Συνεχίζεται το «ράλι» αυξήσεων στις τιμές της βενζίνης σε ολόκληρη τη χώρα, με την αμόλυβδη να έχει σπάσει, πλέον, και το φράγμα των 2,6 ευρώ/λίτρο σε νησιά, την ώρα που ακόμη και στην Αθήνα υπάρχουν πρατήρια που την πωλούν σχεδόν 2,5 ευρώ/λίτρο.
Την ίδια ώρα, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, προσπαθεί να “χρυσώσει το χάπι” στους καταναλωτές προαναγγέλλοντας παράταση του fuel pass για τον επόμενο μήνα.
Οι αυξήσεις είναι καθημερινές, με τους οδηγούς να βλέπουν άνοδο των τιμών με 2 και 3 λεπτά το λίτρο. Ενδεικτικά την 1η Μαΐου, η μέση τιμή της αμόλυβδης βρισκόταν στα 2,086 ευρώ ανά λίτρο, στις 6 Μαΐου, πωλούνταν στα 2,150 ευρώ, στις 10 Μαΐου στα 2,179, στις 12 Μαΐου στα 2,191 και στις 18 στα 2,227 ευρώ ανά λίτρο.
Μάλιστα, όπως μεταδόθηκε στο μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του OPEN από το Μάιο του 2021 η αύξηση στην τιμή ξεπερνά τα 60 λεπτά το λίτρο! Στα νησιά δε η βενζίνη τείνει να μετατραπεί σε είδος πολυτελείας! Ενδεικτικά στη Νίσυρο πωλείται με 2,61 ευρώ το λίτρο, στην Αμοργό 2,60 ευρώ και στη Φολέγανδρο 2,595.
Την ίδια ώρα, σε τιμές αμόλυβδης έχει φτάσει και το πετρέλαιο κίνησης, παρά την κρατική επιδότηση που φτάνει τα 15 λεπτά το λίτρο. Η μέση πανελλαδική τιμή στο πετρέλαιο κίνησης φτάνει τα 1,888 ευρώ ανά λίτρο, ωστόσο το Diesel στις Κυκλάδες πωλείται στα 2,086 ευρώ και στα Δωδεκάνησα στα 2,005 ευρώ.
Τα τελευταία στοιχεία του Υπουργείου Ανάπτυξης, δείχνουν τη μέση πανελλαδική τιμή της απλής αμόλυβδης την Τρίτη 17/5 να διαμορφώνεται στα 2,211 ευρώ/λίτρο. Όπως, εξάλλου, φαίνεται από τα στοιχεία που δημοσιοποιεί καθημερινά το Υπουργείο Ανάπτυξης, Κυκλάδες και Δωδεκάνησα εξακολουθούν να κατέχουν πανελλαδικά το αρνητικό ρεκόρ στις μέσες τιμές λιανικής πώλησης καυσίμων, με 2,385 ευρώ/λίτρο και 2,336 ευρώ/λίτρο αντίστοιχα.
Νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM 97.8, όπου, μεταξύ άλλων, έκανε αναφορά για το ενδεχόμενο να επεκταθεί το fuel pass, σημειώνοντας πως «είμαστε από πάνω μήνα, μήνα και βλέπουμε την εξέλιξη. Πιστεύω πως τελικά ναι (θα επεκταθεί)».
Συγκεκριμένα, σχολιάζοντας τις τιμές της βενζίνης, ο υπουργός σημείωσε: «Η κατάσταση στα καύσιμα είναι πάρα πολύ δύσκολη. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Έχουμε ξεκινήσει ως υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων τη μεγαλύτερη έρευνα που μπορούμε στα διυλιστήρια, όπου κάναμε έφοδο με όλη την υπηρεσία του υπουργείου και στα Ελληνικά Πετρέλαια και στη Motor Oil και περιμένουμε να δοθούν τα στοιχεία μέχρι τις 23 του μηνός για να μπορεί να τα επεξεργαστεί η υπηρεσία, όπως έχουμε ξεκινήσει έκτακτους ελέγχους στα 30 πρώτα πρατήρια της χώρας, εννοώ με τις υψηλότερες τιμές. Το ίδιο και στις εταιρείες μεταφοράς. Άρα, αυτή τη στιγμή που μιλάμε η υπηρεσία μας ελέγχει το σύνολο της εφοδιαστικής αλυσίδας των καυσίμων».
