Η χθεσινή επιβεβαίωση, δια στόματος του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών κ. Στ. Πέτσα ότι επίκειται επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού για τους άνω των 50 ετών, υπήρξε άλλη μία απόδειξη του γεγονότος ότι οι αποφάσεις πλέον λαμβάνονται κυρίως με πολιτικά κριτήρια. Βεβαίως, ακόμα δεν έχει κλειδώσει ποια μέριμνα θα συνοδεύει την εξαγγελία της συγκεκριμένης απόφασης, αλλά θεωρείται πιθανό να επιλεγεί ανάλογη «ποινή» με αυτή που ισχύει για τους άνω των 60 ετών.
Και αυτό, διότι παρά το γεγονός ότι τις τελευταίες μέρες τα κρούσματα της μετάλλαξης Όμικρον καταγράφουν εκθετική αύξηση, κοντά στο 300% και ταυτοχρόνως αυξάνονται οι εισαγωγές στα νοσοκομεία, σε ποσοστό πάνω από 40%, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, δεν φαίνεται να υπάρχει στο τραπέζι σχέδιο για επέκταση των υποχρεωτικών εμβολιασμών σε ειδικές κατηγορίες εργαζομένων που βρίσκονται σε νευραλγικά πόστα του δημόσιου τομέα και έρχονται σε άμεση επαφή με τους πολίτες, όπως πχ οι εργαζόμενοι στα Σώματα Ασφαλείας και όχι μόνο.
Παρά ταύτα, νέα μέτρα θα υπάρξουν, πριν από τις 16 Ιανουαρίου που λήγουν όσα σήμερα είναι σε ισχύ. Θα έχει προηγηθεί και η ευρεία εικόνα από τα περίπου 1,8 εκατ. self tests που θα πραγματοποιηθούν με την αφορμή του ανοίγματος των σχολείων σε μαθητές και εκπαιδευτικούς.
Τα σενάρια είναι πολλά, αλλά το ποια θα προκριθούν, είναι νωρίς για να προβλεφθεί. Πάντως, και έχει ενδιαφέρον αυτό, πολύ καλά πληροφορημένες πηγές, επιβεβαιώνουν ότι μεταξύ των μέτρων που εξετάζονται αφορούν τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς, όπως η βασική πρόταση που ζυγίζεται είναι ανάλογα με την πίεση που θα δεχθεί τις επόμενες κρίσιμες εβδομάδες το ΕΣΥ, να μην δοθεί παράταση και να βρεθούν εκτός, εάν δεν έχουν εμβολιαστεί έως τις 31/03.
Το σενάριο αυτό λαμβάνει υπόψη τόσο τον διπλό κίνδυνο που είναι πιθανό να αντιμετωπίσουν τα νοσοκομεία λόγω αυξημένων νοσηλειών αλλά και μαζικών μολύνσεων των υγειονομικών και αφετέρου την ανάγκη να διαχυθεί ακόμα πιο εμφατικά το μήνυμα του εμβολιασμού. «Θα είναι ένα ηχηρό μήνυμα» αυτό, λένε οι ίδιες πηγές, επιβεβαιώνοντας ότι η πρόταση συζητείται σοβαρά.
Παράλληλα μέσα στο πρώτο 15νθήμερο του Φεβρουαρίου θα τεθεί σε ισχύ ρύθμιση για 7μηνη διάρκεια του πιστοποιητικού εμβολιασμού για όσους δεν έχουν κάνει την τρίτη δόση, ενώ για να μην καταρρεύσει εντελώς το ΕΣΥ, αρχίζει και η επιστράτευση των ιδιωτών γιατρών και αναμένεται να σταλούν τα πρώτα φύλλα πορείας. Ακόμη κι έτσι, όμως, το προσωπικό δεν επαρκεί και ενώ το διάστημα μέχρι τις 20 Ιανουαρίου θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμο, με ορισμένες εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για πάνω από 100.000 κρούσματα και παράλληλη αύξηση και των νοσηλειών.