Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε ότι η «επέκταση του ΝΑΤΟ» στην πραγματικότητα σημαίνει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θέλουν να θέσουν περισσότερα εδάφη υπό τη διοίκησή τους, με στόχο την ενίσχυση της εξουσίας τους στη διατήρηση ενός μονοπολικού κόσμου.
Ανέφερε σε ζωντανά σχόλια στο Ρωσικό «Κανάλι Ένα» ότι η επ΄κταση του ΝΑΤΟ δεν έχει να κάνει καθόλου με την εκπλήρωση των «νόμιμων στόχων» της Δυτικής στρατιωτικής συμμαχίας – παρά την επίσημη γραμμή των Βρυξελλών – αλλά με την «ανάπτυξη εδαφών υπό τη διοίκηση των ΗΠΑ».
Τα σχόλια αναφέρθηκαν και μεταφράστηκαν σε πηγές κρατικών ΜΜΕ, τη στιγμή που η Φινλανδία – η οποία μοιράζεται χερσαία σύνορα άνω των 800 μιλίων με τη Ρωσία – εξετάζει έντονα το θέμα της επιδίωξης ένταξης στο ΝΑΤΟ όταν η Σουηδία άφησε να εννοηθεί ότι θα αρχίσει να κινείται προς επίσημη αίτηση.
Ο Λαβρόφ δήλωσε: «Φυσικά, όταν αποδέχθηκαν το Μαυροβούνιο, τη Βόρεια Μακεδονία, την Αλβανία, πώς μπορούν να ενισχύσουν την ασφάλεια της Βορειοατλαντικής συμμαχίας, εάν πρόκειται για αμυντική συμμαχία;»
Και μετά απάντησε στην ερώτησή του.:
«Αυτό απλά δείχνει ότι η επέκταση του ΝΑΤΟ δεν έχει καμία σχέση με την εκπλήρωση των καταστατικών στόχων του, ότι αυτή είναι η ανάπτυξη εδαφών υπό τη διοίκηση των ΗΠΑ σύμφωνα με την ενίσχυση και την προσπάθεια διαιώνισης του ίδιου μονοπολικού κόσμου.»
Ο Λαβρόφ συνέχισε με ένα επιχείρημα υπέρ του ισχυρισμού του… ότι, ενόψει της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, η αμερικανική πλευρά δεν έδειξε απολύτως κανένα ενδιαφέρον για οποιοδήποτε επίπεδο συμβιβασμού όσον αφορά τα σαφώς διατυπωμένα συμφέροντα ασφαλείας της Μόσχας.
Στην πραγματικότητα, ο Ρώσος ανώτατος διπλωμάτης λέει ότι το αρχηγείο του ΝΑΤΟ τελικά υποκλίνεται στις επιταγές της Ουάσιγκτον. Συνέχισε λέγοντας το ίδιο πράγμα και για την κυβέρνηση της Ουκρανίας:
«Και όπως και πριν, πολλοί από εμάς είμαστε πεπεισμένοι ότι η πραγματική θέση της Ουκρανίας καθορίζεται στην Ουάσινγκτον, το Λονδίνο και άλλες δυτικές πρωτεύουσες. Και ως εκ τούτου, λένε οι πολιτικοί μας επιστήμονες, γιατί να μιλήσετε με την ομάδα του Ζελένσκι — πρέπει να μιλήσετε με τους Αμερικανούς και πρέπει να διαπραγματευτείτε μαζί τους και να επιτύχετε κάποιο είδος συμφωνίας. Ωστόσο, εξακολουθούμε να διαπραγματευόμαστε με την ομάδα που όρισε ο Ζελένσκι, αυτές οι επαφές θα συνεχιστούν», πρόσθεσε ο Λαβρώφ.
Πριν από δύο εβδομάδες είχε πει κάτι παρόμοιο, εξηγώντας για πρώτη φορά ότι ο πρωταρχικός λόγος της απόφασης του Πούτιν να ξεκινήσει την «ειδική επιχείρηση» στην Ουκρανία «έχει ως στόχο να θέσει τέλος» τόσο στην επέκταση του ΝΑΤΟ όσο και στην παγκόσμια κυριαρχία των ΗΠΑ.
«Η ειδική στρατιωτική επιχείρησή μας, ανέφερε τότε σύμφωνα με το RT. , αποσκοπεί στο να θέσει τέλος στην αμείωτη επέκταση [του ΝΑΤΟ] και στην αμείωτη προσπάθεια για πλήρη κυριαρχία των ΗΠΑ και των Δυτικών υπηκόων τους στην παγκόσμια σκηνή».
Την Δευτέρα ο Λαβρόφ αναφέρθηκε επίσης στην προοπτική άμεσης αντιπαράθεσης με τις ΗΠΑ, οδηγώντας σε πιθανό σενάριο πυρηνικού πολέμου. Το χαρακτήρισε «σοβαρό» και «πραγματικό». Ωστόσο τόνισε ότι η Μόσχα επιδιώκει να μειώσει τους «τεχνητούς κινδύνους» του πυρηνικού πολέμου, σύμφωνα με το RIA.
Ωστόσο, δεδομένου του ρυθμού με τον οποίο επιδεινώνονται οι διπλωματικοί δεσμοί μεταξύ Ρωσίας και Ευρώπης και ΗΠΑ, υπάρχουν πλέον λιγότεροι τρόποι για να διασφαλιστεί η κακή επικοινωνία και η αποσυμπίεση στο πυρηνικό μέτωπο, καθώς η κατάσταση γίνεται όλο και πιο επικίνδυνη και ανησυχητική.