Δημοσκόπηση Prorata: Σοκ για την ακρίβεια και η οργή κατά της κυβέρνησης για την πανδημία – Μειώνεται η δημοσκοπική διαφορά (pic)

Δημοσκόπηση που πραγματοποίησε η Prorata για το iEidiseis την περασμένη εβδομάδα (12-14 Ιανουαρίου) καταγράφει την αυξανόμενη οργή των πολιτών για την ακρίβεια και τον τρόπο με τον οποίο οι ανατιμήσεις στις διεθνείς αγορές ενέργειας έχει επιτραπεί να χτυπήσουν την τσέπη των νοικοκυριών και την δυνατότητα των επιχειρήσεων να λειτουργούν απρόσκοπτα, σε ένα τοπίο συνεχών περιοριστικών μέτρων κατά της πανδημίας που δεν αποδίδουν, προκαλώντας πολύ μεγάλο αριθμό ανθρώπινων απωλειών.

Παράλληλα, επιβεβαιώνει την συνεχώς μειούμενη δημοσκοπική διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, που πλέον περιορίζει στις 7 ποσοστιαίες μονάδες.

Στην πρόθεση ψήφου για τον Ιανουάριο 2022 καταγράφονται τα εξής ποσοστά (σε παρένθεση ο Δεκέμβριος 2021):

  • 32,5 ΝΔ (33%)
  • 25,5% ΣΥΡΙΖΑ (25%)
  • 12% ΚΙΝΑΛΛ (11%)
  • 4,5% ΚΚΕ (4,5%)
  • 3,5% Ελληνική Λύση (3,5%)
  • 2% ΜέΡΑ25 (2%)
  • 7% Άλλο κόμμα (8%)
  • 13% Δεν έχω αποφασίσει/Άκυρο-Λευκό/Δεν θα ψηφίσω (13%)

Οι πολίτες κατατάσσουν το κύμα ακρίβειας πάνω ακόμη και από την πανδημία, όπως φαίνεται από τις απαντήσεις τους όταν ερωτήθηκαν για τα σημαντικότερα ζητήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα (έχοντας δυνατότητα 3 επιλογών):

  • 42% Ακρίβεια
  • 40% Πανδημία covid-19
  • 28% Χαμηλοί μισθοί – Συνθήκες Εργασίας
  • 22% Διαφθορά και Θέματα Διαφάνειας
  • 18% Εθνικά Θέματα (π.χ. Ελληνοτουρκικά)

Ήδη σχεδόν ένας στους τέσσερις (24%) δηλώνει ότι δεν μπορεί να πληρώσει τους λογαριασμούς ηλεκτρικού, πετρελαίου και αερίου αυτή την περίοδο, ενώ επιπρόσθετα δύο στους πέντε (39%) δηλώνουν ότι το κάνουν με πολλές δυσκολίες. Επίσης πάνω από δύο στους πέντε (41%) δηλώνουν ότι «έχουν αυξηθεί πολύ» οι τιμές στα super market.

Κόλαφος για την διαχείριση της πανδημίας

Πάνω από τρεις στους πέντε (61%) αξιολογούν αρνητικά την διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση Μητσοτάκη και σχεδόν τρεις στους πέντε (58%) θεωρούν ότι πρέπει και είναι δημοσιονομικά εφικτό να συνταγογραφούνται τα rapid test και pcr τεστ.

Ακόμη μεγαλύτερο ποσοστό, 70%, ζητά να δίνονται άδειες ειδικού σκοπού μετ’ αποδοχών σε γονείς παιδιών σχολικής ηλικίας που εντοπίζονται θετικά και πρέπει να μείνουν σε καραντίνα στις κατοικίες τους. Επίσης, σχεδόν τρεις στους πέντε (58%) απορρίπτει την λογική Κεραμέως για το 50%+1 και ζητά κλείσιμο σχολικών τμημάτων με μικρότερο όριο κρουσμάτων.

Αναλυτικά όλη η δημοσκόπηση εδώ και στα συνημμένα έγγραφα.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Η οικογένεια Βαρδινογιάννη «χάνει μετοχές», αλλά όχι την ισχύ στα media

Η Alpha TV αλλάζει χέρια: Η United Group αποκτά το 50%, αλλά η διοίκηση παραμένει στη Motor Oil. Ποιος έχει πραγματικά τον έλεγχο; Ποια είναι η στρατηγική της οικογένειας Βαρδινογιάννη και πώς εξελίσσεται ο όμιλος;

Θα πουλήσει τελικά ο Ιβάν Σαββίδης; – Ζητά 334 εκατ. ευρώ για να αποχωρήσει

Η Λουί-Ντρέιφους επανέρχεται με προσφορά 40€/μετοχή για τον ΟΛΘ – Η μετοχή καλπάζει, ο Σαββίδης ζητά 334 εκατ. ευρώ – Θα πει ξανά όχι;

Ανατροπή φέρνει δημοσκόπηση στην Κεντροαριστερά: Πρώτος ο Τσίπρας, αλλά…

Νέα δημοσκόπηση δείχνει ανατροπές στη μάχη της κεντροαριστεράς: Πλεύση Ελευθερίας μπροστά από ΠΑΣΟΚ – Τσίπρας, Κωνσταντοπούλου και Ανδρουλάκης στη μάχη για την ηγεσία ενός νέου φορέα.

Αλλαγές στον ΠΑΟΚ: Σενάρια για επενδυτές – Η αινιγματική κίνηση του Ιβάν Σαββίδη

Στο προσκήνιο πιθανή είσοδος επενδυτών στον ΠΑΟΚ – Τι...