Μόλις το 12,2% – Δημοσκόπηση κόλαφος για Μητσοτάκη και ΝΔ

Στα όρια της απόγνωσης από την κρίση της ακρίβειας, αλλά και διόλου ικανοποιημένοι με τις κυβερνητικές επιλογές για την αντιμετώπισή της παρουσιάζονται οι Έλληνες πολίτες στην πανελλαδική, τηλεφωνική δημοσκόπηση που έκανε για λογαριασμό της «δημοκρατίας» η εταιρία RealPolls από τις 16 έως τις 20 Φεβρουαρίου.

Μόλις το 12,2% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η κυβέρνηση έχει κάνει ό,τι ήταν δυνατό να γίνει προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ακρίβεια, ενώ το 65% θεωρεί ότι έχει κάνει πολύ λιγότερα από όσα έπρεπε. Στο ίδιο ζήτημα, οι συμμετέχοντες στην έρευνα δείχνουν ότι δεν συμμερίζονται τις διαβεβαιώσεις των κυβερνητικών στελεχών πως μέτρα όπως οι επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ενέργειας αντιμετωπίζουν το πρόβλημα που τους δημιουργείται. Η συντριπτική πλειονότητα του εκλογικού σώματος τάσσεται υπέρ μιας ενδεχόμενης μείωσης του φόρου στα καύσιμα, αν και πολλοί είναι αυτοί που δεν θεωρούν εφικτή μια τέτοια εξέλιξη. Στο ερώτημα πώς κρίνουν ως μέτρο για την αντιμετώπιση της ακρίβειας τη μείωση του φόρου στα καύσιμα, το 38,1% των ερωτηθέντων απαντά «ικανοποιητική» και το 28,8% «ικανοποιητική, αλλά ανέφικτη». Δηλαδή, σχεδόν το 67%, δηλαδή οι 2 στους 3 πολίτες, θεωρεί χρήσιμη τη συγκεκριμένη μείωση, μολονότι πρακτικά βλέπει δύσκολη την υλοποίησή της.

Εξίσου εντυπωσιακό στοιχείο της έρευνας είναι αυτό που υποδεικνύει ότι οι ερωτώμενοι ως δεύτερο πρόβλημα επιλέγουν το ότι δεν μπορούν να εμπιστευτούν τους θεσμούς, αντί της πανδημίας, που ίσως κάποιος θα περίμενε ύστερα από δύο χρόνια υγειονομικής κρίσης.
Εντυπωσιακή είναι η απόλυτη επικράτηση της ακρίβειας ως σημαντικότερου προβλήματος έναντι της πανδημίας. Η επικράτηση αυτή είναι πλέον πλήρης και μεταξύ σχεδόν όλων των κομμάτων. Το ισχυρότερο μάλιστα ποσοστό το δίνουν οι ψηφοφόροι του ΚΙΝ.ΑΛ. (63%), ενώ ακόμα και εκείνοι της Ν.Δ. δίνουν 46%. Σημειώνεται ότι τα δύο αυτά κόμματα, στην προηγούμενη έρευνα, ήταν τα μόνα που αξιολογούσαν ως σημαντικότερη την πανδημία. Για τους ψηφοφόρους των κομμάτων που τοποθετούνται δεξιότερα της Ν.Δ., ελαφρώς σημαντικότερο πρόβλημα από την ακρίβεια είναι το Προσφυγικό.

Στο σύνολο των ψηφοφόρων, ο Δείκτης Αισιοδοξίας κυμαίνεται περί το 37%. Η αθροιστική θετική αξιολόγηση της κυβέρνησης φτάνει στο 40%. Μεταξύ των ψηφοφόρων του ΚΙΝ.ΑΛ. είναι πάλι ελαφρώς υψηλότερη, στο 42%. Παρ’ όλα αυτά, μεταξύ όλων των υπόλοιπων ψηφοφόρων, η αρνητική αξιολόγηση είναι συντριπτική (αθροιστικά 89%). Επισημαίνεται ότι, ενώ μεταξύ των σημερινών οπαδών της Ν.Δ. η θετική αξιολόγηση είναι 96%, περιορίζεται μόλις στο 74% μεταξύ των ψηφοφόρων του 2019, υποδηλώνοντας τη μειωμένη πλέον συσπείρωση του κυβερνώντος κόμματος.

