Το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε χθες ομοφώνως να διατηρηθεί τελικώς και το καθημερινό φύλλο της Αυγής δια απολύσεων.
Ένα εικοσιτετράωρο πριν, είχε συνεδριάσει η στενή ομάδα συνεργατών του Αλέξη Τσίπρα ( Πολιτικό Κέντρο) όπου αποφασίστηκε ( εκεί όχι ομοφώνως) το κλείσιμο του καθημερινού φύλλου, ενδυνάμωση του κυριακάτικου και της ιστοσελίδας της εφημερίδας.
Τι μεσολάβησε έως την ανατροπή μέσα σε λιγότερες από 24 ώρες; Οι σφοδρές αντιδράσεις των εργαζομένων και διαφαινόμενο βαρύ πολιτικό κόστος για τον ΣΥΡΙΖΑ τρεις μόλις μήνες πριν από την πραγματοποίηση του τρίτου συνεδρίου του. (Παρεμπιπτόντως, το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ αποφασίστηκε χθες να διεξαχθεί στις 31 Μαρτίου).
Η απόφαση για τη διάσωση του καθημερινού φύλλου έγινε ξεκάθαρο χθες και δια αρμόδιων πηγών, πως περνά μέσα από απολύσεις προσωπικού.
Θα γίνει ό,τι χρειαστεί για την εξυγίανση της επιχείρησης με την εφημερίδα εν κινήσει, είναι η ακριβής διαρροή από τα κεντρικά της Κουμουνδούρου, όπερ σημαίνει και απολύσεις προκειμένου να καταστεί βιώσιμη οικονομικά η εφημερίδα. Περί τις 15 απολύσεις, θα χρειαστούν, υπολογίζουν γνωρίζοντες ενώ εξετάζονται και άλλες αλλαγές τεχνικής φύσεως όπως να βγαίνει το καθημερινό φύλλο με λιγότερες σελίδες.
Η παρέμβαση Τσίπρα και η εναλλακτική
Λίγες ώρες ( κυριολεκτικά λίγες) πριν από τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ που είχε οριστεί για το πρωί της Πέμπτης στις 10.30, ο Αλέξης Τσίπρας, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, επικοινώνησε με τον Λευτέρη Αρβανίτη, γενικό διευθυντή των Μέσων του ΣΥΡΙΖΑ, ζητώντας του να εκπονήσει εναλλακτικό σχέδιο για την εξυγίανση της Αυγής με τις αλλαγές να προβλέπουν και τη διατήρηση του καθημερινού φύλλου.
Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως το σχέδιο ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα της Πέμπτης, πέντε ώρες πριν από την εκκίνηση της συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου.
Συνεδρίαση μαραθώνιας διάρκειας ( ξεπέρασε κατά τι τις επτά ώρες) γεγονός ουδόλως πρωτόγνωρο για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης βέβαια, αλλά ενδεικτικό της δυστοκίας για τη λήψη οριστικών αποφάσεων.
Το Πολιτικό Συμβούλιο εκκίνησε με “προίκα” ( από την προηγούμενη σύσκεψη του πολιτικού κέντρου) ένα πράσινο φως , όχι ομόφωνο, για το κλείσιμο του καθημερινού φύλλου, όπως προέκυπτε και από διαρροή των κεντρικών της Κουμουνδούρου το απόγευμα της Παρασκευής.
Η αρχική εισήγηση προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ “πατούσε” στο αρχικό σχέδιο εξυγίανσης με αναστολή του καθημερινού φύλλου ζητώντας να παρουσιαστεί εάν υπάρχει, άλλη βιώσιμη λύση ( είχε ήδη μιλήσει με τον κ. Αρβανίτη περί εναλλακτικού σχεδίου).
Από την πλευρά της εσωκομματικής μειοψηφίας, κάνουν λόγο για μεταστροφή της στάσης του προέδρου κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης και ενώ είχαν κυλήσει ώρες συζήτησης, “δείχνοντας” σαφέστατα πως οι αντιδράσεις τινών για το “λουκέτο” στο φύλλο, έφεραν την αλλαγή στη στάση του Αλέξη Τσίπρα.
