Σε τόση ώρα κολλάς κορωνοϊό, ανάλογα με τη μάσκα που φοράς, αν βρεθείς δίπλα σε κρούσμα

Οι οδηγίες για τις μάσκες άλλαξαν στη χώρα μας και πλέον σε αρκετά σημεία και δραστηριότητες -όπως για παράδειγμα τα σούπερ μάρκετ- είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας υψηλής προστασίας τύπου KN95 ή διπλής μάσκας.

Ένα εκτενές αφιέρωμα για τη διαφορετική συμπεριφορά των μασκών δημοσιοποίησε η «The Wall Street Journal». Το ρεπορτάζ ξεκινά με τη φράση ότι γιατροί και υγειονομικά συστήματα λένε πλέον ότι είναι η ώρα να αλλάξετε τις μάσκες σας, κυρίως λόγω της επέλασης της μετάλλαξης Όμικρον.

«Ειδικοί καλούν τους πολίτες να αποφεύγουν τις υφασμάτινες μάσκες, καθώς λένε ότι δεν προσφέρουν αρκετή προστασία απέναντι στον ιό. Αντιθέτως, προτείνουν τη χρήση υφασμάτινης μάσκας μαζί με χειρουργική ή την αναβάθμιση σε μάσκα υψηλότερης προστασίας», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τη «WSJ», οι υφασμάτινες μάσκες μονής ύφανσης, τις οποίες πολλοί χρησιμοποιούν για άνεση και στιλ, μπορούν να μπλοκάρουν μεγάλα σταγονίδια που περιέχουν τον ιό. Παρά ταύτα, δεν είναι το ίδιο αποτελεσματικές με αερολύματα (aerosol) ή μικρότερα σωματίδια που περιέχουν τον ιό.

Οι μάσκες KN95 έχουν στρώση φίλτρου από πολυπροπυλένιο που είναι ένας τύπος πλαστικού και είναι αποτελεσματικές στο να «παγιδεύουν» μικρά σωματίδια. Η έξτρα επίστρωση δίνει υψηλό βαθμό προστασίας απέναντι στον κορονοϊό συγκριτικά με τις υφασμάτινες και τις χειρουργικές μάσκες.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Θα πουλήσει τελικά ο Ιβάν Σαββίδης; – Ζητά 334 εκατ. ευρώ για να αποχωρήσει

Η Λουί-Ντρέιφους επανέρχεται με προσφορά 40€/μετοχή για τον ΟΛΘ – Η μετοχή καλπάζει, ο Σαββίδης ζητά 334 εκατ. ευρώ – Θα πει ξανά όχι;

Η οικογένεια Βαρδινογιάννη «χάνει μετοχές», αλλά όχι την ισχύ στα media

Η Alpha TV αλλάζει χέρια: Η United Group αποκτά το 50%, αλλά η διοίκηση παραμένει στη Motor Oil. Ποιος έχει πραγματικά τον έλεγχο; Ποια είναι η στρατηγική της οικογένειας Βαρδινογιάννη και πώς εξελίσσεται ο όμιλος;

Ανατροπή φέρνει δημοσκόπηση στην Κεντροαριστερά: Πρώτος ο Τσίπρας, αλλά…

Νέα δημοσκόπηση δείχνει ανατροπές στη μάχη της κεντροαριστεράς: Πλεύση Ελευθερίας μπροστά από ΠΑΣΟΚ – Τσίπρας, Κωνσταντοπούλου και Ανδρουλάκης στη μάχη για την ηγεσία ενός νέου φορέα.

Αλλαγές στον ΠΑΟΚ: Σενάρια για επενδυτές – Η αινιγματική κίνηση του Ιβάν Σαββίδη

Στο προσκήνιο πιθανή είσοδος επενδυτών στον ΠΑΟΚ – Τι...