Το Ιράν χτύπησε με πυραύλους αμερικανικούς στόχους στην Αρμπίλ του Ιρακινού Κουρδιστάν

Έξι βαλλιστικοί πύραυλοι πιθανότατα Fateh 110 χτύπησανστόχους στην πόλη Αρμπίλ του ιρακινού Κουρδιστάν. Οι πύραυλοι σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις εκτοξεύθηκαν από το Ιράν.

Οι στόχοι τους ήταν το αμερικανικό προξενείο στην Αρμπίλ όπως και αεροδρόμιο που χρησιμοποιεί η αμερικανική Αεροπορία.

Το ανησυχητικό της υπόθεσης είναι ότι οι πύραυλοι φέρεται να εκτοξεύθηκαν από την ιρανική στρατιωτική βάση Khasabad στην Tabriz.

Εάν το παραπάνω ισχύει είναι η πρώτη φορά το πρόσφατο διάστημα που ιρανικοί πύραυλοι κτυπούν αμερικανικούς στόχους. Πρόσφατο γιατί είχαν προηγηθεί τον Οκτώβριο του 2020 οι επιθέσεις του Ιράν κατά αμερικανικών βάσεων στο Ιράκ ως αντίποινα για την δολοφονία του αρχηγού των “Φρουρών της Επανάστασης” Κασέμ Σολεϊμανί.

Νεότερες πληροφορίες αναφέρουν ότι στόχος δεν ήταν οι ΗΠΑ αλλά το Ισραήλ το οποίο διατηρεί κλιμάκιο της Μοσάντ στην περιοχή.

Ακόμη δεν υπάρχουν πληροφορίες για θύματα.

Ο Fateh 110 εισήλθε σε υπηρεσία το 2002. Οκτώ χρόνια αργότερα το Ιράν παρουσίασε την τρίτη εξέλιξη του όπλου, η οποία έχει ενδεικτική εμβέλεια 185 μιλίων.

Πιστεύεται έκτοτε ότι υπηρεσιακές είναι νεότερες εκδόσεις του πυραύλου, με αυξημένη εμβέλεια και ακρίβεια. Η τελευταία γνωστή δοκιμή του Fateh 110 συνέβη τον Μάρτιο του 2017.

Μία έκδοση του Fateh 110, με την ονομασία Zulfiqar, χρησιμοποιήθηκε για την εξουδετέρωση επίγειων στόχων στη Συρία τον Ιούνιο του 2017, με την εκτόξευση των πυραύλων να γίνεται από την επικράτεια του Ιράν.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ανατροπή φέρνει δημοσκόπηση στην Κεντροαριστερά: Πρώτος ο Τσίπρας, αλλά…

Νέα δημοσκόπηση δείχνει ανατροπές στη μάχη της κεντροαριστεράς: Πλεύση Ελευθερίας μπροστά από ΠΑΣΟΚ – Τσίπρας, Κωνσταντοπούλου και Ανδρουλάκης στη μάχη για την ηγεσία ενός νέου φορέα.

Θα πουλήσει τελικά ο Ιβάν Σαββίδης; – Ζητά 334 εκατ. ευρώ για να αποχωρήσει

Η Λουί-Ντρέιφους επανέρχεται με προσφορά 40€/μετοχή για τον ΟΛΘ – Η μετοχή καλπάζει, ο Σαββίδης ζητά 334 εκατ. ευρώ – Θα πει ξανά όχι;

Η οικογένεια Βαρδινογιάννη «χάνει μετοχές», αλλά όχι την ισχύ στα media

Η Alpha TV αλλάζει χέρια: Η United Group αποκτά το 50%, αλλά η διοίκηση παραμένει στη Motor Oil. Ποιος έχει πραγματικά τον έλεγχο; Ποια είναι η στρατηγική της οικογένειας Βαρδινογιάννη και πώς εξελίσσεται ο όμιλος;

Αλλαγές στον ΠΑΟΚ: Σενάρια για επενδυτές – Η αινιγματική κίνηση του Ιβάν Σαββίδη

Στο προσκήνιο πιθανή είσοδος επενδυτών στον ΠΑΟΚ – Τι...