Σε… «αυτοεκπληρούμενη προφητεία» δεν αποκλείεται να μετατραπεί η εκλογολογία που έχει για τα καλά εμπεδωθεί στο πολιτικό σκηνικό, καθώς πλέον το κλίμα στο δημόσια σφαίρα είναι αμιγώς προεκλογικό, με ανοιχτό το ερώτημα αν αυτή η κατάσταση μπορεί να συνεχιστεί για σχεδόν 1,5 χρόνο ακόμη.
Βεβαίως, προσώρας ουδείς εκλογικός σχεδιασμός έχει καταρτιστεί από το Μέγαρο Μαξίμου. Παρά τα σενάρια για εκλογές το προσεχές φθινόπωρο, όλα δείχνουν πως η καταρχήν σκέψη του πρωθυπουργού είναι να εξαντλήσει την τετραετία -φέρεται, μάλιστα, να το έχει θέσει ως στόχο προκειμένου να δηλώσει και την αλλαγή «υποδείγματος». Ότι, δηλαδή, ο ίδιος τιμά τα λόγια του όταν μιλάει για «σταθερούς εκλογικούς κύκλους» και όχι για «οπορτουνιστικούς» εκλογικούς αιφνιδιασμούς οψέποτε ο εκάστοτε πρωθυπουργός έκρινε ότι τον συνέφερε η συγκυρία για να ανοίγει την βαλβίδα της πρόωρης κάλπης.
Ακραία πόλωση
Ωστόσο, πέραν του τί θα ήθελε να κάνει ο πρωθυπουργός, υπάρχει και η… πραγματικότητα. Η πορεία φθοράς της κυβέρνησης έχει αρχίσει να συμπυκνώνεται και ως εκ τούτου, πολύ γρήγορα ο πρωθυπουργός θα κληθεί να απαντήσει στο δίλημμα «κάνω εκλογές τώρα που είμαι (ακόμη) πρώτος ή ρισκάρω να αντιμετωπίσω μία απρόβλεπτη κατάσταση σε μερικούς μήνες από τώρα;». Η δριμύτατη σύγκρουση που έλαβε χθες χώρα στη Βουλή για τα εξοπλιστικά -και, μάλιστα, υπό το φως της πλήρους εκτράχυνσης της τουρκικής προκλητικότητας- δείχνει ότι η προεκλογική ατμόσφαιρα που εγκαινιάστηκε στη χώρα μετά το φιάσκο με τον χιονιά και τη λήξη της πρόσφατης συζήτησης επί της προτάσεως δυσπιστίας που είχε καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ, θα συνεχιστεί ώσπου να γίνουν, εν τέλει οι εκλογές. Βεβαίως, από το Μαξίμου επιμένουν ότι δεν αιφνιδιάστηκαν από την εξέλιξη στη Βουλή και πως εφεξής, η λέξη «συναίνεση» θα είναι μάλλον μία «απαγορευμένη» έννοια για το ελληνικό πολιτικό σκηνικό. Όμως, αυτή ακριβώς η «πολεμική» κατάσταση είναι που φέρνει στο προσκήνιο εκ νέου σενάρια για καταλυτικές πολιτικές εξελίξεις, αφ’ ης στιγμής είναι βέβαιο πως πλέον, για όλα τα θέματα, η αντιπαράθεση θα είναι σκληρή και η κυβέρνηση θα βρίσκεται πανταχόθεν βαλλόμενη. Γιατί, τώρα που «μύρισε» κάλπες, είναι αυτονόητο ότι το Μαξίμου δε θα έχει να διαχειριστεί μόνο το «σκληρό ροκ» της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά την «ομοβροντία» πυρών και από την ελάσσονα αντιπολίτευση.
Θέματα-αγκάθια
Όλα αυτά την ώρα που τα θέματα που έχει να διαχειριστεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι το ένα σοβαρότερο από το άλλο: η πραγματική οικονομία ακολουθεί πορεία κατάρρευσης, ενώ τα χθεσινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για ρεκόρ 25ετίας στον πληθωρισμό καταδεικνύουν πως η ΝΔ θα βρεθεί αντιμέτωπη με τον διαχρονικό εφιάλτη όλων των κυβερνήσεων, απ’ άκρη σ’ άκρη στον κόσμο: με την λεγόμενη «καθημερινότητα» των πολιτών, που είναι αβίωτη λόγω της ακρίβειας, των ανατιμήσεων, αλλά και της ενεργειακής φτώχειας. Στο πλαίσιο αυτό, αλλά και με δεδομένο ότι το κλίμα διεθνώς θα επιβαρυνθεί για την Ελλάδα αν ο πρωθυπουργός «σπάσει» τον κουμπαρά και αρχίσει να μοιράζει αφειδώς χρήματα για την ανάσχεση της ακρίβειας και της ενεργειακής κρίσης, το Μαξίμου θα ζυγίσει διαφορετικά τις αποφάσεις του, αν δει ότι η ακρίβεια και οι ανατιμήσεις δεν θα έχουν διάρκεια ως τα τέλη του χειμώνα, αλλά ότι θα δείξουν τάση «μονιμοποίησης» για όλο το 2022.
Σαν να μην έφτανε αυτό, στο κυβερνητικό επιτελείο αξιολογείται ως εξαιρετικά σοβαρή απειλή η αναβάθμιση της τουρκικής προκλητικότητας. Όμως, ενώ αυτό θεωρητικά θα ήταν «ιδανικό» θέμα για να επιδειχθεί πολιτική συναίνεση και συνεννόηση μεταξύ των κομμάτων, όλα δείχνουν πως ούτε αυτό είναι εφικτό. Για τον λόγο αυτό, λοιπόν, από εβδομάδα σε βδομάδα οι υπολογισμοί του Μεγάρου Μαξίμου θα είναι διαρκείς, καθώς τα δεδομένα θα αλλάζουν σχεδόν καθημερινά. Και στον ορίζοντα ήδη αχνοφαίνονται πολλά διακυβεύματα που θα μπορούσαν να «προσφέρουν» στον πρωθυπουργό την αφορμή για να ζητήσει νωπή λαϊκή εντολή προκειμένου για τη διαχείρισή τους…