Του Βασίλη Σκουρή
Πώς τα κόμματα επαναπροσδιορίζουν την τακτική τους. Οι εκλογές, ο ανασχηματισμός και οι εξελίξεις στα κόμματα.
Οι εκλογές μας τελείωσαν (;), ζήτω ο …ανασχηματισμός, το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ και η εκλογή ηγεσίας στο ΚΙΝΑΛ!
Ας τα πάρουμε όμως με τη σειρά:
Αυτή τη φορά, ο πρωθυπουργός, με τη συνέντευξή του στο «Βήμα» της περασμένης Κυριακής και τον Αντώνη Καρακούση , υπήρξε για πολλούς απολύτως πειστικός ότι δεν θα έχουμε πρόωρες κάλπες, τουλάχιστον έως και το καλοκαίρι του 2022!
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μάλιστα, δεσμεύτηκε με κατηγορηματικό τρόπο και με συγκεκριμένα επιχειρήματα, γιατί θέλει να εξαντλήσει την τετραετία. «Θέλω την τετραετία να παρουσιάσω στους Έλληνες μια αλλαγμένη χώρα. Και να θέσω ειλικρινά το ερώτημα εάν είναι ικανοποιημένοι από αυτήν την πορεία. Εάν θέλουν να τη συνεχίσουμε πιο δυναμικά και με καλύτερα αποτελέσματα ή εάν θα πάρουν το ρίσκο να τη διακόψουν. Θα είναι η στιγμή που θα κριθεί η δική μας κυβερνητική θητεία σε σχέση με εκείνη που προηγήθηκε. Και να συγκριθούν τα πάντα: ο καταλληλότερος πρωθυπουργός, η αποτελεσματικότερη κυβέρνηση, το έργο, οι επιδόσεις και η θέση της Ελλάδας στις δυο περιόδους», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Είναι φανερό πως με την κατάσταση που επικρατεί στον υγειονομικό τομέα και τις επιπτώσεις στην οικονομία, το ενδεχόμενο της πρόωρης κάλπης στις αρχές του καλοκαιριού ούτε καν συζητείται πλέον, ενώ δεν υπάρχει σε μεγάλο βαθμό και το σενάριο του προσεχούς φθινοπώρου. Η ασφάλεια που νοιώθει το Μαξίμου από τα δημοσκοπικά ευρήματα, σε συνδυασμό με την αναστολή των δημοσιονομικών κανόνων από την ΕΕ και για το 2022, φέρνει ως κοντινότερη ημερομηνία για τις κάλπες το φθινόπωρο του νέου έτους, χωρίς πλέον να αποκλείεται και η εξάντληση της τετραετίας. Βεβαίως, ποτέ η πολιτική ζωή δεν είναι σχέδια επί χάρτου, η πολιτική έχει εκπλήξεις, αλλά με τις παρούσες συνθήκες στο περιβάλλον του πρωθυπουργού φαίνεται να επικράτησαν οι δυνάμεις εκείνες που τάσσονται εναντίον των πρόωρων εκλογών.
Μετά την απομάκρυνση των πρόωρων εκλογών, ωστόσο, στο τραπέζι επανέρχεται το θέμα της αποτελεσματικότητας της κυβέρνησης. Ο πρωθυπουργός δείχνει να μετάνιωσε για τον διορθωτικό ανασχηματισμό που επιχείρησε, τόσο όσον αφορά σε πρόσωπα που δεν άγγιξε, όσον –λιγότερο- αφορά και σε συγκεκριμένες επιλογές, ενώ προβλήματα εμφανίστηκαν και στο λεγόμενο επιτελικό κράτος.
Το θέμα, λοιπόν, ενός πραγματικού ανασχηματισμού πέφτει εκ νέου στο τραπέζι, με χρόνο ορίζοντα το προσεχές φθινόπωρο και με αλλαγές που θα σηματοδοτούν το νέο ξεκίνημα της κυβέρνησης, με την ανοσία της κοινότητας και τη νέα κατάσταση που θα δημιουργείται στην «μετα-πανδημία εποχή»! Ίσως στη ΔΕΘ της επόμενης χρονιάς, εφόσον πάντα η πανδημία το επιτρέψει, ο πρωθυπουργός μεταβεί ως επικεφαλής μιας νέας κυβέρνησης…
Η Κουμουνδούρου
Η ηγεσία της Κουμουνδούρου, μέχρι τώρα, με ανοιχτό το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών, αλλά και προκειμένου να αποφύγει νέο κύκλο εσωστρέφειας-είδε και έπαθε να μαζέψει κάπως τα πράγματα- δεν είχε προγραμματίσει τη διεξαγωγή Συνεδρίου που με βάση το Καταστατικό έπρεπε ήδη να είχε γίνει.