Η “Ομπρέλα” πάντως δεν εμφανίστηκε με θέσεις en block, για την επόμενη μέρα της εφημερίδας. Πάνος Σκουρλέτης, Νίκος Βούτσης Νίκος Φίλης φερ ειπείν, διαφωνούσαν με το κλείσιμο, αλλά ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δεν στοιχήθηκε μαζί τους και είχε διαχωρίσει τη θέση του εξαρχής, επί ρεαλιστικών λύσεων. Οικονομολόγος και πρώην ΥΠΟΙΚ, γαρ.
Το θερμό επεισόδιο με Νίκο Φίλη
Το κλίμα δυναμιτίστηκε και ο Αλέξης Τσίπρας ( και όχι μόνο )εκνευρίστηκε όταν παρενέβη ο Νίκος Φίλης ( τομεάρχης Παιδείας και επί χρόνια διευθυντής της Αυγής), ζητώντας τη συγκρότηση “επιτροπής σωτηρίας” της Αυγής η οποία θα επόπτευε ουσιαστικά τις κινήσεις της Διοίκησης (Αρβανίτης, Δρόσος). Πρότεινε ταυτόχρονα και νέο σχέδιο εθελούσιας.
Παρέμβαση που ήταν θρυαλλίδα: Ο κ. Δρόσος απείλησε με παραίτηση αν περνούσε η πρόταση για επιτροπή σωτηρίας, κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εξεμάνησαν και τελικώς ο Νίκος Φίλης αναγκάστηκε να αποσύρει την πρότασή του ελλείψει υποστηρικτών.
Ο ίδιος ζητούσε “ομόφωνες αποφάσεις”. Ο Αλέξης Τσίπρας διαφώνησε και φέρεται να του είπε ” ομόφωνες γιατί; κατά πλειοψηφία. Όποιος έχει άλλη πρόταση, να την καταθέσει”. Τελικώς, οι προτάσεις Φίλη είχαν άδοξο τέλος.
Σύμφωνα με στέλεχος που συμμετείχε στη συνεδρίαση ( ανήκει στην ευρύτερη προεδρική πλευρά) , ο Νίκος Φίλης έβαλε κατά πάντων, προσβάλλοντας και απαξιώνοντας στελέχη του κόμματος, μιλώντας και για “ομάδα αδίστακτων που επιδιώκουν τον ασφυκτικό έλεγχο του κόμματος”, προκαλώντας αλγεινές εντυπώσεις, για αυτό και απομονώθηκε.
Έτερο στέλεχος ( το οποίο ανήκει στη μειοψηφία) προς υπεράσπιση του Νίκου Φίλη, δεν αμφισβήτησε την αιτίαση του τομεάρχη Παιδειας του ΣΥΡΙΖΑ περί επιδίωξης ασφυκτικού ελέγχου σε κομμα και εφημερίδα μεν αλλά απέκρουσε τη μομφή πως προσπάθησε να τινάξει στον αέρα όλη τη συνεδρίαση, ισχυριζόμενο πως αντιθέτως επεδίωξε “συναινετική, ομόφωνη λύση”.
Όπως συμβαίνει παγίως στον ΣΥΡΙΖΑ, τα ειδικά θέματα προς επίλυση αναδεικνύουν τις γενικές (χαώδεις σε ορισμένες περιπτώσεις) διαφορές μεταξύ στελεχών και τις αμοιβαίες καχυποψίες. Σε ό,τι αφορά την περίπτωση της Αυγής για παράδειγμα, κάποιοι εξ ευωνύμων του Αλέξη Τσίπρα συνδέουν την απόφαση για αποψίλωση και την αρχική για “λουκέτο”, με τον στόχο του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ να μετατοπίσει το κόμμα δεξιότερα, προς το Κέντρο.
Ο Αλέξης Τσίπρας πάντως, βάσει διασταυρωμένων πληροφοριών άφησε αιχμή και εφ όλων αυτών, μιλώντας για κάποιους της εσωκομματικής αντιπολίτευσης που επιχειρούν να αξιοποιήσουν την υπόθεση της Αυγής για ίδιον πολιτικό όφελος.
Εύληπτο.