Καμπανάκι για τις εξαγωγές εν μέσω πολέμου και κυρώσεων κρούουν οι εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου. Ποιες οι απώλειες για την Ελλάδα.
Μόνο ανεπηρέαστη δεν θα μπορούσε να μείνει η Ελλάδα από το ντόμινο κυρώσεων που επιβάλλονται μεταξύ Ε.Ε. και Ρωσίας, με αφορμή τη ρωσική ειδική στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία.
Το πρώτο «καμπανάκι» για τις εξαγωγές κρούει στο Sputnik ο Βασίλης Κορκίδης, πρόεδρος του Περιφερειακού Επιμελητηριακού Συμβουλίου Αττικής και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς.
Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, η ζημιά για την Ελλάδα –τόσο για τις εξαγωγές προς τη Ρωσία όσο και την Ουκρανία– ανέρχεται σε περίπου 350 εκατ. ευρώ, μας εξηγεί, προσθέτοντας ότι η μείωση στον όγκο του εμπορίου είχε σημειωθεί από την εποχή της πανδημίας «και λίγο νωρίτερα».
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ) που αναγνωρίζει ότι πολλές επιχειρήσεις –κυρίως στη βόρεια Ελλάδα– έχουν σημαντική δραστηριότητα στις χώρες αυτές.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΕΒΕ, οι εξαγωγές της Ελλάδας στην Ουκρανία και στη Ρωσία κυμαίνονται σε σχετικά χαμηλά επίπεδα, όπως τα χαρακτηρίζει, –338,6 εκατ. ευρώ και 206,6 εκατ. ευρώ αντίστοιχα– ωστόσο υπάρχουν πολλές επιχειρήσεις, κυρίως στη βόρεια Ελλάδα, με σημαντική δραστηριότητα στα εμπόλεμα κράτη.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων βορείου Ελλάδος αναγνωρίζει ότι ο κλάδος της γούνας πλήττεται περισσότερο και για τον λόγο αυτό θα ζητήσει την κυβερνητική στήριξη, ενώ εκτιμά ότι οι εφοδιαστικές αλυσίδες, ο πληθωρισμός και η ενέργεια θα επηρεαστούν σημαντικά.
Όσον αφορά στη Ρωσία, «η Ελλάδα εξαρτάται κατά 17% από τα σιτηρά και κατά 40% από το φυσικό αέριο» υπογραμμίζει ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ, προσθέτοντας ότι η Γερμανία υπερβαίνει το 60% της εξάρτησης από το ρωσικό φυσικό.
«Μόνο τυχαίο δεν είναι ότι το αέριο εξαιρέθηκε από τις εκατέρωθεν κυρώσεις» επισημαίνει.
Επιδείνωση της ενεργειακής κρίσης
«Όλα εξαρτώνται από την ένταση και τη διάρκεια της κατάστασης. Είναι πολύ πιθανό η τιμή του πετρελαίου να ανέλθει στα 120-140 δολάρια το βαρέλι. Στα 180 ευρώ αναμένεται να φτάσει η μεγαβατώρα, ενώ σήμερα φτάνει τα 110» επισημαίνει μεταξύ άλλων ο κ. Κορκίδης.
Αυτές και άλλες εκτιμήσεις τέθηκαν κατά τη διάρκεια της παρέμβασης του στο έκτακτο συμβούλιο της EuroCommerce μέσω τηλεδιάσκεψης την 1η Μαρτίου.
Ο ίδιος επισήμανε πως η θέση της Ελλάδας είναι ο πλήρης σεβασμός του Διεθνούς Δικαίου, της εδαφικής ακεραιότητας και της ανεξαρτησίας όλων των χωρών, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί εκτενέστερα τις «ανεξέλεγκτες επιπτώσεις, που εντείνουν ακόμα περισσότερο την ενεργειακή κρίση».
«Υπάρχουν εκτιμήσεις ότι για κάθε 10% αύξηση των τιμών των καυσίμων και του ηλεκτρικού ρεύματος, θα έχουμε 1% μείωση στο ΑΕΠ της Ευρωζώνης».
Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι ζήτησε από τα μέλη του ΔΣ της EuroCommerce τη στήριξη της ελληνικής πρότασης για τη δημιουργία Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Αλληλεγγύης στην ενεργειακή κρίση, κάτι που αποτελεί και πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης.