Πιο σκληρά ακόμη: Αυτά είναι τα νέα μέτρα στη «σκιά» της «Ομικρον»

Η μετάλλαξη Ομικρον «σφυροκοπά» την Ελλάδα και παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο της επιβολής νέων περιορισμών. Ποια νέα μέτρα συζητούν κυβέρνηση και ειδικοί για τη θωράκιση του ΕΣΥ;

Πρώτο βήμα, όπως είπε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, αναμένεται να είναι η εκ νέου επίταξη υπηρεσιών ιδιωτών γιατρών με την ίδια να προαναγγέλλει ότι «τα φύλλα πορείας, αν δεν ξεκινήσουν την Παρασκευή, σίγουρα έως τη Δευτέρα θα έχουν ξεκινήσει».

Σύμφωνα με την κυρία Γκάγκα στους υγειονομικούς αυτή τη στιγμή το ποσοστό αυτών που έχουν τεθεί εκτός μάχης καθώς βρέθηκαν θετικοί στον κορωνοϊό «είναι ανάλογα με το νοσοκομείο από 1,2% έως 2%. Δεν έχει φτάσει στο 4% γενικά. Άρα δεν είναι πάρα πολύ μεγάλο το ποσοστό. Φυσικά χρειάζονται όλοι αυτή τη στιγμή, γιατί είναι πάρα πολύ σημαντικό και για την ασφάλεια των ασθενών και για την ασφάλεια του προσωπικού. Δηλαδή το να μπορούν να δουλεύουν σε συνθήκες καλές».

Όπως περιέγραψε «αυτό που πιέζεται πάρα πολύ είναι τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών των νοσοκομείων. Πιέζονται πάρα πολύ. Και είναι σημαντικό, να παρακαλέσω και πάλι, όταν έχουμε rapid test θετικό, δεν χρειάζεται να πάμε στο νοσοκομείο για PCR. Μπορούμε να κάνουμε rapid test σε οποιαδήποτε δομή και να μην πιέσουμε τα νοσοκομεία παραπάνω για πράγματα που δεν χρειάζονται».

Νέα μέτρα


Τα νέα μέτρα στα οποία προσανατολίζεται το κυβερνητικό επιτελείο αφορούν στο θέμα του εμβολιασμού καθώς ήδη ανακοινώθηκε το άνοιγμα 270.000 ραντεβού για πρώτη και τρίτη δόση ενώ για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στο τραπέζι βρίσκεται η πρόταση να κατέβει στους πολίτες των 50 ετών ενώ υπάρχουν φωνές που μιλούν για υποχρεωτικό εμβολιασμό από τους 40 ετών και άνω.

Παράλληλα έχει «κλειδώσει» η απόφαση για να ακυρώνεται το πιστοποιητικό εμβολιασμού για όλους όσοι είναι άνω των 18 ετών και δεν έχουν προχωρήσει στην τρίτη δόση του εμβολιασμού τους επτά μήνες μετά την δεύτερη δόση και ως εκ τούτου δεν θα έχουν τα προνόμια των εμβολιασμένων.

Εξελίξεις αναμένονται το επόμενο διάστημα και για τους μη εμβολιασμένους υγειονομικούς οι οποίοι βρίσκονται σε καθεστώς αναστολής εργασίας τους τελευταίους μήνες και στους οποίους έχει δοθεί ένα περιθώριο μέχρι τις 31 Μαρτίου με τον υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη, να έχει διαμηνύσει ότι δεν αποκλείεται να βρεθούν οριστικά εκτός ΕΣΥ μετά την ημερομηνία αυτή αν δεν προχωρήσουν στον εμβολιασμό τους.

Σε κάθε περίπτωση τα μέτρα που ήδη ισχύουν θα τεθούν σε επαναξιολόγηση την Τρίτη 11/1 οπότε και θα οριστικοποιηθεί το εάν θα αποφασισθεί παράταση, ανάλογα και με την εικόνα διασποράς του ιού στην χώρα με τον κ. Πλεύρη, πάντως, να αφήνει ένα «παράθυρο» ακόμα και για χαλάρωσή τους σε ορισμένους τομείς όπως τα κέντρα διασκέδασης ή τα γήπεδα.

Διαβάστε οπωσδήποτε

google news svg icon

Ακουλούθησε το Periodista.gr στο Google News για να μαθαίνεις όσα δεν τολμούν ή δεν θέλουν να γράψουν οι άλλοι.

Περισσότερα

Άρθρα
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Αποκάλυψη: Το βαθύ (παρα)κράτος του Μητσοτάκη μέσα στην επιτροπή Τσίπρα – Ποιος από τους «41» μιλούσε ως… «βαθύ λαρύγγι» σε σκοτεινά κέντρα;

Ανήκει στους 41 της «επιστημονικής επιτροπής» του Αλέξη Τσίπρα, αλλά φέρεται να είχε ανοικτή γραμμή με το πιο σκοτεινό κομμάτι του κρατικού μηχανισμού επί ΝΔ. Πόσα γνώριζε ο πρώην πρωθυπουργός;

Βόμβα από την Ευρωπαϊκή Εισαγγελία και ανακοίνωση φωτιά – Εξαρθρώθηκε κύκλωμα απάτης με αγροτικές επιδοτήσεις – ζημία 19,6 εκατ. ευρώ στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό

37 συλλήψεις σε Αθήνα, Κρήτη, Μακεδονία – Πολυετές δίκτυο εξαπάτησης του ΟΠΕΚΕΠΕ με πλαστές δηλώσεις αγροτεμαχίων

Σάλος: Κόβεται ο Κανάκης στον ΑΝΤ1; Όργιο φημών για παρέμβαση Μητσοτάκη στον Κυριακού

Πρεμιέρα για τους Ράδιο Αρβύλα με το τραγούδι «Γλέντι» και στίχους αιχμής για την κυβέρνηση. Η φράση «πέρασε μια εξαετία που μοιάζει με επταετία» προκάλεσε σάλο και φήμες για παρέμβαση του Μαξίμου στον ΑΝΤ1

Ο «μοναχικός» επιχειρηματίας στη δεξίωση της Κίμπερλι Γκίλφοϊλ: λάθος σημειολογία ή προάγγελος νέων ισορροπιών;

Μόνος επιχειρηματίας στη δεξίωση της Κίμπερλι Γκίλφοϊλ, ο Αλέξανδρος Εξάρχου συνοδευόμενος από την Ελένη Βρεττού. Ένδειξη άστοχης επιλογής ή προμήνυμα νέας εποχής στις επιχειρηματικές σχέσεις;