Η απομάκρυνση του χρόνου των εκλογών, εφόσον η τοποθέτηση του πρωθυπουργού κριθεί ειλικρινής, εκτιμάται ότι θα ξαναφέρει στην επιφάνεια το θέμα του Συνεδρίου.
Ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να επαναχαράξει τη στρατηγική του, καθώς αφενός ένα Συνέδριο θα επιφέρει εσωκομματικές συγκρούσεις (και άρα ο χρόνος διεξαγωγής του θα πρέπει να απέχει από τις εσωκομματικές εκλογές, αφετέρου, όμως, εφόσον αποβεί σύμφωνα με τους σχεδιασμούς που θα κάνει η ηγεσία, θα ενισχύσει προσωπικά σε σημαντικό βαθμό τον πρόεδρο του κόμματος ενόψει της εθνικής κάλπης. Τα δε φαινόμενα εσωστρέφειας που παρατηρούνται, δεν αποκλείεται να οδηγήσουν και σε ένα «ξεκαθάρισμα», τουλάχιστον των πολιτικών επιλογών, μέσω ενός Συνεδρίου, καθώς το τελευταίο διάστημα επανέρχονται στην Κουμουνδούρου φαινόμενα ου φάνηκε να έχουν ξεπεραστεί.
Ο Αλέξης Τσίπρας, μάλιστα, με το που θα το επιτρέψει η πανδημία, προγραμματίζει να ζητήσει πρόωρες εκλογές, εκτιμώντας ότι η φθορά της κυβέρνησης θα συνεχιστεί το επόμενο διάστημα. Το αίτημα για πρόωρες εκλογές πάντα συσπειρώνει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης – και η συσπείρωση είναι το βασικό πρόβλημα της Κουμουνδούρου. Τα προβλήματα που έχει, ωστόσο, να αντιμετωπίσει και να επιλύσει η ηγεσία του κόμματος είναι πολύ περισσότερα-αλλά επί αυτών θα επανέλθουμε προσεχώς.
Το Κίνημα Αλλαγής
Η βεβαιότητα ότι δεν θα υπάρξουν πρόωρες κάλπες το 2021, επαναφέρει ήδη την έντονη κινητικότητα στη Χαριλάου Τρικούπη.
Παρά τις προσπάθειες της Φώφης Γεννηματά να γίνουν οι εκλογές του προέδρου του κόμματος με καθολική ψηφοφορία από τη βάση στο τέλος του έτους, αρχές του επομένου, ο Ανδρέας Λοβέρδος φέρεται αποφασισμένος να ζητήσει το αμέσως επόμενο διάστημα την επίσπευση της διαδικασίας. Ο εκ των διεκδικητών της ηγεσίας του κόμματος φέρεται να εκτιμά πως οι κάλπες μπορεί να στηθούν το αργότερο τον προσεχή Σεπτέμβριο και αναμένεται να λάβει σχετικές πρωτοβουλίες το επόμενο διάστημα.
Και ο Νίκος Ανδρουλάκης, όμως, ο υπ΄ αριθμόν ένα «δελφίνος» της Χαριλάου Τρικούπη, επιμένει πως το καλοκαίρι θα πρέπει να οριστούν οι διαδικασίες και το φθινόπωρο διεξαχθούν οι ψηφοφορίες.
Στον κατάλογο των υποψηφίων, πέραν της Φώφης Γεννηματά, του Νίκου Ανδρουλάκη και Ανδρέα Λοβέρδου, αναμένεται εκτός απροόπτου να προστεθεί και ο Παύλος Γερουλάνος, ενώ δεν αποκλείεται και υποψηφιότητα του Χάρη Καστανίδη.
Το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25
Συνέδριο για τέλη της άνοιξης-αρχές καλοκαιριού, πάντως, προγραμματίζουν και το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25. Ο Δημήτρης Κουτσούμπας, με τα σημερινά δεδομένα και με σαφώς επιτυχημένη θητεία, αναμένεται να παραμείνει στην ηγεσία του ΚΚΕ, ενώ για τον Γιάνη Βαρουφάκη δεν τίθεται καμία αμφιβολία.
Θα γίνει κόμμα στην ακροδεξιά;
Ενδιαφέρον έχει, πάντως, πώς θα επιδράσει στο χώρο της ακροδεξιάς τυχόν εξάντληση της τετραετίας από τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Θα επιδράσει, πχ, ώστε να εδραιωθεί το λεγόμενο «κόμμα Τράγκα» ή θα συμβάλλει ώστε να σταματήσει το εγχείρημα;