Του Γιώργου Λακόπουλου
Οσοι ειδικεύονται στα ελληνοτουρκικά επισημαίνουν από χρόνια το εξης: η Τουρκία επιδιώκει να σύρει την Ελλάδα σε μια συνάντηση στην οποία θα τεθούν όλα τα θέματα θέτει η ίδια ως διαφορές της με την Ελλάδα. Δηλαδή οι διεκδικήσεις της από την Ελλάδα.
Ο σκοπός της δεν είναι να βρεθούν «λύσεις» σε μια τέτοια συνάντηση. Αλλά από την ώρα που θα τεθούν στο τραπέζι οι τουρκικές διεκδικήσεις θα θεωρηθούν από τη διεθνή κοινότητα ως διμερείς «διαφορές«. Και θα υπάρξει περισσότερη πίεση στην Αθήνα να λυθούν με τη μέθοδο των εκατέρωθεν συμβιβασμών.
Ήδη ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο πρώτος πρωθυπουργός που μιλάει για «διαφορές» και «ζώνες», ανατρέποντας την πάγια ελληνική θέση και ρητορική κατά την οποία: η μόνη διαφορά μας με την Τουρκία είναι η υφαλοκρηπίδα των νησιών και η διευθέτησή της μπορεί να προέλθει μόνο από το Δικαστήριο της Χάγης. Τίποτε άλλο.
Τώρα ο Πρωθυπουργός, ενώ βάζει τη χώρα σε περιπέτεια με την Ουκρανία για να χτυπήσει υποτίθεται τον αναθεωρητισμό, οδηγείται στην αναγνώριση του απόλυτου τουρκικού αναθεωρητισμού και την κατάλυση της συνθήκης της Λωζάνης.
Θα πάει σε μια συνάντηση με τον Ερντογάν, επί τουρκικού έδαφος στην οποία οι Τούρκοι, όχι μόνο θα βάλουν στο τραπέζι τις διεκδικήσεις τους και τις απειλές τους, αλλά το προαναγγέλλουν κιόλας. Οδηγεί την ελληνική εξωτερική πολιτική στα ελληνοτουρκικά ως πρόβατο επί σφαγή…
‘Διαβάστε με προσοχή — στο ύφος και το περιεχόμενο- και δικές μα υπογραμμίσεις τη δήλωση με την οποία προαναγγέλλει ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος της Τουρκίας (AKP) Ομέρ Τσελίκ τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν- ΧΩΡΙΣ ΑΠΑΝΤΗΣΗ απο την ελληνική κυβέρνηση :
«Ο φάκελος της Ελλάδας είναι περιεκτικός, είναι μεγάλος φάκελος.
Υπάρχουν πολλά ζητήματα, από τις έρευνες φυσικού αερίου μέχρι το θέμα του Αιγαίου και της ανατ. Μεσογείου.
Τελευταία, η Ελλάδα βλέπουμε ότι προσπαθεί τα διμερή ζητήματα που χρήζουν επίλυσης να τα αναγάγει σε τουρκο-ευρωπαϊκά θέματα, αλλά είναι εξαιρετικά λάθος αυτή η προσέγγιση.
Η Ελλάδα πρέπει να το καταλάβει αυτό. Είμαστε γείτονες, ζούμε μαζί και αυτά τα ζητήματα εμείς μπορούμε να τα λύσουμε. Η ευαισθησία που έχει η Τουρκία για τη Γαλάζια Πατρίδα δεν μπορεί να αμφισβητηθεί ή να επικριθεί.
Ο φάκελος περιλαμβάνει από το θέμα της υφαλοκρηπίδας μέχρι και την στρατικοποίηση των νησιών εκ μέρους της Ελλάδας και όλα αυτά θα συζητηθούν φυσικά.
Γιατί αυτά συμβαίνουν μπροστά στα μάτια όλου του κόσμου.
Τρυπάει βάρκες μεταναστών/προσφύγων από τη Συρία, από την ανατ. Μεσόγειο, τους υποβάλλει σε βασανιστήρια.
