Από τις αρχές του 2020, όταν η πανδημία της covid-19 έφτασε στην Ελλάδα, διεθνείς οργανισμοί, κράτη και επιστήμονες ξεκίνησαν τον αγώνα να προστατεύσουν τον παγκόσμιο πληθυσμό, η ανάγκη ισχυρών δημόσιων συστημάτων Υγείας ήταν στην κορυφή των προτεραιοτήτων που τέθηκαν. Η Ελλάδα ωστόσο παρέμεινε δεσμευμένη στις νεοφιλελεύθερες λογικές της κυβέρνησης Μητσοτάκη για συρρίκνωση του Δημοσίου, προκλητική προστασία και πριμοδότηση των ιδιωτικών κλινικών και μέτρα που θα είχαν πρώτο γνώμονα τον τζίρο και όχι την ανθρώπινη ζωή. Επί δύο χρόνια αντί να δοθούν τα κίνητρα που θα φέρουν νέους επιστήμονες στο ΕΣΥ και θα αυξήσουν άμεσα και αποτελεσματικά το νοσηλευτικό προσωπικό, αναμασσάται η καραμέλα ότι αυτοί «δεν υπάρχουν». Κάπως έτσι δεκάδες ή και εκατοντάδες άνθρωποι κάθε μήνα έχαναν τη ζωή τους διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ, μεταξύ άλλων επειδή οι τραγικές αναλογίες νοσηλευτή ΜΕΘ ανά ασθενείς «έτρεφε» την διάδοση ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων.
Το επικοινωνιακό επιτελείο του Μαξίμου και τα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ προσπαθούν σε όλους τους τόνους να «σκεπάσουν» τα παραπάνω. Για τον δυσανάλογα μεγάλο αριθμό θανάτων ως αιτίες προβάλλεται μεταξύ άλλων το ότι δεν έχει εμβολιαστεί αρκετά μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού ηλικίας άνω των 60 ετών, μπορεί να ελεγχθεί συγκρίνοντας τους θανάτους με χώρες της ΕΕ που έχουν μικρότερα ποσοστά εμβολιασμού. Σύμφωνα με το ECDC, στη χώρα μας έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό του το 85,9% και χειρότερες επιδόσεις έχουν οι Τσεχία (85,5%), Σλοβενία (83,6%), Ουγγαρία (81,3%), Λιθουανία (78,1%), Κροατία (76,6%), Πολωνία (76%), Εσθονία (75,5%), Λετονία (75%), Σλοβακία (70,7%), Ρουμανία (45,9%), Βουλγαρία (36,6%). Η Ελλάδα είχε την χειρότερη επίδοση τον Αύγουστο, όταν οι επιστήμονες φώναζαν για μέτρα και ενίσχυση του συστήματος Υγείας. Σήμερα, παρότι η χώρα μας έχει μεγαλύτερο ποσοστό εμβολιασμένων, έχει την πέμπτη χειρότερη επίδοση σε θανάτους μεταξύ των 12 χωρών με μικρότερη εμβολιαστική κάλυψη.
Ένα επιπλέον επιχείρημα για να απενοχοποιηθεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη, αφορά το γεγονός ότι η Ελλάδα, δεύτερη πιο «γερασμένη» χώρα στην ΕΕ, έχει αναλογικά μεγαλύτερο πληθυσμό ηλικιωμένων, άρα ευπαθών σε σοβαρή νόσηση. Ωστόσο, σε σύγκριση με την ακόμη πιο γερασμένη Ιταλία, καθώς και τις τρεις πιο γερασμένες που ακολουθούν (Πορτογαλία, Φινλανδία, Γερμανία) τα μεγέθη στη χώρα μας είναι απελπιστικά χειρότερα…