμη επιλογή για την πλούσια σε φυσικό αέριο περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου από τους νέους αγωγούς, οι οποίοι θα ήταν δαπανηροί και θα χρειαστούν χρόνια για να κατασκευαστούν.