Κι αυτά γίνονται μπροστά στα μάτια του κόσμου.
Πρέπει να σταματήσει να θέτει υπό αμφισβήτηση τα δικαιώματα της Τουρκίας στη Γαλάζια Πατρίδα.
Φυσικά, υπάρχει το ζήτημα της «ΤΔΒΚ» και το άνοιγμα των Βαρωσίων
Η Ελλάδα και Ε/Κ πλευρά συνεχίζουν την απέλπιδα εκστρατεία.
Η «ΤΔΒΚ» είναι κυρίαρχο κράτος και πρέπει να επιδεικνύουν σεβασμό.
Οι διαπραγματεύσεις πρέπει να γίνουν στη βάση των δύο κρατών.
Όπως είπα, είναι μεγάλος ο φάκελος, υπάρχουν μηχανισμοί που λειτουργούν αλλά δεν χρειάζεται να κρύβουμε τις διαφορές μας πλέον, γι’ αυτό τον λόγο όλα αυτά τα ζητήματα θα συζητηθούν αναλυτικά σε αυτή την συνάντηση που θα γίνει.
Ο πρόεδρός μας φυσικά εδώ και καιρό δίνει ηχηρά μηνύματα σε αυτό το θέμα.
Η πολιτική μας θα εξηγηθεί για άλλη μια φορά στον Έλληνα πρωθυπουργό».
Πρόκειται για κείμενο που εξευτελίζει τη χώρα. Με θράσος η Άγκυρα δηλώνει ότι ο Ερντογάν θα αντιμετωπίσει τον Έλληνα Πρωθυπουργό ως …ηττημένο σε πόλεμο και θα τον υποχρεώνει να μιλήσει για όσα διεκδικεί από την Ελλάδα.
Ακόμη και για την αναγνώριση του ψευδοκράτους. Και θα το κάνει με τρόπο απαιτητικό και απόλυτο.
Κανένας Έλληνας πρωθυπουργός δεν θα πήγαινε σε συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογο του που έχει προαναγγελθεί με αυτόν τον τρόπο και με αυτή την αυθάδεια από την Τουρκία.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης κάνει μια ακόμη γκάφα. Οδηγείται σε μια συζήτηση που θα «πιστοποιήσει» τις τουρκικές διεκδικήσεις. Θα νομιμοποιήσει την τουρκική οπτική στα πράγματα δημιουργώντας προηγούμενο που θα βρουν μπροστά τους οι διάδοχοί του και θα κοστίσει στη χώρα.
Ουσιαστικά οδηγεί την Ελλάδα σε νέα Ίμια -αν όχι σε κάτι χειρότερο- και κάποιος πρέπει να τον σταματήσει.
Κατά αρχάς αυτός που μπορεί άμεσα: ο υπουργός Εξωτερικών. Αλλιώς ο Νίκος Δένδιας θα έχει έναντι της Ιστορίας τις ίδιες ευθύνες.
Υπάρχει όμως και κάποιος άλλος που μπορεί να το κάνει αποτελεσματικότερα. Ισως είναι η ώρα του Κώστα Καραμανλή: αρκεί να επαναλάβει όσα είχε πει στο «Βελίδειο» τον Οκτώβριο του 2019 για τα ελληνοτουρκικά. Αν μη τι άλλο, όσα έδειχνε να φοβάται τότε, ήλθαν και μάλιστα με κυβέρνηση της ΝΔ…
ΥΓ. Εχει ενδιαφέρον να ακούσουμε τι λένε γι τη συνάντησή η σημερινή πρόεδρος τη Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και ο προκάτοχός της Προκόπης Παυλόπουλος.
ΥΓ2. Θα πρέπει να εξηγήσει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αν συνεχίζει να θεωρεί ως <θετική εξέλιξη> τη συγκεκριμένη συνάντηση. Εκτός αν εννοουν θετική γι αυτούς: του διευκολυνει να κάνουν χαλκομανία τον Μητσοτάκη.