Στο στρατηγικό αδιέξοδο που προκαλεί η έλλειψη θετικού αφηγήματος, λόγω της επικείμενης στροφής της ΕΚΤ σε αυξήσεις επιτοκίων, βυθίζεται η Ν.Δ. Το κυβερνητικό επιτελείο ενταφιάζει κάθε προοπτική φοροελαφρύνσεων, σε συνθήκες εκρηκτικών ανατιμήσεων, επικαλούμενο τα στενά δημοσκοπικά περιθώρια της χώρας. Η αύξηση του κόστους δανεισμού της χώρας έχει προκαλέσει συναγερμό στην κυβέρνηση, με τους ενοίκους του Μαξίμου να επισημαίνουν ότι από Ουάσιγκτον και Φρανκφούρτη καταφθάνουν μηνύματα για στροφή στη διαδικασία της δημοσιονομικής προσαρμογής. Υπενθυμίζεται ότι στην προχθεσινή έκθεσή του το ΔΝΤ συστήνει στις υπερχρεωμένες χώρες της Ευρωζώνης να δεσμευτούν άμεσα για τα πλάνα δημοσιονομικής εξυγίανσής τους. Παράλληλα, ο επικεφαλής της αποστολής της ΕΚΤ στην Ελλάδα Μ. Μπίστερμπος τόνισε ότι η χώρα μας πρέπει να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις ακόμη και μετά το τέλος της ενισχυμένης εποπτείας.
Υπό αυτό το πρίσμα, ο πρωθυπουργός και οι προβεβλημένοι κυβερνητικοί παράγοντες στοχεύουν στον κατευνασμό των αγορών και των αγορών αφήνοντας τους πολίτες στο έλεος της ακρίβειας. Μόλις προχθές ο Κυριάκος Μητσοτάκης -από το βήμα του Ελληνογερμανικού Επιμελητήριου- διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση είναι προσηλωμένη στους στόχους που έχει θέσει για φέτος και για το 2023 ώστε να συγκρατήσει το πρωτογενές έλλειμμα και να παρουσιάσει πρωτογενές πλεόνασμα. Προτάσσοντας δε την αναγκαιότητα της απόκτησης επενδυτικής βαθμίδας είπε ότι εφεξής η όποια στήριξη των πολιτών δεν θα θέτει σε αμφισβήτηση τη δημοσιονομική σταθερότητα. Σε άλλο σημείο της ομιλίας του έδωσε όρκους για τη μεταρρυθμιστική ορμή της κυβέρνησης προκαλώντας την έκδηλη ικανοποίηση του ακροατηρίου του.
Λευκή πετσέτα στο πεδίο της ακρίβειας
Χωρίς φτιασιδώματα είναι και ο λόγος του υπουργού Οικονομικών. «Θα πρέπει να μαζευόμαστε» διαμηνύει ο Χρήστος Σταϊκούρας προσθέτοντας ότι «τα μέτρα στήριξης της κοινωνίας σταδιακά θα αποσύρονται». Αξιόπιστοι κύκλοι της κυβέρνησης υπογραμμίζουν δε τη δυσαρέσκεια του οικονομικού επιτελείου έναντι των διαρροών του Μαξίμου -την περασμένη εβδομάδα- περί πιθανής μείωσης του ΦΠΑ στα τρόφιμα στο 6%. Παράλληλα, χθες, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επιβεβαίωσε τη ρίψη λευκής πετσέτας στο πεδίο της ακρίβειας καθώς αναγνώρισε (στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών) ότι δεν μπορούν να καλυφθούν στο σύνολό τους οι ανατιμήσεις. Ο Γιάννης Οικονόμου μάλιστα, με αφορμή τη χθεσινή τοποθέτηση του Αλ. Τσίπρα στη Βουλή, προσέφυγε στα παρωχημένα τσιτάτα του 2015. Επιχείρησε να αναγάγει τις προτάσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για την αντιμετώπιση της ακρίβειας στη σφαίρα του λαϊκισμού, «όπως όταν φόρτωσε ένα τεράστιο αχρείαστο Μνημόνιο στις τσέπες των Ελλήνων»
Αναπτυξιακά ευχολόγια
Υπό αυτό το πρίσμα, οι κυβερνητικοί παράγοντες αναζητούν εκ νέου καταφύγιο στην αοριστολογία περί ανάπτυξης και λαμπρών προοπτικών στο μέτωπο της οικονομίας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αποτυπώνοντας εκ νέου την απόστασή του από την καθημαγμένη κοινωνία, επέμεινε προχθές στον ισχυρισμό ότι η Ελλάδα γυρίζει σελίδα. Πανηγύρισε δε για το γεγονός ότι ο ρυθμός ανάπτυξης για το 2021 θα υπερβεί το 7%. Υπενθυμίζεται ότι το 2020 η επέλαση του κορωνοϊού οδήγησε στην πολύμηνη παύση της οικονομικής δραστηριότητας.
Αναστάτωση στην Κοινοβουλευτική Ομάδα
Οι κόφτες στην επιδότηση των τιμολογίων του ρεύματος σε συνδυασμό με την απροθυμία μείωσης του ΦΠΑ στα τρόφιμα και του ΕΦΚ στα καύσιμα προκαλούν κύματα δυσαρέσκειας στη γαλάζια Κοινοβουλευτική Ομάδα. Βουλευτές της Ν.Δ., στις μεταξύ τους συζητήσεις, στηλιτεύουν το γεγονός ότι δόθηκε προτεραιότητα στην κατάργηση του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ στις μεγάλες ιδιοκτησίες αντί της μείωσης των έμμεσων φόρων. Παράλληλα, απορρίπτουν το επιχείρημα των Πατέλη – Οικονόμου ότι οι μειώσεις δεν θα περάσουν στον καταναλωτή λέγοντας ότι «αυτός ο ισχυρισμός αποτελεί ομολογία αδυναμίας ή ανικανότητας προστασίας των πολιτών – καταναλωτών».
Άγχος Γεωργιάδη απέναντι στην «προοδευτική διακυβέρνηση»
Το κλίμα στο κυβερνητικό στρατόπεδο είναι βαρύ, καθώς προδιαγράφονται νέες δημοσκοπικές απώλειες για τη Ν.Δ. Και η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα για πολιτική αλλαγή προκαλεί άγχος στο κυβερνητικό στρατόπεδο. Ο Άδωνις Γεωργιάδης, με άρθρο του στο liberal, έφτασε στη σημείο να υποστηρίξει ότι «δεν είναι όλα τα κέντρα εξουσίας της χώρας απολύτως χαρούμενα με μια τόσο σταθερή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Και φοβάμαι ότι κάποιοι μπορεί να έχουν στο μυαλό τους σενάρια, κατά τη γνώμη μου εντελώς φρικώδη, όπως αυτό της ‘προοδευτικής διακυβέρνησης’ που τόσο επιπόλαια και ανεύθυνα έθεσε στον δημόσιο διάλογο ο κύριος Τσίπρας».