Ως προς τη διαχείριση της ακρίβειας, οι καθαρά αρνητικές αξιολογήσεις φτάνουν στο 65% στο σύνολο των ψηφοφόρων. Η ακρίβεια αυτή τη στιγμή δεν αποτελεί μόνο το σημαντικότερο πρόβλημα, αλλά και την κατεξοχήν «αχίλλειο πτέρνα» της κυβέρνησης, ικανή να διαρρήξει ακόμα και τη σχέση ανοχής/αποδοχής της με τους ψηφοφόρους του ΚΙΝ.ΑΛ.

Πλειοψηφική παραμένει η άποψη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα διαχειριζόταν καλύτερα την πανδημία (64% στο σύνολο).

Πλειοψηφικά σημαντικότερη αιτία αύξησης της τιμής του ρεύματος θεωρείται μέχρι τώρα η διεθνής συγκυρία (38%), κυρίως από τους ψηφοφόρους της Ν.Δ. (77%) και δευτερευόντως του ΚΙΝ.ΑΛ. (43%).

Δεύτερη σημαντικότερη αιτία, ωστόσο, θεωρείται η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ (29%), που αγγίζει την απόλυτη πλειοψηφία μεταξύ των ψηφοφόρων των αριστερόστροφων κομμάτων (ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΜέΡΑ25).

Ως προς τις συνέπειες της ακρίβειας, το 51% δηλώνει ότι το έχει επηρεάσει πολύ, αλλά για την ώρα μπορεί να την αντιμετωπίσει. Το ποσοστό αυτό είναι 65% μεταξύ των ψηφοφόρων της Ν.Δ., αλλά κινείται σε επίπεδα 40%-50% και στα υπόλοιπα κόμματα.

Εντούτοις, κατά 45%-60% οι ψηφοφόροι της αντιπολίτευσης, συνυπολογιζομένου του ΚΙΝ.ΑΛ., δηλώνουν ότι δεν μπορούν να την αντιμετωπίσουν.

Το αντίστοιχο ποσοστό στους οπαδούς της Ν.Δ. πέφτει στο 18%.

Πολύ χαμηλή φαίνεται ότι είναι η απήχηση της μέχρι τώρα αντιμετώπισης της ακρίβειας από την κυβέρνηση, μέσω των επιδομάτων για θέρμανση και ηλεκτρικό ρεύμα, τα οποία κρίνονται ικανοποιητικά μόνο από το 23% του εκλογικού σώματος.

Το ποσοστό αυτό, μάλιστα, είναι μικρότερο του 5% για όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, πλην του ΚΙΝ.ΑΛ., ενώ μόνο οι ψηφοφόροι της Ν.Δ. δείχνουν μια πλειοψηφική αποδοχή (58%).

Σαφώς πλειοψηφική είναι η αποδοχή της πρότασης για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ (55% στο σύνολο), που ειδικά για τους ψηφοφόρους και των τριών μεγάλων κομμάτων κυμαίνεται σε επίπεδα 60%-65%.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Ιλιγγο προκαλούν τα χρήματα που βγάζει η εταιρεία του Νίκου Ευαγγελάτου

Ο κύκλος εργασιών της εταιρείας Newsit Εταιρεία ΕΠΕ του...

Έκρυψαν το 8,3% του κόμματος Κασσελάκη σε δημοσκόπηση

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου. Συντρόφισσες και σύντροφοι. Βρισκόμαστε...

Η άγνωστη μάχη ανάμεσα σε Μαρινάκη και Αλαφούζο πριν τη διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά

Η Πυθία αποκαλύπτειΑναγνώστριες και αναγνώστες μου.Το θέμα του Σαββατοκύριακου...