Στην τελική ευθεία προς το συνέδριό του στις 14 με 17 Απριλίου εισέρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ, με βασικό στόχο της ηγεσίας του οι αποφάσεις που θα παρθούν και τα πρόσωπα που θα αναδειχτούν να ενδυναμώνουν το μήνυμα επιτάχυνσης της εφαρμογής του σχεδίου για άνοιγμα του κόμματος στα εκλογικά στρώματα που το ψήφισαν στις τελευταίες εκλογές.
Ως εκ τούτου σύμφωνα με ρεπορτάζ του Δημήτρη Χατζηνικόλα στο Documento, κεντρικά στελέχη που επιβλέπουν τις σχετικές διεργασίες λένε ότι «απαιτείται μια συνεννόηση όλων με όλους, ούτως ώστε η ανθρωπογεωγραφία της επόμενης ημέρας να μη χαθεί μες στις μέχρι ενός σημείου θεμιτές τασικές και προσωπικές φιλοδοξίες».
Να υπερισχύσει δηλαδή ο στόχος (το μήνυμα) και όχι οι εσωκομματικές ισορροπίες. Και σε ό,τι αφορά στο τελευταίο, οι πληροφορίες λένε ότι οι όποιες συζητήσεις είναι σε προχωρημένο στάδιο και μάλιστα έχει επέλθει ένα μίνιμουμ συνεννόησης.
Τα θέματα με σειρά προτεραιότητας
Ο δρόμος σαφώς και δεν είναι ανέφελος και η ηγεσία στην Κουμουνδούρου βρίσκεται αντιμέτωπη με τρία βασικά προβλήματα, όπως τα περιγράφει με σειρά προτεραιότητας άλλο κορυφαίο στέλεχος του κόμματος:
Η σχεδόν εχθρική αντιμετώπιση από τη συντριπτική πλειονότητα των ΜΜΕ, τα οποία όταν δεν υιοθετούν πρακτικές και λογικές του αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου δεν αναδεικνύουν τις πρωτοβουλίες του κόμματος και των στελεχών του για μια σειρά από θέματα της επικαιρότητας. Εμφανίζεται έτσι ο ΣΥΡΙΖΑ να μην παράγει έργο. Να μην ασχολείται με τα μείζονα. Να μην αντιπολιτεύεται επαρκώς την κυβέρνηση. Και αυτό έχει δημοσκοπικές επιπτώσεις. «Πρόκειται για αυτοεκπληρούμενη προφητεία» λέει το εν λόγω στέλεχος, «που μας βάζει σε θέση να ψάχνουμε αν η κότα έκανε το αυγό ή το αυγό την κότα!». Η έλλειψη χρόνου, αφού το 2022 υπάρχει ισχυρό ενδεχόμενο να στηθούν κάλπες. Ακόμη και αν η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία άλλαξε όλο τον ενεργειακό σχεδιασμό της ΕΕ, βάζοντας στοπ στους όποιους σχεδιασμούς του Μαξίμου για πρόωρες κάλπες την άνοιξη, ο χρόνος που έχει η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ μετά το συνέδριο δεν είναι απεριόριστος. Το αντίθετο μάλιστα: η νέα Κεντρική Επιτροπή από τις εσωκομματικές κάλπες είναι εξαιρετικά πιθανό να περάσει στις εθνικές.
Ο φόβος ορισμένων εντός κόμματος απέναντι στις αλλαγές. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην πρόσφατη συνεδρίαση του Πολιτικού Κέντρου την περασμένη Τρίτη, όταν ο πρόεδρος του κόμματος ζήτησε να ετοιμαστεί ένα έκτακτο σχέδιο ανάταξης της κοινωνίας, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αναφέρθηκε σε ένα πολιτικό σχέδιο διακυβέρνησης το οποίο θα στηρίζεται στη μισθωτή εργασία και θα εκφράζει τη ριζοσπαστική Αριστερά.
Οι αναφορές αυτές του Ευκλ. Τσακαλώτου μόνο τυχαίες δεν είναι, αφού βρίσκεται απέναντι όχι μόνο στις επιλογές της ηγεσίας και της πλειοψηφίας του κόμματος αλλά και στις αποφάσεις της Κεντρικής Επιτροπής για «συμμαχία της μισθωτής εργασίας και των μεσαίων στρωμάτων» και για ένα κόμμα που κινείται από τη ριζοσπαστική Αριστερά έως το πολιτικό κέντρο.
Μάλιστα ο πρώην υπουργός Οικονομικών υποστήριξε ότι η ήττα στις εκλογές του 2019 δεν ήρθε από τα μεσαία στρώματα και την περίφημη μεσαία τάξη, την ώρα που στην παρουσίαση που έκανε ο Κώστας Πουλάκης για τα τελευταία ευρήματα των δημοσκοπήσεων αναφέρθηκε στις μεγάλες δυνατότητες που ανοίγονται για τον ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να διεισδύσει στον λεγόμενο κεντρώο χώρο.
Μάλιστα στελέχη του κόμματος μιλώντας στο Documento σημειώνουν ότι στις εκλογές του 2015 ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ διεκδίκησαν σχεδόν ισότιμα τον μεσαίο χώρο, ενώ στις εκλογές του 2019 ο ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε 20 ολόκληρες μονάδες πίσω στον ίδιο χώρο.
Τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν αμέσως
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στην επίσκεψή του στην αγορά του Αιγάλεω την περασμένη Πέμπτη επανέλαβε ότι η χώρα «χρειάζεται ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης, ανόρθωσης της κοινωνίας, στήριξης των μικρών και μεσαίων, αντιμετώπισης αυτού του πρωτοφανούς κύματος ακρίβειας».
Περιγράφοντας τα μέτρα που πρέπει να παρθούν αμέσως αναφέρθηκε στην αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας της ΔΕΗ αλλά και των ιδιωτών που θησαυρίζουν στην πλάτη του καταναλωτή, στο πλαφόν στη χονδρική και τη λιανική τιμή πώλησης στην ενέργεια, δηλαδή στον καταναλωτή, στη φορολόγηση των υπερκερδών, στη μείωση του ΕΦΚ στα καύσιμα και του ΦΠΑ στα τρόφιμα και τέλος στην αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ.
Οπως είπε μάλιστα, «μόνο μια κυβέρνηση προοδευτική με κοινωνικό πρόσημο, που έχει στόχο και σχέδιο τη στήριξη της κοινωνίας με ισχυρή παρέμβαση του κράτους στην αγορά, μπορεί να αντιμετωπίσει αυτήν τη δύσκολη κατάσταση». Από κανέναν φυσικά δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητο το γεγονός ότι ο Αλ. Τσίπρας όλο το τελευταίο διάστημα αναφέρεται σε μια «προοδευτική κυβέρνηση». Ο λόγος είναι απλός: οι επόμενες εκλογές θα διεξαχθούν με απλή αναλογική. Ακόμη και αν το ΚΙΝΑΛ δεν τη στήριξε στη σχετική ψηφοφορία το 2016 στη Βουλή, οι συνεργασίες είναι στη βάση της λογικής του. Ως εκ τούτου θα ήταν το λιγότερο οξύμωρο σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ να μη δείχνει δεκτικός σε αυτήν τη λογική.