«Όλα αυτά που κάνουμε εμείς καλώς τα κάνουμε και με τη μεγαλύτερη δυνατή αυστηρότητα για να συγκρατήσουμε περαιτέρω άνοδο των τιμών. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα έχουμε αυξημένες τιμές στα καύσιμα. Οι τιμές στα καύσιμα αυξάνονται για αντικειμενικούς λόγους. Διότι συμβαίνουν ταυτόχρονα η άνοδος της τιμής του αργού πετρελαίου, η πτώση της αξίας του ευρώ σε σχέση με το δολάριο και η έλλειψη βενζίνης επειδή δεν εξάγουν τα Ρωσικά διυλιστήρια».
«Παραδοσιακά ο μήνας με τις υψηλότερες τιμές στα καύσιμα κάθε χρόνο είναι ο Μάιος. Γιατί συμβαίνει αυτό; Διότι τον Μάιο κάνουν όλοι τις πολύ μεγάλες αγορές καυσίμων για να συμπληρώσουν και να γεμίσουν τις δεξαμενές τους εν όψει θέρους και έτσι έχει πολύ μεγάλη ζήτηση. Αν δείτε τον κύκλο καυσίμων, ο χειρότερος μήνας είναι ο Μάιος, γι΄ αυτό και βλέπετε και τις πολύ μεγάλες τιμές τώρα. Λογικά θα είναι κάπως χαμηλότερα το καλοκαίρι».
Για το ενδεχόμενο μείωσης φόρων στα καύσιμα είπε: «Εμείς έχουμε πάρει το μεγαλύτερο χρηματοδοτικό μέτρο ενίσχυσης για το ρεύμα σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, με πολύ μεγάλη διαφορά. Δεν υπάρχει καμία χώρα στην Ευρώπη που να πληρώνει για το ρεύμα αυτά που πληρώνει η Ελλάδα. Όσον αφορά στη μείωση του φόρου στα καύσιμα, το έχουν πράγματι κάνει ορισμένες Ευρωπαϊκές χώρες, όχι όμως οι περισσότερες, τέσσερις χώρες έχουν κάνει. Οι υπόλοιπες δεν το έχουν κάνει για τους ίδιους λόγους που δεν το κάνουμε και εμείς».
Για την είσπραξη των προστίμων που επιβάλλονται για αισχροκέρδεια ο υπουργός σημείωσε: «Τα πρόστιμα τα εισπράττει η ΑΑΔΕ. Με βάση τα στοιχεία της, τα περισσότερα έχουν εισπραχθεί ήδη. Δηλαδή οι εταιρίες στις οποίες επιβάλαμε πρόστιμα, δεν προσέφυγαν στη δικαιοσύνη, τα πλήρωσαν. Κι έπεται βροχή προστίμων. Δεν χαίρομαι να βάζω πρόστιμα, αλλά είμαστε αναγκασμένοι να στείλουμε ένα σαφές μήνυμα στην αγορά ότι δεν θα επιτρέψουμε σε καμία περίπτωση να πάει κάποιος να κερδίσει πάνω σε αυτή την κρίση. Το μήνυμα από την Κυβέρνηση και από εμένα προσωπικά είναι πολύ σαφές. Και ο λόγος που πήγαμε και στα διυλιστήρια προχθές, που δεν έχει ξαναγίνει ποτέ αυτό, είναι γιατί θέλω να εξηγήσω σε όλους ότι δεν πρόκειται να κυνηγήσουμε απλώς τους μικρούς και να αφήσουμε τους μεγάλους. Δεν υπάρχει κανένας μας, όσο μεγάλος και να είναι που να εξαιρείται αυτή τη στιγμή από την υποχρέωση να μην κερδοσκοπήσει».